Autor Wątek: Nowe koszyki Korum na duży uciąg  (Przeczytany 1876 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2092
  • Wędkarstwo rządzi!
Nowe koszyki Korum na duży uciąg
« dnia: 01.08.2025, 08:18 »
Będąc w sklepie wędkarskim miałem okazję obejrzeć i obmacać nowe koszyki Korum - River Cage XT. Są one na rynku już od pewnego czasu. Jest to zmodernizowany koszyk River Cage, dopasowany do dużych uciągów, czyli większych rzek i wysokiej wody. Występować będą w kilku rozmiarach i wersjach wagowych. Mniejsze koszyki, krótsze, będą się zaczynać od 60 gramów, zaś te większe to maksymalna waga 220 gramów. Mają one zmieniony profil, są o przekroju trapezowym jak wersja podstawowa, ale jakby spłaszczona. Wykonana z silnej siatki o dużych oczkach. Mają udoskonalony profil obciążenia, lepiej trzymający się dna.

Podstawowa różnica to jego kształt - jest to koszyk spłaszczony, posiadający jak wersja podstawowa dno, czyli zamknięty z jednej strony. Jest niższy i w ten sposób lepiej będzie trzymać się dna. Dwie wersje na silny uciąg dotyczą wagi, czyli jest to odpowiednio 180 i 220 gramów. Ciężkie krowy do wędek głównie brzanowych, raczej tych powyżej 2 lb, najlepiej 2.5 lb lub 2.75 lb. Wezmą trochę mniej materiału niż typowe koszyki, jednak niższy profil zapobiegać powinien przesuwaniu. W ten sposób więc można mieć alternatywę do ciężarków, i do koszyka dać wszystko, od zanęty, białych i konopi do pelletów i pasty. Dla wielu podniesiona woda to warunki nie do łowienia, jednak to wtedy taka brzana żeruje w najlepsze. Jest to o wiele lepsza alternatywa do łowienia z ciężarkiem i siatką PVA, która często przy szybkim nurcie rozpuści się zbyt szybko i może nie dotrzeć do dna, zwłaszcza gdy jest ciepło (PVA rozpuszcza się szybciej w cieplejszej wodzie).

Przy łowieniu mniejszymi koszykami tego typu można się zastanawiać, czy mniejszy profil będzie mniej odstraszał ryby na czystej wodzie. Możliwe też, że lepsze rozłożenie obciążenia to zmniejszenie wagi koszyka. Zamiast np. wersji 90 gramów w podstawowej wersji, wersja XT 60 gramów może trzymać się dna w podobny sposób, co ma znaczenie przy łowieniu lżejszymi wędkami, czyli feederami o mniejszym cw.

Jedno co mogę polecić, to pakowanie materiału, który nie zapcha tego koszyka. Tendencję do tego mają w szczególności większe pellety, które potrafią spuchnąć szybko, przez co blokują się w koszyku. W ten sposób woda nie przepływa przez koszyk, co może powodować jego przesuwanie. To jest główna wada takiego 'spłaszczonego' profilu.

Korum po raz kolejny bardzo pozytywnie zaskakuje. Bez wątpienia ta firma to największy rozwój łowienia rzecznego, gdzie celem są większe ryby. W przeciągu około 10 lat mocno zmienili sposób łowienia, głównie brzan, oferując najwięcej 'wynalazków' do łowienia w rzece. Koszyki Korum Cage stosuję od kilku lat i są to bez wątpienia najlepsze koszyki na rynku, teraz są też w udoskonalonej wersji na wysoką wodę. Pozostaje tylko czekać na takową :)

https://www.korum.co.uk/en/products/feeders-leads/kp-k0310303

https://www.korum.co.uk/en/products/feeders-leads/kp-00810

Lucjan

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Nowe koszyki Korum na duży uciąg
« Odpowiedź #1 dnia: 23.09.2025, 07:49 »
Informacja dla zainteresowanych.

Nowe koszyki XT zastępują dotychczasowe koszyki River Cage (w tym XL). Dostałem potwierdzenie od Koruma, wpierw przekazał mi tę wiadomość sprzedawca w Angling Direct. Niestety, to nie jest dobra wiadomość dla brzanowców, gdyż koszyki XT są bardziej płaskie i nie są tak wszechstronne, będą się zatykać (przy pelletach na przykład) i biorą mniej towaru. Dziwi mnie to, gdyż moim zdaniem River Cage to najlepsze rzeczne koszyki na średnie czy większe rzeki, o głębokości powyżej 1.5 metra i przy nastawianiu się na większą rybę, zwłaszcza brzanę.

Kupiłem sobie zapas, na rok czy dwa do przodu, z tego co widzę kilka sklepów w Polsce wciąż je ma, w tym Drapieżnik. Warto się zaopatrzyć :)
Lucjan

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #2 dnia: 03.12.2025, 18:02 »
Niestety, to nie jest dobra wiadomość dla brzanowców, gdyż koszyki XT są bardziej płaskie i nie są tak wszechstronne, będą się zatykać (przy pelletach na przykład) i biorą mniej towaru. Dziwi mnie to, gdyż moim zdaniem River Cage to najlepsze rzeczne koszyki na średnie czy większe rzeki, o głębokości powyżej 1.5 metra i przy nastawianiu się na większą rybę, zwłaszcza brzanę.

