Szczytówek do Delphin Opium przerobiłem multum. Nie pasowały mi te Carbonglass.
Kupiłem jeszcze pierwszą wersję bez korkowej okleiny. Można było wtedy kupić oryginalne węglowe szczytówki z większymi przelotkami, jednak nie były tanie, bardzo sztywne i nie najlepiej wykonane.
Próbowałem więc ze szczytówkami Jaxona. Długość ta sama, po doszlifowaniu a raczej doskrobaniu nożykiem (jest równiej, niż przy szlifowaniu) o 0,1 - 0,2 mm pasowały.
Używałem szklanych, czerwonej miękkiej AK-SWSA30 i trochę sztywniejszej, która mi bardziej pasowała do kija 3,6 m zielonej średniej AK-SWSB30.
Najbardziej jednak pasowała mi do tej wędki szczytówka węglowa czerwona miękka AK-SWW300A. Niestety węglowe mają mniejsze przelotki niż szklane.
Ideał osiągnąłem przekładając do AK-SWW300A przelotki z połamanych wcześniej szklanych. W miejscach, gdzie wcześniej były te mniejsze przelotki w węglowej. Szczytówki szklane i węglowe mają inną charakterystykę ugięcia i inny rozkład przelotek.
Szczytówki Jaxona są tanie, w Drapieżniku po 16 zł.
Jeśli ktoś nie chce się bawić w przekładanie przelotek, to polecam do Opiuma AK-SWSB30 lub bardziej miękkią AK-SWSB30. Dopasowanie ich do wędki naprawdę nie jest trudne.