Autor Wątek: Plecionka - ale która?  (Przeczytany 1881 razy)

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Plecionka - ale która?
« Odpowiedź #15 dnia: 23.10.2025, 08:44 »
Zamówcie sobie tego kastkinga colorshield, jest  mniej miękki niż zilion ale o niebo lepszy, dwa że kolor trzyma.
Najbardziej optymalne do kija 35 g jest 1.0 PE, nie ma co przesadzać, a zerwać ciężko i tak pod ciężarek samej ryby, pletki bardziej pękają na kamieniach lub innych ostrych zaczepach. Na rzutach zyskuje się parę metrów, ale to wszystko kwestia tego gdzie się łowi, jak macie kanał lub rzeczkę to wiadomo, że to jest mniej istotne. Co do odczuć grubość pleciocki vs branie to tu polemizowałbym, co nigdy czegoś takiego nie zaobserwowałem przy niewielkim przeskoku średnicy, wiadomo że jak damy sznurek to tak, ale załóżmy pomiędzy 0,8 PE a 1,2 PE to niekoniecznie - łowię głównie okonie i zedy obecnie.
Plum

Offline ma1234

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 51
« Odpowiedź #16 dnia: 23.10.2025, 20:27 »
Tak. Załóż PE 0.8 do łowienia z live do kija do 35g. I metrówkę będzie holował dopóki nie stanie się półtrupem.

Na kiju do 42g mam PE 1.5 lub 2.0, na kiju do 100g mam 2.5 lub 3.0.

Kozi, też zacząłem łowić z live. Z resztą widziałem Twoje posty na grupach FB. Jak chcesz się wymienić doświadczeniami to może lepiej priv.

Co ty bredzisz?
Gość planuje rzucać główkami 7-12g a ty mu proponujesz min. PE 1.2 a nawet 1.5 lub 2.0?
Zillion jest przerobiony i to będzie spokojnie 0,3 mm i wytrzymałość kilkanaście kg...
Na plecionki PE 0.8 i 1.0 spokojnie wyciągam szczupaki.
Nawet do feedera na Odrze do strzałówki wykorzystuję plecionkę PE 0.8 17 lb, którą rzucam koszykami 160 g + towar.
Wyciągam nią brzany ponad 70-80 cm a to dopiero są torpedy.
Można iść w grube plecionki tylko po co?
Dwie prezerwatywy też zakładasz "na wszelki wypadek"?

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #17 dnia: 23.10.2025, 21:21 »
To Ty bredzisz.
Do główki 12g i gumy 5 cali proponujesz PE 0.8
Nie proponuję PE 2.0 tylko napisałem czego sam używam do innego kija.
Zilion jest bardzo dobrze opisany. Żadnego 0.3mm nie będzie mieć w tych parametrach.
Ja do feedera też używam PE 0.8 tylko co to ma wspólnego z tematem,który Kozi napisał to nie wiem...
Dwie prezerwatywy powinien założyć pewien pan, którego prawdopodobnie bardzo dobrze znasz.
Nie morduję ryb.
Tylko męczę.

Offline ma1234

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 51
« Odpowiedź #18 dnia: 23.10.2025, 22:20 »
To Ty bredzisz.
Do główki 12g i gumy 5 cali proponujesz PE 0.8
Nie proponuję PE 2.0 tylko napisałem czego sam używam do innego kija.
Zilion jest bardzo dobrze opisany. Żadnego 0.3mm nie będzie mieć w tych parametrach.
Ja do feedera też używam PE 0.8 tylko co to ma wspólnego
Dwie prezerwatywy powinien założyć pewien pan, którego prawdopodobnie bardzo dobrze znasz.

Dalej bredzisz.
Średnica Zilliona wcale nie jest dobrze opisana, bo 0,165mm to w rzeczywistości ok. 0,267mm
Moje też są widocznie przegrubione.

PE 0.8 i PE 1.0 Zilliona, ktorą proponuję to jest wytrzymałość 6,0 kg i 7,3 kg.
Do rzucania głowkami do 12g I łowienia sandaczy i szczupaków spokojnie wystarczy.

Jeśli nie rozumiesz porównania, że plecionką PE 0.8 rzucam koszykami 160g i wyciągam nią brzany po 70-80 cm to jasne też nie zrozumiesz, że na plecionki PE 0.8 i PE 1.0 wyciągam szczupaki po 80-90 cm na przynęty do kilkudziesięciu gramów.

Dlatego też szkoda mi już czasu na dyskusję z tobą, bo musisz zakładać te swoje podwójne gumki nie na tę głowe co potrzeba i jesteś niedotleniony.

Offline booohal

• Ekspert
  • Krzyś
« Odpowiedź #19 dnia: 24.10.2025, 01:31 »
Ok Byczq.
Nie będę na Ciebie wsiadał, bo byłaby to hipokryzja. Sam zanim wsiąknąłem w spinning na dobre opowiadałem podobne dyrdymały, że skoro w feederze taka i taka średnica mi wystarczy to w spinningu też tak będzie.
Jest to idiotyzm ale sprawę zdasz sobie z tego troszkę później.
Wyciągnąłem wystarczająca ilość ryb 70, 80+ na pletki realnie opisane jako PE 0.8 czy 0.6 żeby wiedzieć, że jest to naturalnie możliwe i absolutnie nie ma w tym nic niezwykłego i jednocześnie wiem, że takie srednice absolutnie do tego nie są przeznaczone.
Nie wiem skąd gość z filmu wziął ten sznurek. Moje Ziliony nie są przegrubione. A mierzę wszystkie linki o czym pisałem kilka razy na forum.
I owszem, mam pletki z Ali, które opisane jako PE 0.8 czy 1.0 okazywały się sznurkami 0.24-0.26mm ale Zilion absolutnie do nich nie należy.
Także trzymaj się tam cieplutko i to wszystko co mogę napisać.
Nie morduję ryb.
Tylko męczę.

Offline booohal

• Ekspert
  • Krzyś
« Odpowiedź #20 dnia: 24.10.2025, 07:46 »
Podsumowując, bo to chyba za bardzo nie wybrzmiało w Twojej głowie:
Proponując Tsu H8 (pomierzone kilkanaście szpulek z ori sklepu Tsu, wersja zielona) lub Zilliona (pomierzone 3 szpulki z oficjalnego sklepu W&K, wersja biała) w rozmiarze PE 1.2-1.5 proponuję plecionkę o realnych średnicach 0.19-0.23mm maksymalnie.

Nie morduję ryb.
Tylko męczę.