Autor Wątek: Powrót do wędkarstwa - kompletowanie sprzętu  (Przeczytany 708 razy)

Offline adamniemcewicz65

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Powrót do wędkarstwa - kompletowanie sprzętu
« dnia: 28.09.2025, 15:14 »
Cześć wszystkim, po 40 latach wróciłem do Polski i w związku z tym powracam do wędkarstwa spławik/grunt. Zanim wyjechałem miałem 2 wędki długości 2.1, którymi w zależności od potrzeb łowiłem na spławik albo z gruntu. Moje łowisko to małe rzeki 10-25 metrów szerokości z powolnym nurtem, głębokości do 2 metrów, glinianki, jezioro głębokość do 4 metrów. Na spławik łowię do 25 metrów z gruntu max 40. Ryby typowe pzw - max leszcze do 50cm. W sklepie doradzono mi match/float/pellet wagler 4.2 - nie wyobrażam sobie manewrować taką wędką - nad rzeczką przy nisko zawieszonych gałęziach. Nie pytam o konkretne modele wędek ale chociaż mógłby mi ktoś przybliżyć na co zwrócić uwagę. Wiem tylko, że kupię 2 wędki na spławik i 2 na grunt. Tylko czego szukać? Z góry dziękuję.

Offline Pastor

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 13
Odp: Powrót do wędkarstwa - kompletowanie sprzętu
« Odpowiedź #1 dnia: 28.09.2025, 15:56 »
Do gruntu polecam drgającą szczytówkę o długości 3m lub 3,30m. Większość wędek powinna wystarczyć do 40m. Również tych budżetowych.
Wędkę do spławika natomiast polecam dłuższą - 3,90m dla mnie to minimum do klasycznego połowu na spławik. Wyjątkiem jest pellet waggler, gdzie nawet 3m spławikówki się używa. Jeśli chodzi o gruntówki to polecam trochę bardziej miękkie kije, natomiast spławikówka zdecydowanie o sztywniejszej akcji.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2265
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 28.09.2025, 16:13 »
Witaj.
Napisz coś o budżecie na jeden kij z kołowrotkiem.

A na początek przeczytaj ten wątek, żeby mieć takie ogólne rozeznanie. https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=17776.0

I pooglądaj trochę filmów wędkarskich, bo świat ostro poszedł do przodu ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1308
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #3 dnia: 28.09.2025, 21:23 »
Spławik: wędka typu match (nie "pellet waggler") - na rzeczki 3.6 m (12 stóp), bo 3.3 m (11 stóp) jest już mocno ograniczająca pod względem kontroli nad zestawem - chyba że korzystamy z woderów/spodniobutów, nie ograniczając się do łowienia z brzegu; na jezioro przynajmniej 3.9 m (13 stóp), bo wtedy częściej będziemy mogli skorzystać ze spławików montowanych na stałe (np. wagglerów w angielskim stylu), a nie przelotowo.

Grunt: wędka typu feeder (nie "method feeder") 3.3 m z cw. w granicach około 50 g.

Ewentualne rozwiązanie alternatywne (względem matchówki i feedera) to wędka typu avon o mocy 1.25 - 1.5 lb, która ma na wyposażeniu dwie części szczytowe: nadającą się do zastosowań spławikowych oraz feederową (z wymiennymi szczytówkami).

Offline MarioSan

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #4 dnia: 29.09.2025, 12:00 »
A może fajno byłoby rozważyć bacik Kolego? Niekoniecznie zaraz "siódema" ale taka piąteczka czy szósteczka. Rozumiem, że warunki połowu to nie zawsze będzie zakrzaczony brzeg?
Rano nie brały, a potem przestały...