Autor Wątek: [K] kij/lub zestaw do nęcenia szklanką  (Przeczytany 544 razy)

Offline milczacy

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 101
  • Ulubione metody: spinning
[K] kij/lub zestaw do nęcenia szklanką
« dnia: 23.09.2025, 14:17 »
Cześć!
Jak w tytule - szukam kija karpiowego w okolicach 4-4,5lb, lub niedrogiego dedykowanego spoda o długości miniumum 3,6m. Potrzebuję coś, co w miarę celnie i komfortowo dorzuci mi średnią szklankę z zanętą w okolice 50-60 metra. Sporadycznie - pośle małego/średniego spomba z pelletem na podobnych dystansach.
Przy dobrej ofercie - rozważę zakup w komplecie z kołowrotkiem (ale niekoniecznie  - bo adekwatny kręcioł mam).

Do tej pory - próbowałem radzić sobie jakimś starym heavy feederem, ale mi to nie idzie - albo nie mogę dorzucić, albo nie mogę trafić w pole nęcenia z tak przeładowanego kija... ;)
Kij będzie w użyciu dosłownie kilka razy w roku, zatem budżet planuję przeznaczyć raczej rozsądny... Powiedzmy - ze 200 pln.
Potrafię "grzebnąć" przy wędce - zatem jakieś odrapania, uszkodzone przelotki - nie stanowią problemu ;) Byle katapulta była ogólnie sprawna.

Ktoś, coś?
Jak coś - zapraszam w wątku lub na p.w.

Pozdrawiam, Andrzej

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2265
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: [K] kij/lub zestaw do nęcenia szklanką
« Odpowiedź #1 dnia: 23.09.2025, 15:05 »
Jeśli chodzi o spomby, to tym małym można rzucać pickerkiem do 40g, średnim feederami do 100-120g już da radę. Zależy od towaru.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 401
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: [K] kij/lub zestaw do nęcenia szklanką
« Odpowiedź #2 dnia: 23.09.2025, 17:02 »
Zamiast typowego spoda weź zwykłą karpiówkę 3,6m 3,5lb, wystarczy z zapasem do średniego spomba. Starą kompozytową karpiówką 3,9 3lb rzucam średnim spombem na 90m a dużym na 60-70 zależnie od towaru.
Dzierżno uzależnia