Autor Wątek: Kosz wędkarski  (Przeczytany 27481 razy)

Ryba1987

• Gość
Kosz wędkarski
« dnia: 08.11.2015, 15:04 »
Witam
Chciałem się do Was zwrócić z pytaniem odnośnie kosza wędkarskiego.. Jaki polecacie ? Dodam tylko że mam 183 cm wzrostu, waga to jakieś 70 kg - także nie dużo musi znieść :P
Mam ogólnie wszystkie ramiona tacki itp z Prestona tak samo jak Prestona Monster Feeder Chair także może się orientujecie - czy do wszystkich koszy takie zabawki będą pasowały czy będę musiał wszystkie akcesoria od nowa kupować pod dany kosz?
Będę chciał go stosować do łowienia matchówką i na methodę. Tyczki jak na razie nie zamierzam kupować.
Kasa jaką na to przeznaczę - nie wiem.. po prostu ma być dobre i miłe dla oka :D (no ale 2k powiedzmy to max maxów, byłoby fajnie się do 1500 zmieścić )
Ogólnie to mi się spodobał ten Maver ostatnio jak sobie neta przeglądałem. Tyle tylko że nie wiem na jakie detale zwracać uwagę podczas kupna takiej zabawki. Fajnie by było mieć sporo szufladek na pierdółki typu igły itp oraz jedną większą szufladkę na powiedzmy 4-5 paczek kulek/dubelsów :)
P.S. - nie wiem czy to "ładnie" zabrzmi ale chciałbym coś markowego, nic typu jaxon, mikado itp.. to ma być sprzęt na lata :)
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam :)

Offline DIrek

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Kosz wędkarski
« Odpowiedź #1 dnia: 08.11.2015, 17:16 »
Osprzęt z Prestona się nada. Potrzebne Ci będą tulejki/adaptery dopasowujące do konkretnego profilu nogi w koszu. Kupując akcesoria z Prestona musiałeś mieć załączone.
Irek

Offline piotr82

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #2 dnia: 08.11.2015, 21:24 »
Za około 1700 zł możesz nabyć polski kosz wędkarski na dowolnym osprzęcie.....

Offline Lug (Darek Jagodziński)

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Ulubione metody: slider
« Odpowiedź #3 dnia: 08.11.2015, 21:45 »
Osprzęt z Prestona się nada. Potrzebne Ci będą tulejki/adaptery dopasowujące do konkretnego profilu nogi w koszu. Kupując akcesoria z Prestona musiałeś mieć załączone.

Niestety ale się nie nada. Ten Maver ma nogi 30 mm a Preston daje przejsciowki 25 mm, 23 mm OnBox oraz 19 mm kwadrat.

Michał kosz fajny choc mnie ciekawie jeszcze Daiwy. Sam miałbym dylemat ;)

Edycja: Zmierzyłem max. Srednice gniazda w akcesoriach Prestona i wychodź mi 28,5 mm wiec troche ciasno. Moze poprzez wbicie na noge wejdzie. Tylko jak zdjąć?! Hmm.
Darek

Offline MichalZ

• Ekspert
  • Reputacja: 38
    • https://posciel.to
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 08.11.2015, 22:10 »
rive-sklep.pl/5,kosz-full-compet-8-bleu-13-10-20.html

Kolega ma i na serio świetny jest ten kosz :)
Michał

umi

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08.11.2015, 22:24 »
olx.pl/oferta/kosz-kombajn-rive-CID767-IDcwDxh.html#dd0c7d80bc

Offline DIrek

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #6 dnia: 08.11.2015, 22:55 »
Darek, nie mierzyłem osprzętu po wyjęciu tulei, ale byłem pewien, że mają te 30 mm a tu proszę bardzo :) Faktycznie po "naciągnięciu" 28,5-29 mm. Więc się nie da.
Irek

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #7 dnia: 09.11.2015, 09:29 »
Jeśli chodzi o kombajn to polecam Ci kierować się jednym, zasadniczym kryterium - wagą - czyli generalnie materiałem, z którego taki kosz jest wykonany. Kiedyś nie miało to dla mnie kluczowego znaczenia ale po czasie noszenia (szczególnie kiedy wybieram dalsze miesce) bez układu transprtowego jest to dla mnie priorytet. Nadźwigasz się a plecy będą niestety coraz starsze i coraz mniej wytrzymałe. Dlatego rive to dobry wybór, wersja XT z plastikową ramą i alu jest dobrym wyborem. Za nowy zmieścisz się w cenie do 2 tyś. Używany kupisz taniej. Są wersje na nogi D25.

