Autor Wątek: Lekki Match 4,5m - pomoc w zakupie  (Przeczytany 889 razy)

Offline Chojnyy

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 4
Lekki Match 4,5m - pomoc w zakupie
« dnia: 15.08.2025, 12:23 »
Cześć,

Chciałbym poprosić Was o poradę przy zakupie wędziska match (koniecznie w długości 4.5m).
Mam już dwie wędki - Górek Hydra 8-25g i Mivardi Superior Match 8-22.
Ta pierwsza genialna, kocham nią łowić, druga mocniejsza, używam na komercji.
Teraz chciałbym kupić coś zdecydowanie delikatniejszego pod dystans 18-25m, lżejszych spławików, do małych i średnich ryb.
Ważne żeby wędka była szybka, bo takie preferuję.
Wiem, że 4,5m to może za dużo pod taki dystans i ciężko znaleźć delikatne wędzisko przy tej długości, ale bardzo dobrze łowi mi się właśnie w tak długimi wędziskami.

Budżet ok 1000zl.

Poradzicie coś?

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1287
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Lekki Match 4,5m - pomoc w zakupie
« Odpowiedź #1 dnia: 15.08.2025, 14:10 »
U Górka jest 15' Hydra Queen do 18 g, którą Górek poleca do lekkiego łowienia, choć pod względem wagi i grubości to nadal całkiem krzepki kij. Jej wcześniejszą edycję można zobaczyć w akcji tu:

Najbardziej finezyjna 15' na polskim rynku to Drennan Acolyte Ultra, ale cena zbliża się do okolic tysiąca dopiero przy solidnej promocji, na którą zwykle można liczyć w okresie jesienno-zimowym (np. w "Drapieżniku").

Offline Chojnyy

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 15.08.2025, 20:48 »
No dobrze, a gdybym się skrócił o 60cm to czy w 3,90m byłoby już coś delikatnego finezyjnego i szybkiego zarazem?

Lubię łowić kijami 4,5m, ale jeżeli trudno znaleźć kompromis pomiędzy długością kija, a delikatnością to moze powinienem zejść z wymaganiami wobec długości właśnie ?
4,20 a 4,50 to niewielka różnica, a 3,90 to już te wspomniane 60cm, więc odczuwalna długość.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 396
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Dzierżno uzależnia

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1287
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #4 dnia: 15.08.2025, 22:56 »
No dobrze, a gdybym się skrócił o 60cm to czy w 3,90m byłoby już coś delikatnego finezyjnego i szybkiego zarazem?

Matchówki za 1000+ zł z reguły są szybkie (w sensie szybkiego gaśnięcia/powrotu do wyjściowego położenia po wygięciu), bo mają blanki wykonane z wysokomodułowego grafitu. Oczywiście szybkość nie oznacza szczytowego ugięcia podczas holu (bywają szybkie wędki o całkiem głębokim ugięciu pod obciążeniem).

Jeżeli chodzi o 13', do finezyjnego łowienia przeznaczony jest nowy Matrix Horizon X Ultra Pro. Lajtowa klasyka (na rynku od 12 lat) to Drennan Acolyte Ultra - wyjątkowo leciutka i smukła wędka z progresywnym ugięciem (sama szczytówka jest bardzo finezyjna). 13' Shimano Aero X6 również kwalifikuje się jako matchówka kategorii lekkiej i bez problemu obsłuży mniejszy białoryb oraz delikatniejsze zestawy.

Offline Chojnyy

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 15.08.2025, 23:36 »

Offline piszczu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 16.08.2025, 03:00 »
zobacz sobie jeszcze shimano aero x5, nie jest to szybka wędka to na pewno, raczej parabolik, ale ja to traktuję jako zaletę do łownienia cienkimi przyponami, wędka ma bardzo smukły blank oraz długą również smukłą rękojeść i to wszystko przy długości 14ft 4,20

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 396
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 16.08.2025, 07:03 »
https://sklepdrapieznik.pl/97213-wedka-guru-n-gauge-pro-pellet-float-13ft.html

Z doświadczenia wiem że te wędki pellet waggler to raczej galarety.

Akcja a ugięcie kija to dwie różne sprawy. Kij może być paraboliczny ale bardzo szybki, jak również mieć akcję szczytową ale być bardzo wolnym. Podlinkowany przeze mnie guru to mocny progres, góra jest delikatna do zabawy z drobnicą i średnimi rybami a dół m.w. od połowy pokazuje pazur przy rybach 15+, przy czym kij gaśnie dosyć szybko po zarzucie i jest doskonale wyważony.
Dzierżno uzależnia