Autor Wątek: Kij feederowy do +/- 350 zł.  (Przeczytany 753 razy)

Offline dimager_r

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Kij feederowy do +/- 350 zł.
« dnia: 01.08.2025, 18:22 »
Cześć,
szukam kija feederowego do +/- 350 zł. Łowię tylko na jeziorach, a więc przestrzeni jest sporo. Mam kilka modeli na oku ale niektóre były mi odradzane w niektórych sklepach wędkarskich.

1. Shimano aero x1a distance feeder 396/100g (odradzany w jednym ze sklepów przez to, że wg obsługi shimano w tej cenie jest słabe)

2. Shimano aero x1a carp feeder 366/90g (niestety 2 częściowa, przez co długość transportowa to 190cm)

3. Delphin magma legend4ry feeder 360/90g

4. Nytro StarkX method 360/100g

Który kij będzie najlepszy? Docenię też jak polecicie coś lepszego od powyższych. Dodatkowo mam wielki dylemat co do długości kija. Czy 390/396 to nie jest już za dużo?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2250
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Kij feederowy do +/- 350 zł.
« Odpowiedź #1 dnia: 02.08.2025, 10:55 »
Przeniosłem do odpowiedniego działu. Przejrzyj go, bo tematów o kijach w tej cenie jest sporo.
Normalnie bym Ci go zamknął, ale że pytasz i wymieniasz konkretne modele, to zostawię.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1284
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #2 dnia: 02.08.2025, 11:45 »
Dodatkowo mam wielki dylemat co do długości kija. Czy 390/396 to nie jest już za dużo?

Cw. 90 - 110 g na wodzie stojącej ma sens przy łowieniu dystansowym lub w sytuacji, gdy celem są mocarne ryby (spore karpie, duże liny, okazowe karasie srebrzyste) i wskazana jest mocniejsza wędka, by lepiej je kontrolować podczas holu. Jeżeli chcemy łowić zdecydowanie dystansowo, długość 13' nie jest przesadą - chyba że warunki brzegowe (gałęzie itp.) utrudniają operowanie długim kijem.

Do łowienia klasycznego białorybu leszczowo-płociowego na umiarkowanych dystansach lepiej pasują kije z niższym cw, wyposażone w delikatniejsze szczytówki, zdolne (w razie potrzeby) obsłużyć cienkie przypony i zapewniające większa frajdę z holu niż sztywnawe feedery dystansowe.

Offline dimager_r

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 02.08.2025, 12:03 »
No właśnie tam gdzie łowię mam centralnie nad głową gałęzie więc te prawie 4m mogą stanowić problem.

Do tych wędek, które wypisałem w pierwszej widomości dodałbym jeszcze daiwe ninja x i guru a class, bo całkiem mnie zainteresowały.

Co mi polecicie?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2250
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 02.08.2025, 13:25 »
Jeśli masz gałęzie nad głową i nie możesz ich ściąć, a tylko tam chcesz łowić, to musisz dostosować długość wędki do warunków. Może się okazać, że tylko 3m wchodzi w grę. Co z tego, że lepiej byłoby mieć 3,6, jak taką nie zarzucisz.

Jakie tam masz ryby i na jakiej odległości chcesz łowić. ALE - pytam o odległość zmierzoną, a nie na oko. Jeśli podasz na oko, dyskusja nie ma sensu ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline dimager_r

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 02.08.2025, 13:35 »
Wędka 3.6 mieści się pod tymi gałęziami i da sie spokojnie zarzucać. Z 3.9 tak jak pisałem na 80% będzie już problem. Najlepiej ryby biorą tam na 60-80 metrze (zmierzone oczywiście). Jeśli chodzi o gatunki to jest tam dużo sporych linów.

Bardziej potrzebuję pomocy co do samego modelu kija bo w tej dziedzinie mam zerową wiedzę.