Dobrym wyborem jest zamówienie kosza u kolegi LaMer, który robi takie cacka na zamówienie według indywidualnych preferencji. Wybierasz sobie wygląd, materiały, średnicę nóg a nawet innych podzespołów, kolor i masz swój kosz, robiony profesjonalnie.
Grzegorz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #8 dnia: 09.11.2015, 10:03 »
Ja dodam tylko, że nie kupu casem takich bez szerokich szuflad lub półek. Bo jednak 90% koszy jest robiona pod tyczkarzy, i wiele miejsca w boxie jest przewidziana pod zestawy i ma grubość drabinek. Sa opcje kasetowe, gdzie musisz wstawać aby coś wyjąć, lepsze są jednak szuflady...
Jak napisał matchless - kieruj się wagą, użytecznością - ja zwróciłbym uwagę na wygodę łowienia również. Bo przy wagglerze i feederze jest sporo wiązania, zmieniania i kombinowania. Tyczkarze przyjeżdżają z gotowymi zestawami nad wodę, Ty raczej wiążesz wszystko od poczatku. Trzeba mieć różne koszyki, akcesoriów też trzeba więcej... Mój znajomy ma kosz, ale bez szuflad gdzie wchodziłby koszyk okrągły, musi wstawać, bo trzyma je w głównej komorze. Niby szczegół, ale nad wodą denerwuje :)
Lucjan

Offline Marcin Cichosz

• Ekspert
  • Reputacja: 431
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
« Odpowiedź #9 dnia: 09.11.2015, 11:16 »
Potwierdzam to co napisał Luk.
Nie wyobrażam sobie jako feederowiec i rzadziej wagglerowiec ;D mieć kosz bez praktycznych szuflad. Kosz, który ma same szufladki pod drabinki to była by dla mnie tragedia.
Mając pojemne szuflady mam wszystko pod ręką - szczególnie mówię tu o większych rzeczach takich jak koszyki, podajniki, proce, wycinaki, jakieś trochę większe pudełka z rzeczami pod feeder. Otwieram szufladkę, czy to przednią, czy to boczną i mam wszystko pod ręką. Nie muszę wstawać aby otwierać dolny box, czy schodzić do torby po koszyki.

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #10 dnia: 09.11.2015, 13:24 »
Biorąc pod uwagę spostrzeżenia poprzedników ja zamówił bym taki kosz właśnie u kolegi LaMer, który wykona kosz pod Twoje indywidualne zamówienie. Robi to bardzo profesjonalnie, produkty zamawiają u niego czołowi zawodnicy. Zamawiają Anglicy, Niemcy. Cena jest bardzo konkurencyjna a do tego oferuje nieporównywalną solidność i jakość wykonania. Indywidualne kryteria są tu nie bez znaczenia. A możesz wybrać w zasadzie wszystko wedle swojego życzenia, czego nie da Ci żadna inna firma na rynku.

Ma już jakąś stronę w sieci, ale z tego co widzę to nie działają zakładki póki co. http://lmpolska.com/

Skontaktuj się, napisz, opisz do czego potrzebujesz kombajnu, poproś by przesłał Ci zdjęcia swoich przykładowych prac wraz z cennikiem. Zobaczysz, że będziesz zadowolony.

e-mail: [suspicious]m.cieslik@lmpolska.com[/suspicious]
tel. [suspicious]+48 606 719 854[/suspicious]

ps. wkleiłem zdjęcia ale coś się nie wyświetlają dlatego nie ma przkładów ;)
Grzegorz

Offline Lug (Darek Jagodziński)

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Ulubione metody: slider
« Odpowiedź #11 dnia: 09.11.2015, 13:28 »
Biorąc pod uwagę spostrzeżenia poprzedników ja zamówił bym taki kosz właśnie u kolegi LaMer, który wykona kosz pod Twoje indywidualne zamówienie. Robi to bardzo profesjonalnie, produkty zamawiają u niego czołowi zawodnicy. Cena jest bardzo konkurencyjna a do tego oferuje nieporównywalną solidność i jakość wykonania. Indywidualne kryteria są tu nie bez znaczenia. A możesz wybrać w zasadzie wszystko wedle swojego życzenia, czego nie da Ci żadna inna firma na rynku.

Przykład jego pracy:

Brak przykładów ;)
Darek

Offline piotr82

« Odpowiedź #12 dnia: 09.11.2015, 14:10 »
proszę :] kombajn na osprzęcie maver

Offline piotr82