Autor Wątek: (K) Bolonkę 6-7 metrów  (Przeczytany 798 razy)

Offline Majunio

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: feeder
(K) Bolonkę 6-7 metrów
« dnia: 19.09.2025, 07:56 »
Kupię jak w temacie, najlepiej coś z topowych modeli. Ewentualnie jeśli ktoś poleca coś na rynku to również poproszę o rekomendację.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2265
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: (K) Bolonkę 6-7 metrów
« Odpowiedź #1 dnia: 19.09.2025, 12:27 »
Zobacz ten wpis Stana i kilka kolejnych.
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=10.msg677324#msg677324

Moim zdaniem opcja warta rozpatrzenia.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 224
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #2 dnia: 19.09.2025, 15:06 »
Napisz coś więcej o oczekiwaniach jakie masz co do takiej bolonki. Na jakie ryby się nastawiasz ?. Jakie łowiska ?. Łatwiej będzie wtedy coś sensownego wybrać.

Offline Majunio

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 19.09.2025, 15:23 »
Głównie Wisła, czasem San. Na mniejsze rzeki mam Acolyte Float 17. Spławiki do max 20 gramów, najczęściej 6-14. Nie chcę wędki, która da radę na klatę wyjmować ryby. Coś finezyjnego do żyłki głównej 0,16 max 0,18 i przypony najczęściej 0,10-0,12 i rzadko 0,14.
Zależy mi też na dobrym serwisie, żeby nie czekać pół roku na element, jeśli coś połamię. Myślałem o Shimano X7(ale ciężko z dostępnością) albo może najwyższy model Robinsona.

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 224
« Odpowiedź #4 dnia: 19.09.2025, 19:49 »
Robinson CTX 633 - bardzo przyzwoity kij w rozsądnych pieniądzach. No i super serwis. Ten sam model w wersji 7 m to już z finezją nie wiele ma wspólnego. Z 7 -mek mogę polecić Italicę Arię Pro Light. Genialna wędka . Finezyjna i wbrew nazwie z zapasem mocy pozwalającym powalczyć z bonusami. Trochę droga, to fakt, ale w Amurze można wyrwać za 1800 zł. Generalnie mógłbym polecić Ci każdy topowy model tej firmy i pewnie byłbyś zadowolony, Szczególnie z 6 metrowych.  ale te ceny... Gdybyś chciał coś w bardziej rozsadnych pieniądzach, to warto przyjrzeć się ofercie bolonek Hydra, dostępnych u Górka. Nie każdy wie, ale są to kije robione we współpracy z Italica i chyba nawet w ich fabryce. Kiedyś na wloskich forach wyczytałem nawet, że starszy model tej wędki, rózniący się tylko desingiem i przelotkami, to tak naprawdę pierwszy model Italica Aria... Bardzo finezyjny kij. Można obejrzeć na filmach Górka. Ma mój gust trochę za głęboko pracujący, ale bardzo go lubię. https://sklep.gorek-gliny.pl/?2167,bolonka-hydra-queen-dream-6-m-light-action-cena-po-rabacie-1228-z Choć myśle, że lepsza będzie w Twoim przypadku ta - https://sklep.gorek-gliny.pl/?2778,bolonka-hydra-perfect-600-6-m-cena-po-rabacie-1117-zl. Bardziej uniwersalna. Jednak Wisła to Wisła. Ceny tych bolonek o połowę mniejsze niż Italica, więc warto się zainteresować tak myślę. Co do serwisu, to Kacper podobno dobrze ogarnia Hydrę i Mivardii. To na pewno też jakiś plus.

Offline toked

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #5 dnia: 21.09.2025, 17:50 »
Hej Majunio, jak interesuje Cię shimano aspire te 5-600gt nowa albo jakaś inna z górnej pólki to napisz na priw, bolonek mam pewnie z 15szt może coś się wybierzemy.