Autor Wątek: podpórka pod 2 wędki  (Przeczytany 311 razy)

Offline Stefan68

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
podpórka pod 2 wędki
« dnia: 16.10.2025, 22:32 »
Cześć
na poczatku przywitam sie bo jestem tu nowy. Do brzegu. Znalazłem w necie taką podporkę https://www.instagram.com/p/DPKRs77jH_m/ i nie ukrywam od dłuższego czasu sie jej przygladam. Nigdzie nie znalazłem opinii na jej temat. Wygląda niby solidnie, ale na zdjeciach mozna teraz zrobic wszystko. Czy ktoś już widział to cudo, może ktoś to posiada i może powiedzieć cos wiecej. Byłbym wdzięczny za info, bo przy takiej cenie musze sie dwa razy zastanowić. Preferowane metody głównie spławik i method feeder, czasami drgająca szczytówka.

pozdrawiam wszystkich
Stefan

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1303
  • Ulubione metody: trotting
Odp: podpórka pod 2 wędki
« Odpowiedź #1 dnia: 16.10.2025, 23:21 »
Biorąc pod uwagę niezbyt wygodne oddalenie uchwytu/kołowrotka (szczególnie w wędkach z dłuższym dolnikiem), brak możliwości zainstalowania sygnalizatorów (w przeciwieństwie np. do tripodów Korum) oraz cenę 800 zł, dla większości dwuwędkowych łowców lepszym rozwiązaniem będzie chyba solidny tripod albo komplet solidnych podpórek + dobrej jakości uchwyty: dolne/tylne (np. Korum Angle Tilt Butt lub Preston Butt Gripper Rest) i górne/przednie (np. Preston Tube Rod Rest lub Guru Reaper). To drugie rozwiązanie jest oczywiście bardziej elastyczne jeżeli chodzi o rozstawienie wędek w taki sposób, by nie wchodziły sobie w paradę.

Offline Stefan68

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Dzisiaj o 09:17 »
Dziękuje, przyjrzałem się Twoim propozycjom, ale chyba myślimy o czymś innym.
Ogólnie w rybach cenię sobie przede wszystkim spokój. Unikam zawodów wędkarskich, łowienia z plaż, komercji. Często zasiadam w miejscach odludnych, zazwyczaj za trzciną. Nie używam sygnalizatorów (za dzieciaka jak jeździłem z ojcem to szła ciężka zjeba za nadepniecie gałęzi na brzegu, czy zatrzeszczenie tyłkiem na pontonie ;-)  i tak mi zostało ;-)))
Rodpody i tripody zazwyczaj w moich miejscówkach się nie mieszczą i nie zawsze można postawić (np na skarpie). Tu mam dodatkowo możliwość separacji wędek oraz ich podniesienia, żeby przejść nad trzciną i to jest cos co podoba mi się chyba najbardziej. No i wg producenta "podobno" nie ma możliwości wyjęcia wędki z uchwytu. Ja juz dwie straciłem, tzn jedną, bo jedną odzyskałem, ale musiałem się przepłynąć ;-) Jestem ciekaw rozwiązania tego mocowania.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2263
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: Dzisiaj o 09:41 »
Bardzo ciekawe rozwiązanie. Ale na rzeki. Jak chcesz coś takiego na method feeder stosować, skoro tam kładziemy wędki szczytówką jak najbliżej wody.

Obejrzałem ten filmik i naprawdę to się będzie fajnie na rzekach sprawdzało, pod warunkiem, że nie chcemy stosować sygnałków, o czym wspomniał wcześniej Modus.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Stefan68

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Dzisiaj o 09:53 »
Na tym profilu na instagramie obejrzałem kilka innych filmów. Położenie wędki można regulować lewo prawo, góra dół, ten uchwyt jest jakos przepinany i można wędkę całkiem pochylić w dół, także pod method feeder też chyba podejdzie. Ale pewności nie mam.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #5 dnia: Dzisiaj o 10:00 »
Jak napisałem - fajne rozwiązanie, na pewno znajdzie swoich zwolenników.

Natomiast przy metodzie często się przerzuca, brania są energiczne, wędki muszą być pod ręką. Tutaj musiałbyś ustawić to jakoś z boku fotela, gdzie przeważnie masz tackę, żeby mieć kołowrotek pod ręką. To już eliminuje użycie dwóch wędek. Byłoby to bardzo nieporęczne. Choć są ludzie, co łowią na metodę z rodpodów, owszem.
Krwawy Michał

Offline Stefan68

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Dzisiaj o 10:11 »
No tak właśnie kombinowałem, żeby ten trojnóg cofnąć i mieć kij pod ręką. Normalnie bym już brał, bo sie podjarałem tylko ta cena... Drapie sie już od tygodnia.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #7 dnia: Dzisiaj o 10:16 »
Do fotela i metody najlepszy jest butt grip na fotelu, a z przodu zwykła podpórka wbijana w brzeg. I dopiero jeśli nie da się wbić, to wtedy ramię.

Gdybym łowił na rzekach, to bym się nad tym wynalazkiem zastanawiał. Ale z drugiej strony też lepsza jest mało popularna z niewiadomych względów zwykła podpórka na plażę, do surfcastingu. Chyba że nie da się wbić jej w brzeg.
Krwawy Michał