Autor Wątek: Sumik karłowaty  (Przeczytany 910 razy)

Offline qulpina

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: method feeder
Sumik karłowaty
« dnia: 25.08.2025, 16:18 »
Hejka, nigdy nie miałem okazji złowić ani zjeść tego byczka, także pisze z pytaniem do Was...
Orientujecie sie gdzie w okolicy poznania lub trochę dalej powiedzmy cala wielkopolska występuje sumiki w większych ilościach? Interesują mnie głównie łowiska, które nie należą do pzw gdyż ten rok spędziłem na kierskim i nie opłacało mi sie wykupować zezwolenia. Natmiast jak ktoś zna jakiś akwen, który należy do wod polskich i jest tam tego sporo to rowniez poproszę o jakies namiary, najwyżej przejadę sie w przyszłym roku ;)
Z góry dziękuję za pomoc

Offline piszczu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Odp: Sumik karłowaty
« Odpowiedź #1 dnia: 25.08.2025, 16:27 »
Jakbyś pojechał gdziekolwiek czy to prywatnie, PZW czy WP w celu odłowienia sumika karłowatego to myślę, że każdy witałby Cię z otwartymi rękoma :D

Offline winduktor

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 25.08.2025, 18:00 »
Łowisko Barcin ( Andrebud). Sporo tego tam pływa. Właściciel aktywny wedkarz, bardzo sympatyczny człowiek. Może dał by zniżke gdybyś przyjechał celowo ,, oczyścic" łowisko z tego wąsatego gościa. Normalna cena wejściówki 5 dyszek. Jedynie dystans od Poznania troche spory ale większość trasy zrobisz drogą S5.

Offline qulpina

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 25.08.2025, 19:10 »
Do barcina godzina drogi także nie tak źle;)
Jutro zadzwonię do właściciela i spytam co i jak.
Jak macie jeszcze jakies ciekawe lowiska to proszę pisać;D

Offline qulpina

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 26.08.2025, 22:35 »
Zadzwoniłem dziś i sporo sie dowiedziałem od właściciela lowiska, swoją drogą bardzo miły facet :)
Chciałbym Was tylko spytać jak najlepiej chwytać te ryby by nie zrobic sobie krzywdy? W ciągu dnia jeszcze spoko, ale w nocy to czuje że moje kręcę mogą być strasznie pokaleczone... może jakaś rękawica antyprzecieciowa?

Offline winduktor

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 26.08.2025, 23:17 »
Spokojnie,poradzisz sobie bez problemu. Najważniejsze nie ściskać go zbyt mocno. Chwytaj od strony ogona i przesuwaj dłoń w strone głowy, chwile przed niią wyczujesz gdzie są kolce. Chwycisz pierwszego i już będziesz wiedział jak sie nie nadziać .
Powodzenia :)

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 345
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #6 dnia: 27.08.2025, 08:13 »
Kiedyś jak miałem łowiska gdzie ich było sporo i często się trafiały, to wyglądałem jak chirurg :-X , 2x szczypce do odhaczania drapieżników, jedną ręką szczypcami za kolec, drugimi szczypcami gmeranie sumikowi w pysku, bo często połykają prawie pod ogon przynętę. Biorą najczęściej na czerwonego, ale kukurydzą czy dumbelsem też nie pogardzą jak żerują, niektóre w łowiskach komercyjnych gdzie mają sporo żarcia są naprawdę spore i opasłe.