Autor Wątek: UL feeder na zimę  (Przeczytany 936 razy)

Offline pknr1

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 44
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
UL feeder na zimę
« dnia: 04.09.2025, 21:53 »
Cześć, szukam czegoś sprawdzonego do dłubania ospałych płotek/leszczyków w okresie grudzień-marzec w długości max 3m, zależy mi na tym by kijek był delikatny, parabolik. Budżet do 1000zł. Z góry dzięki za pomoc.

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 160
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: UL feeder na zimę
« Odpowiedź #1 dnia: 04.09.2025, 22:06 »
Popatrz na Mikado Katsudo XTS dostępne w dwóch długościach 3,30m i 2,80m. Genialne kije wręcz stworzone do takiego lowienia za śmieszne pieniądze.
- Arek -

Offline Imar

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #2 dnia: 04.09.2025, 22:28 »
Cześć.
Mam na sprzedaż Guru N-Guage Pro 9ft.
Lekki, czuły, głęboko pracujący. Blank pięknie pracuję, jest bardzo responsywny.
Spokojnie możesz się bawić z płotkami jak i karpiem.
Hmm, jakbym dysponował taką wolną kwotą i miałbym wybrać dowolny kij.
To poszukałbym starej X7 3,05m.

Offline pknr1

« Odpowiedź #3 dnia: 04.09.2025, 22:37 »
Popatrz na Mikado Katsudo XTS dostępne w dwóch długościach 3,30m i 2,80m. Genialne kije wręcz stworzone do takiego lowienia za śmieszne pieniądze.

Zobaczę bo cena kusi.

Cześć.
Mam na sprzedaż Guru N-Guage Pro 9ft.
Lekki, czuły, głęboko pracujący. Blank pięknie pracuję, jest bardzo responsywny.
Spokojnie możesz się bawić z płotkami jak i karpiem.
Hmm, jakbym dysponował taką wolną kwotą i miałbym wybrać dowolny kij.
To poszukałbym starej X7 3,05m.

Mam n gauge 11ft, wydaje się posiadać dosyć spory zapas mocy a ja potrzebuje wędki na dłoniaki. Tak poza tym to nie mam tej wędce nic do zarzucenia, jest rewelacyjna.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1287
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #4 dnia: 04.09.2025, 23:34 »
Przy jesiennych promocjach 15 - 20% w zapodanym budżecie zmieszczą się przeznaczone do finezyjnej dłubaniny 10' MAP Parabolix BE Ultralight i Matrix Horizon X Ultra Pro Slim (jeszcze nie dotarła do sklepów). 10' Shimano Aero X7A Finesse i Garbolino Essential Legend X-Light już teraz się załapują (ta druga ma w zestawie szczytówki o wyjątkowo niskim oz).

Offline Imar

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 05.09.2025, 09:58 »
Mogę się mylić ale każdy kij z wysokiej półki posiada duży zapas mocy. Charakterystyka blanku wysokiej jakości.

Do propozycji Modusa nowa wersja Shimano X7A, jest zdecydowanie gorsza od starej X7, z 1 sekcją + 3 szczytowymi elementami.

Offline adamczyk6509

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Pozdrawiam Michał C&R
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 05.09.2025, 13:20 »
Mogę się mylić ale każdy kij z wysokiej półki posiada duży zapas mocy. Charakterystyka blanku wysokiej jakości.

Do propozycji Modusa nowa wersja Shimano X7A, jest zdecydowanie gorsza od starej X7, z 1 sekcją + 3 szczytowymi elementami.

Miałeś styczność z nowymi x7a? Zastanawiam się nad 10 finesse. Czemu miałaby być gorsza od starej?
Pozdrawiam Michał
C&R

Offline Imar

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: 05.09.2025, 14:23 »
Machałem dłuższymi kijami. 3,6 i 3,9.
Stare wersje pracowały bardziej "harmonijnie", szybciej gasły.
W przypadku nowych wyglądało to dziwnie, wędka pracowała "nierównomiernie". Dziwnie się zachowywała po rzucie.
Patent z elementami szczytowymi przeszedł do nowej serii Pro. Więc obniżyli serie X7, co widać również po cenie.

Wiadomo charakterystyka wędki 3m a 3,6m się różni. Zdecydowanie ciężej zrobić dobrą długą wędkę niż krótką.
Mimo wszystko, jak udałoby się wyrwać gdzieś starą X7 w dobrej kasie to zastanowiłbym się.
Nowa najwyższa seria Pro robi świetne wrażenie, Shimano nie bez przyczyny przeniósł do tej serii elementy szczytowe ze starej X7.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1287
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #8 dnia: 05.09.2025, 15:13 »
Jeżeli akceptujemy minimalistyczne przelotki (pozytywnie wpływające na wagę wędki i jej "responsywność", ale trochę kontrowersyjne pod względem trwałości i nieco mniej przyjazne dla żyłki), dochodzi jeszcze 10' Preston Supera X Superlight, która przy promocji 15% kosztuje niecałe 900 zł.

