Forumowicze,
Szukam już od dłuższego czasu i trafić nie mogę w coś odpowiedniego z tradycyjnym wolnym biegiem.
Do kija Daiwy 3,35 do 100g i 3,66 do 120 używam Shimano x-Aero 4000FB. I tu było by super wszystko – gdyby szpula była bardziej typu long cast a nie wąska, głęboka zwykła szpulka. Ale do tych kiji daje rade – nie duże dystanse (do 50-60m), nie duże ryby (do 7kg)
Ale mam kije dystansowe – Prestona Monstera 3,8m do 150g i Daiwa 3,96 do 120g I do nich szukam czegoś do dalekich rzutów. I do nich 4000 x-aero się nie nadaje wg mnie.
Przymierzałem Emblema BR 25A i Shimano medium baitrunner 5500 xt-b lc – oba wydawały mi się za duże. Ostatecznie mogę wziąć któregoś z nich, ale ..jeszcze szukam.
I teraz pytanie czy jest na rynku coś sensownego jakościowo, co by było mniejsze jak Emblem i 5500xt-b, a miało lepsza szpule jak 4000 x-aero z wolnym biegiem?
Wolny bieg musi być, zwykły, tradycyjny, nie QD czy coś z tego typu rozwiązań. ( zazwyczaj muszę ogarniać dwa stanowiska z adeptem, jest trochę biegania, chodzenia, pilnowania i nie mogę sobie pozwolić aby siedzieć na fotelu i cały czas obserwować szczytówki, a ryby potrafią brać na tyle dynamicznie ze kije spadają z podpórek i ich odzyskanie jest bardzo problematyczne. : ( )
Czy ktoś z forumowiczów może coś doradzić? Ktoś coś kojarzy? Nie musi być górna połka, ważne aby dobrze działało i nie padło pod karpiem 10kg czy po sezonie, czy przy rzucie koszykiem 50g czy 70g. Jaxon czy Robinson, Mikado potrafią stworzyć takie kołowrotki, specjaliści maja tu chyba lukę.