Autor Wątek: Termos Fjord Nansen 0.7 L  (Przeczytany 481 razy)

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 65
  • Ulubione metody: method feeder
Termos Fjord Nansen 0.7 L
« dnia: 20.10.2025, 09:28 »
Chciałem tylko napisać, że cały czas mnie zaskakuje. Najzwyklejszy termos... a wczoraj wyjąłem go z torby po ostatnich zawodach z 5 października... miałem w nim herbatę z miodem i cytryną, oczywiście całą wypiłem i pusty termos schowałem. Będąc z psem na spacerze sobie o nim przypomniałem i zastanawiałem się co zastanę w środku... otóż NIC. Nawe brzydkiego zapachu. Jakbym ostatni łyk wziął przed chwilą i zakręcił termos. Umyłem go jak zawsze i czeka na kolejny wyjazd na rybki. Szczerze go polecam :thumbup:
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 346
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
Odp: Termos Fjord Nansen 0.7 L
« Odpowiedź #1 dnia: 20.10.2025, 12:56 »
Myślałem, że napiszesz, że ciepła herba jeszcze była :P Ja mam lepszy termos, wczoraj przed wyjazdem na rybki zrobiłem kawę, a on mi zrobił psikusa i wziął się został w garażu. Po powrocie kawusia była "jak znalazł". :D

Offline ŁYSY0312

• Ekspert
  • Reputacja: 84
« Odpowiedź #2 dnia: 20.10.2025, 13:44 »
Ja mam 1l, i już kiedyś pisałem o takim termosie - jeden z lepszych w przystępnej cenie. A kubek termiczny tej firmy towarzyszy mi od wielu lat 8)
Kuba

Offline Gabriel

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #3 dnia: 20.10.2025, 15:59 »
FN i Esbit to chyba 2 najlepsze na świecie formy robiące termosy.
Esbit ma zazwyczaj 2 korki-automat i wkręcany i 2 kubki w kupowanym zestawie
Ważne jest aby termos odpowiednio przygotować przed zalaniem. Wtedy znacząco można podnieść utrzymywaną w nim temperaturę.
A wystarczy przed wlaniem właściwej cieczy (herbaty, kawy, zupy czy coś) wcześniej zalać go na kilka-kilkanaście minut wrzątkiem.
Wtedy wewnętrzne ścianki, korek itd  się odpowiednio nagrzeją i nie będą korzystać z ciepła właściwej cieczy którą chcemy w nim przetrzymywać.
Tak usłyszałem w salonie Esbita :)

Offline Papi_feeder

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 20.10.2025, 17:59 »
A wystarczy przed wlaniem właściwej cieczy (herbaty, kawy, zupy czy coś) wcześniej zalać go na kilka-kilkanaście minut wrzątkiem.
Dokładnie tak robię :thumbup:
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline Papi_feeder

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 20.10.2025, 18:01 »
Myślałem, że napiszesz, że ciepła herba jeszcze była :P
Tak to nie ma... :P ale bywało, że po nocce spokojnie do śniadania ciepła herbata była.

Offline Gabriel

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #6 dnia: 20.10.2025, 23:12 »
Moj dobrze zalany esbit po 24 godzinach leżenia w namiocie czyli około 10 stopniach, z pełnym korkiem a nie automatem ...
Po otwarciu herbata miała prawie 50 stopni, coś koło 45-48.
Tak że nie dało się na szybko tego wypić.

.G

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 242
« Odpowiedź #7 dnia: Dzisiaj o 01:07 »
Kurcze ja jeden 0.5l musiałem wyrzucić bo już nie pamiętam ale w środku mi się odbarwil coś jak rdza i już nie trzymał. Używam teraz 1l i jest ok. A zawsze termos owijam w ręcznik, żeby go nie uszkodzić.

Offline Papi_feeder

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: Dzisiaj o 09:04 »
Moj dobrze zalany esbit po 24 godzinach leżenia w namiocie czyli około 10 stopniach, z pełnym korkiem a nie automatem ...
Po otwarciu herbata miała prawie 50 stopni, coś koło 45-48.
To u mnie na powietrzu w torbie (temp. 2-3 stopnie wyższa), nie mierzyłem temperatury płynu, ale przy piciu rozchodziło się przyjemne ciepło (pewnie dlatego, że nad ranem)... choć na pewno duszkiem bym wypił :)