Autor Wątek: Wędka spinningowa na metode 😅😅  (Przeczytany 709 razy)

Offline Matek97

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Wędka spinningowa na metode 😅😅
« dnia: 08.08.2025, 23:50 »
Witam. Na wstępie zaznaczę że jestem laikiem. Od tego sezonu rozpocząłem swoją przygode z wędkarstwem. Posiadam dwa kije do metody, mam jeszcze wędke spinningowa Abu Garcia Devil 5-15g. Wybiera się ze mną mały brat na ryby, dałoby rade te wędke jakoś przerobić na metode? Jakiś mały podajnik? To bardziej żeby młody miał tam jakaś radoche itd niż na poważnie. Jest szansa że to zadziała? Jeśli tak to jaka wagę podajnika dobrać?Z góry dzięki za odpowiedź

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 151
Odp: Wędka spinningowa na metode 😅😅
« Odpowiedź #1 dnia: 09.08.2025, 00:03 »
5-15 to dość delikatny kij. Podajnik trochę waży, towar też, także szczytówka może nie wytrzymać. Lepiej jak mu tam spławik przelotowy zainstalujesz, to sobie porzuca.

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 09.08.2025, 23:34 »
Bombka oliwka 10 gr i kuku strzelasz z procy w to rzucasz zestaw . Tylko pilnować kij , poluzować hamulec bo brania są atomowe .

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 685
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 10.08.2025, 22:35 »
To zależy, na jakiej wodze łowicie. Jeśli to komercja z karpiami, to bliskie rzuty podajnikiem 10/15g plus dorzucanie/dostrzeliwanie 2-4 pelletów co kilka minut może po czasie dać efekt lepszy niż Tobie, rzucającemu na większą odległość. Brania karpi z bliskiej linii są intensywne, będą widoczne nawet na szczytówce spinningu, trzeba wstępnie poluzować kołowrotek, a tuż po braniu zacząć dokręcać.

Jeśli jednak łowicie na dzikiej wodzie np. PZW to bliższe rzuty raczej zniechęcą brata do łowienia, niż dadzą mu jakąś radochę, chyba, że tylko z rzucania.
Jeśli masz dwa kije do metody, to daj jeden bratu a sam popróbuj metody na spinning.
Pozdrawiam,
Tomek