Autor Wątek: Daiwa 20 legalis LT4000-C na spławik?  (Przeczytany 756 razy)

Offline ŁukaszWk87

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Daiwa 20 legalis LT4000-C na spławik?
« dnia: 03.08.2025, 13:52 »
Witam . Chciałbym Was zapytać czy dobry wybrałem kolowrotek na splawik ,czy wogóle się nadaje na tą metodę.  Jest to kolowrotek daiwa 20 legalis lt 4000-c.
Przykręcony do wędziska daiwa legalis allround 2.40 tele cw 5- 20g. Żyłka 0.22 ze splawikiem 3g.
Chce aby syn miał na male stawy.   
Z góry dziękuję za odp. Pozdrawiam

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1284
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Daiwa 20 legalis LT4000-C na spławik?
« Odpowiedź #1 dnia: 03.08.2025, 15:08 »
2.4 m to znacznie poniżej spławikowego standardu, ale być może pasuje do rozmiarów małoletniego łowcy. Biorąc pod uwagę długość wędki i rodzaj łowisk, z powodzeniem wystarczyłby mniejszy rozmiar kołowrotka, choć zapodany 4000 LT jest w miarę lekki, więc dramatu nie będzie (taki rozmiar pasuje przy tym do ewentualnej następnej spławikówki, już o poważniejszej długości - np. 3.6 czy 3.9 m).

Żyłka 0.22 mm ma zastosowanie przy łowieniu mocarnych ryb (karpie, liny itd.) lub łowieniu spławikami o dużej gramaturze (np. kilkanaście gramów) na dużym dystansie (tzw. metoda odległościowa) - przy lekkich zestawach (spławiki o niewielkiej gramaturze) może natomiast utrudniać sprawne zarzucanie.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2250
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 03.08.2025, 17:06 »
Ta wędka to taki typowy uniwersalny teleskop nadający się raczej do spinningu.
Łowić oczywiście się na to na spławik da, bo sam ze 30 lat temu tak robiłem. Ale teraz można spławikówkę, również teleskopową, jeśli potrzeba, kupić za byle 100 zł. Ta wędka w ogóle przy rzucie spławikiem nie będzie pracować.
Rzuty spławikiem 3g z żyłką 0,22 i do tego niepracującą wędką to będą takie... pod nogi trochę.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline ŁukaszWk87

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 03.08.2025, 20:28 »
2.4 m to znacznie poniżej spławikowego standardu, ale być może pasuje do rozmiarów małoletniego łowcy. Biorąc pod uwagę długość wędki i rodzaj łowisk, z powodzeniem wystarczyłby mniejszy rozmiar kołowrotka, choć zapodany 4000 LT jest w miarę lekki, więc dramatu nie będzie (taki rozmiar pasuje przy tym do ewentualnej następnej spławikówki, już o poważniejszej długości - np. 3.6 czy 3.9 m).

Żyłka 0.22 mm ma zastosowanie przy łowieniu mocarnych ryb (karpie, liny itd.) lub łowieniu spławikami o dużej gramaturze (np. kilkanaście gramów) na dużym dystansie (tzw. metoda odległościowa) - przy lekkich zestawach (spławiki o niewielkiej gramaturze) może natomiast utrudniać sprawne zarzucanie.

Próbowaliśmy i daleko sie rzuca . 2x karp po.2.5kg ;)  tylko tak sie zastanawiam czy dobry kolowrotek dobrałem . Gdzie seria 20 w legalisie niby to wskazuje ze mozna używać w metodzie spiningowej jak i splawikowej ale czy napewno . Nie wiem

Offline ŁukaszWk87

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 03.08.2025, 20:34 »
Łowić oczywiście się na to na spławik da, bo sam ze 30 lat temu tak robiłem. Ale teraz można spławikówkę, również teleskopową, jeśli potrzeba, kupić za byle 100 zł. Ta wędka w ogóle przy rzucie spławikiem nie będzie pracować.
Rzuty spławikiem 3g z żyłką 0,22 i do tego niepracującą wędką to będą takie... pod nogi trochę.

Katalog Daiwy podaje ze ten model wędki nadaje sie na splawik .
Przed chwilą wyciągnął syn 2x karp do 2.5kg  . Fajnie się tym kijem zarzuca . Ryba 2.5kg podczas holowania byla silna ale zeby jakies problemy z wyciągnięciem jej nie zauważyłem.  Najbardziej te info poszukiwane jest czy kolowortek na takie łowieniensie nadaje .

Offline brendas

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 68
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 03.08.2025, 21:21 »

Katalog Daiwy podaje ze ten model wędki nadaje sie na splawik .
Przed chwilą wyciągnął syn 2x karp do 2.5kg  . Fajnie się tym kijem zarzuca . Ryba 2.5kg podczas holowania byla silna ale zeby jakies problemy z wyciągnięciem jej nie zauważyłem.  Najbardziej te info poszukiwane jest czy kolowortek na takie łowieniensie nadaje .

Jak najbardziej się nadaje, ja zszedłbym niżej nawet.
Sam przy bolonce 6 metrowej mam Legalisa 2000.
Kuba

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2250
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 04.08.2025, 07:03 »
Tą wędką możesz też wyholować karpia 10 kg i w sumie każdego innego. Podobnie jak te karpie 2,5 wyholowałbyś bambusem.
Nie o to chodzi.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline ŁukaszWk87

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 04.08.2025, 07:59 »
Tą wędką możesz też wyholować karpia 10 kg i w sumie każdego innego. Podobnie jak te karpie 2,5 wyholowałbyś bambusem.
Nie o to chodzi.
Jeżeli mógłbyś chętnie wysłucham o.co chodzi. Chciałbym na przyszłość wiedzieć aby nie kupować  w ciemno . Dziękuję z góry. 🍻