Autor Wątek: Wędka paraboliczna Delphin - Pytanie.  (Przeczytany 1140 razy)

Offline Marcin9393

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 8
Wędka paraboliczna Delphin - Pytanie.
« dnia: 23.06.2025, 00:17 »
Cześć,

Od długiego już czasu rozglądam się za wędką paraboliczną. Interesują mnie konkretnie dwa modele, mianowicie obydwa wędziska są marki Delhpin jednak w innym wydaniu. Wiem, że Delphin Opium V2 feeder to wędka która na pewno by mi podpasowała, gdyż już kiedyś na nią łowiłem. Jako, że celuję głównie w połowy method feeder, przydałyby mi się inne szczytówki niż te dedykowane.

Zmierzając do meritum, podczas poszukiwań znalazłem również wędkę "Delphin Black Feeder 3G"

https://allegro.pl/oferta/wedka-delphin-opium-blacxfeeder-3g-technocork-3szczytowki-330cm-80g-17540748430

Widzę, że ma kompletnie inną szatę graficzną, jednak interesuje mnie jej akcja (czy to dalej taki parabolik jak Opium V2 oraz czy szczytówki to dalej szklano-węglowe hybrydy z opiuma v2, czy może już bardziej dedykowane pod metodę zwykłe węglówki)

Może ktoś miał w ręce ten kijek i może się wypowiedzieć.

Pozdrawiam, i z góry dziekuję!

Offline Piotr Bogdanowicz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Wędka paraboliczna Delphin - Pytanie.
« Odpowiedź #1 dnia: 23.06.2025, 10:26 »
To to samo co opium zwykle tylko zmieniono uchwyt, szczytówki identiko
Pozdrawiam Piotr

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 23.06.2025, 11:29 »
Mam tego kijka i tam są szklano carbonowe szczytówki... czyli gówno niesamowite.. O ile sam kijek jest bardzo przyjemny to napinanie zestawu na tych szczytówkach to nieśmieszny żart.
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Marcin9393

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 23.06.2025, 17:27 »
Polecacie może jakieś szczytówki zastępcze do tych wędek? Podsłyszałem, że pasują z Delfina Magmy, ale zamawiać w ciemno komplet za +- 150 zł to trochę słaba opcja.

Offline Piotr Bogdanowicz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #4 dnia: 24.06.2025, 01:06 »
Tak pasują
Pozdrawiam Piotr

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 24.06.2025, 12:28 »
szczerze to nie wiem czy jest sens kupowania tego kija który finalnie wyjdzie 450zl :thumbdown:
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2234
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 24.06.2025, 12:37 »
Miałem kiedyś fajnego parabolicznego Browninga. Tylko nie pamiętam, co to był za model. Kupiłem od kogoś tutaj na giełdzie.

https://www.sklep-mietus.pl/pl/2-elementy/45467-wedka-browning-jens-koschnick-world-champion-feeder-22-360m-do-50g?

Tutaj jest fajna cena. Taniej niż tamta plus dokupienie szczytówek. A podejrzewam, że klasa wyżej.

Tylko czy długość Ci odpowiada...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Marcin9393

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 24.06.2025, 13:55 »
Szukam właśnie długości 3,30 jednak zależy mi żeby była to wędka trzyczęściowa. Na delphina już łowiłem, kij mi się bardzo podobał, więc chodzi głównie właśnie o sprawę zamiennych, węglowych szczytowek, które pasowałyby do tego kija.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 24.06.2025, 19:31 »
Szczytówek do Delphin Opium przerobiłem multum. Nie pasowały mi te Carbonglass.
Kupiłem jeszcze pierwszą wersję bez korkowej okleiny. Można było wtedy kupić oryginalne węglowe szczytówki z większymi przelotkami, jednak nie były tanie, bardzo sztywne i nie najlepiej wykonane.
Próbowałem więc ze szczytówkami Jaxona. Długość ta sama, po doszlifowaniu a raczej doskrobaniu nożykiem (jest równiej, niż przy szlifowaniu) o 0,1 - 0,2 mm pasowały.
Używałem szklanych, czerwonej miękkiej AK-SWSA30 i trochę sztywniejszej, która mi bardziej pasowała do kija 3,6 m zielonej średniej AK-SWSB30.

Najbardziej jednak pasowała mi do tej wędki szczytówka węglowa czerwona miękka AK-SWW300A. Niestety węglowe mają mniejsze przelotki niż szklane.
Ideał osiągnąłem przekładając do AK-SWW300A przelotki z połamanych wcześniej szklanych. W miejscach, gdzie wcześniej były te mniejsze przelotki w węglowej. Szczytówki szklane i węglowe mają inną charakterystykę ugięcia i inny rozkład przelotek.

Szczytówki Jaxona są tanie, w Drapieżniku po 16 zł.
Jeśli ktoś nie chce się bawić w przekładanie przelotek, to polecam do Opiuma AK-SWSB30 lub bardziej miękkią AK-SWSB30. Dopasowanie ich do wędki naprawdę nie jest trudne.

Pozdrawiam,
Tomek

Offline Marcin9393

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 24.06.2025, 22:31 »
Super, o to właśnie mi chodziło. Również podsłyszałem, że pasują do tej wędki szczytówki jaxona o średnicy dolnej 3mm, jednak jak to z jaxonem, obawiałem się, że nie będą trzymać za bardzo wymiaru. Ostatecznie jednak, skoro "skrabania" będzie niewiele to chyba właśnie się na nie zdecyduje. Dziękuję ślicznie za porady!