Autor Wątek: Spining ultra light (200cm, 150PLN,)  (Przeczytany 743 razy)

Offline Grzegorzldz

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Spining ultra light (200cm, 150PLN,)
« dnia: 20.10.2025, 21:54 »
Witam,

Chciałem poprosić osoby, które miały do czynienia z poniżej wymienionymi kijami o pomoc w podjęciu ostatecznej decyzji (już chyba wszystko o nich przeczytałem i obejrzeałem wszsytko na YT- ale nie było konkretnego porównania nigdy oraz mam wrażenie, że często testy i recenzje miały charakter marketingowy- stąd prośba do osób, które te wędki przetestowały nad wodą)
Dla ułatwienia może sprecyzuję oczekiwania:
Małe zbiorniki stojące (starorzecza, stawy, jeziora do 4m)
90% gumki na czeburaszkach, glowkach jigowych (3-5 gram+ gumki do 5cm)
Łowienie z brzegu 80%, 20% z łodzi/pomostu
Nastawiam się na okonie.
Nie wiem czy ma znaczenia- ale kołowrotkiem będzie raczej daiwa ninja 2000 z plecionka na poczatek 0,06.
Nie jestem zbyt zaawansowany, ale z tego co czytałem zalezy mi na szybkim kiju.
(Waham się czy pod takie wymagania nie byłby dobry cw w okolicach 0,5-5g bo tez w takich wersjach sa te wedki czesto)

Wędki, które wytypowałem po długich poszukiwaniach:

1. Jaxon Red Wind 198 cm 1-7 g
2. Mikado Bixlite 198 cm 1-7g
3. Robinson Scorpio 198 cm 0,5-5h lub 210 1-7g (trochę za długa się wydaje stąd dylemat)
4. Jaxon grey stream- tu chyba za wolna akcja i ogólnie chyba półka niżej niż Red Wind.

Chyba wszystkie to wklejki i to raczej dla mnie ok.
 Byłbym wdzięczny za wszystkie opinie- idealnie gdyby ktoś faktycznie miał w rękach więcej niż jeden z tych kijów i miał porównanie.
Gdyby jakieś dodatkowe informacje były potrzebne proszę pisać.

Offline pinoczet

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 10
Odp: Spining ultra light (200cm, 150PLN,)
« Odpowiedź #1 dnia: 21.10.2025, 11:06 »
hej, ja posiadam bixlite 0,5-4g i jest rewelacyjna. Kolega ma robinsona 1-7 i też super mu się łowi. Bixlite jest dosyć miękki i pracuje całym blankiem. Robinson bardziej szczytowy ale też delikatny. Ceny podobne ciężki wybór tak naprawdę:)

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 21.10.2025, 11:16 »
Red WInda polecam w relacji cena do jakości i dosyć fajnie wygląda. Ogólnie przyjemnie się na niego łowi. Rzuć okiem jeszcze na XT-One od Jaxona, to jest też bardzo fajna propozycja i bardziej czuła niż Red Wind.
Plum

Offline Grzegorzldz

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 21.10.2025, 16:38 »
Chyba sklaniam sie ku redwind. Powiedzcie tylko, bo slyszalem, ze cw podawany zwykle jest z zapasem. Czy nie lepiej wziac 0,5-5g bo mozna liczyc na to, ze 7g tez rzuce, a lepiej bedzie ogarnial dolne cw?

Offline pinoczet

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #4 dnia: 22.10.2025, 11:57 »
z doświadczenia mojego bixa 0.5-4g rzucam obrotówkami numer 1 i małą dwójką i jest ok. Rzut 30m ok się okazuje. główka 4g plus 5cm guma i lata. Najwyżej pęknie kiedyś, ale dałem za niego 85zł.

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 22.10.2025, 13:44 »
Chyba sklaniam sie ku redwind. Powiedzcie tylko, bo slyszalem, ze cw podawany zwykle jest z zapasem. Czy nie lepiej wziac 0,5-5g bo mozna liczyc na to, ze 7g tez rzuce, a lepiej bedzie ogarnial dolne cw?

Ja bym brał tego do 7, bo jak pogoda zrobi psikusa lub ciąg wody zawsze można coś ciężej, oba kije podobnie będą ładowały, ale przy większej lepiej się rzuca jak kij się nie leje. Zwłaszcza jak wejdziesz w trochę większe gumki np. 3".
Plum

Offline Grzegorzldz

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 23.10.2025, 12:24 »
Ok, bardzo dziekuje za rady, zakupilem kolowrotek daiwa ninja 2000 i redwind 198, 1-7g, dzisiaj bede zabieral sie za naeijanie plecionki. Dam znac jak kij sie sprawdzil nad woda.

Offline Leitho

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
    • Wędkarstwo karpiowe
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #7 dnia: 23.10.2025, 15:09 »
Bixlite jest zdecydowanie kijem, ktory sie Mikado udal. Generalnie Mikado spinningi okoniowe ogarnia.  Zrobili tani, ale bardzo sprzet. Uchwyt sks bardzo ubogi, ale oszczedzamy tez na wadze dzieki temu.