W Czarny Piątek zapodany budżet wystarczy również na ultralajtową 10' Parabolix w odmianie Ultra II, która ma z kolei topowe przelotki feederowe Fuji K z pierścieniami SiC, a wedle niektórych także ciutkę bardziej "responsywny" blank niż odmiana Black Edition.

Offline Pastor

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #9 dnia: 05.09.2025, 17:27 »
Również mogę potwierdzić to co napisał kolega Berez. Katsudo XTS to delikatne kijki o bardzo głębokiej paraboli. Nie nadają się na dystanse powyżej 30m, nie nadają się moim zdaniem nawet na koszyczki 25g+towar. 20g samego koszyczka to ich limit wygodnego rzutu. Praca jest bardzo głęboka, wędka mięciutka, której mocy starcza na ryby do 2kg. Silne ryby ciężko będzie kontrolować, natomiast z rybą średnią i mniejszą lub ospałymi zimowymi okazami poradzi sobie świetnie. Użytkuję aktualnie wersję 330 i jest to wędka niesamowicie delikatna, coś podobnego do Drennan Ultralight Mini Feeder 9ft-10ft lub Browning Koschnick World Champion, czyli wędek jednak około dwukrotnie-trzykrotnie droższych.

Offline Berez

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 05.09.2025, 18:32 »
Bez przesady zimą na porcie w Głogowie kijkiem 3,30m z koszykiem 20g plus towar rzucam bez problemu na 35m. I jakoś nie czuje żeby to był już limit tego kijka ;) ale fakt praca kija jest genialna. Dokupiłem tez 2,80m i nim łowie z plecionką na sztywno bo kij wszystko amortyzuje.
- Arek -

Offline pknr1

« Odpowiedź #11 dnia: 05.09.2025, 18:40 »
Również mogę potwierdzić to co napisał kolega Berez. Katsudo XTS to delikatne kijki o bardzo głębokiej paraboli. Nie nadają się na dystanse powyżej 30m, nie nadają się moim zdaniem nawet na koszyczki 25g+towar. 20g samego koszyczka to ich limit wygodnego rzutu. Praca jest bardzo głęboka, wędka mięciutka, której mocy starcza na ryby do 2kg. Silne ryby ciężko będzie kontrolować, natomiast z rybą średnią i mniejszą lub ospałymi zimowymi okazami poradzi sobie świetnie. Użytkuję aktualnie wersję 330 i jest to wędka niesamowicie delikatna, coś podobnego do Drennan Ultralight Mini Feeder 9ft-10ft lub Browning Koschnick World Champion, czyli wędek jednak około dwukrotnie-trzykrotnie droższych.

Panowie, zaciekawiliście mnie tym Katsudo XTS. Po niedzieli zamówię i najwyżej odeślę jak mi się nie spodoba bo cena i porównania do kijów takich jak Browning Jens Koschnick czy Drennan UL kuszą. :P Z resztą i tak będzie to kijek używany przez 2-3 miesiące w ciągu roku. Jak wygląda jeszcze kwestia wykonania? Katsudo to najwyższa póła w Mikado więc liczę na coś ciekawego.

Offline Berez

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 05.09.2025, 18:47 »
W moich egzemplarzach nie miałem do czego się przyczepić. Wykonanie super, przelotki równo wklejone, zero nadmiaru kleju do tego szczytówki bardzo czułe wręcz porównywalne z koshnickiem. Jeśli zakupisz 3,30m to dokup sobie szczytówki 0,5oz bo w zestawie jest 0,75oz i 1oz przy kiju 2,80m jest w zestawie 0,5oz. Cena za szczytówki też śmieszna.
- Arek -

Offline pknr1

« Odpowiedź #13 dnia: 05.09.2025, 18:57 »
W moich egzemplarzach nie miałem do czego się przyczepić. Wykonanie super, przelotki równo wklejone, zero nadmiaru kleju do tego szczytówki bardzo czułe wręcz porównywalne z koshcnickiem. Jeśli zakupisz 3,30m to dokup sobie szczytówki 0,5oz bo w zestawie jest 0,75oz i 1oz przy kiju 2,80m jest w zestawie 0,5oz. Cena za szczytówki też śmieszna.

Ja wezmę raczej 2.80, bo będę łowił głównie w kanale portowym w którym niewygodnie się łowi tyczką bo nawet bez dwóch rur prawie sięgam krzaków przy drugim brzegu i na starorzeczu które jest może tak średnio +- 20m szerokie.

Offline Pastor

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #14 dnia: 06.09.2025, 00:05 »
Co do wykonania to na minus brak zaczepu na haczyk, oprócz tego charakteryzuje go smukła i lekko spłaszczona pod łokciem cześć dolnika wykonana z pianki, granatowy kolor blanku, dość grube moim zdaniem przelotki - na czymś musieli przyoszczędzić. Wykonanie kwestia gustu - mi się podoba wizualnie. Co do rzutów i odległości to powyżej 30m bałem się rzucać bo wędki dość świeże i jeszcze może nie nabrałem śmiałości, aby testować granice, ale zauważyłem podczas rzutu, że dość wolno gaśnie szczytówka. Myślę, że po dopasowaniu lżejszej szczytówki wędka nabierze charakteru. Oryginalne moim zdaniem za ciężkie do dalszych rzutów.