Z tego co pamiętam za czasów plastikowych River Feederów gość od Koruma używał innego koszyka do nęcenia wstępnego a innego (właśnie takiego zatykającego się) do łowienia.

A czy te koszyki zostały specjalnie tak zrobione czy to było marketingowe dorabianie teorii do zrąbanego produktu to już zielonego nie mam.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #3 dnia: Dzisiaj o 07:57 »
Korum wypuścił tyle rzeczy, że większość sklepów wędkarskich nie ma całej ich oferty. Samych koszyków i ciężarków mają bardzo wiele. Wg mnie celowo zmienili ten koszyk, aby być bardziej uniwersalnym, dzisiaj większość takich rzeczy robionych jest na drukarkach 3D przez daną firmę, resztą zajmują się jacyś Chińczycy. Poprzedni model ma jeden plus - bierze więcej towaru i z racji profilu nie będzie się zapychał, a ryba najlepiej żeruje latem, gdy często woda płynie powoli. W przypadku brzan pozwala to utrzymać niezłe tempo nęcenia, bo każdy zarzut to spora porcja towaru. Z drugiej strony ryba przy przejrzystej wodzie czuła jest na obce obiekty, więc może się płoszyć. Sama siatka PVA nie rozwiązuje problemu, bo z jednej strony zahaczanie czegoś na haku może powodować, że przy prądzie wody o danej sile pakunek się otwiera i spychany jest w dół, nie spełniając swojej roli (stąd wg mnie przewaga koszyka nad ciężarkiem w ciepłej porze roku). Dlatego koszyk to dobre 'zabezpieczenie'. Niski profil nowego koszyka może więc pozytywnie wpłynąć na brania, gorzej jednak z jego zatykaniem się. Pellety 4 i 6 mm w mieszance mogą już go blokować, a także mniejsze frakcje, gdy się go mocniej nabija. Wczęsnie używałem koszyków Guru, otwartych. Były i są doskonałe, jednak biorą o wiele mniej towaru, a zamykanie z dwóch stron utrudnia stosowanie konopi czy białych. Ewolucja jest więc wielka na tym polu, dokonała się w około 10 lat. Podczas gdy wcześniej, pomimo znacznie większej ilości wędkarzy, takich artykułów nie było. Tacy Angole nie posiadali technologii jak polska firma Wirek, zapomniana.

No i właśnie - najlepiej byłoby mieć obydwa modele koszyka. Ale tego nie wezmą na klatę właśnie sklepy wędkarskie, które i tak mają problem z pomieszczeniem wszystkiego, tych nowości wielu firm. U mnie Angling Direct w Lincoln ma większość asortymentu Koruma, ale większy jeśli chodzi o powierzchnię sklep tej sieci w Newark już nie. Sklep będący w centrum 'zagłębia brzanowego', gdzie więcej tego powinno schodzić :facepalm: Małe sklepy w ogóle nie pozwolą sobie z racji na to, że ich nie stać na towarowanie się po kokardę, b i tak ledwo zipią.

Dożyliśmy czasów, gdzie firmy wędkarskie mogą nas bombardować masa nowości, jednak wędkarzy jest już stanowczo zbyt mało, aby opłacało się to tak ogarniać. Wiele marek jedzie na renomie, będąc tak naprawdę małymi firemkami, zatrudniającymi po kilka lub kilkanaście osób wliczając w to wszystkich, z ubogimi stanami magazynowym, żyjąc często od jednej dostawy z Chin po kolejną, co rok lub pół . Korum jest tu 'molochem', bo to część Prestona. Nie pomaga też to, że w Europie mamy specyficzny sposób łowienia, spławik i feeder czy też wędkarstwo brzanowe to nasza kontynentalna domena, przy czym każdy kraj jest inny. Polska ma sporo brzany, ale wciąż mało osób je łowi. Między innymi dlatego, że w UK jest mniej gatunków, a karp w rzekach się nie rozmnaża. Gdyby było tu tyle karpia czy suma co we Francji, wątpię aby było tak popularne :) Te koszyki jednak by się bardzo dobrze sprawdzały przy tych gatunkach :)
Lucjan

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #4 dnia: Dzisiaj o 11:58 »
Dożyliśmy czasów, gdzie firmy wędkarskie mogą nas bombardować masa nowości, jednak wędkarzy jest już stanowczo zbyt mało, aby opłacało się to tak ogarniać.

Bo to hobby jednak swoje kosztuje a wcale lepiej pod względem finansowym dla statystycznego Jana Kowalskiego czy Johna Smitha nie jest. Ja na przykład sobie zrobiłem rok przerwy od wędkowania ale już w styczniu trzeba będzie zapłacić haracz PZW i wrócić nad Wisełkę :)
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.