Witam was wszystkich bardzo serdecznie. Tak jak w temacie, potrzebuje znaleźć spinnig do 300zl długość 220-240 o ciężarze wyrzutowym max 12-15g w miare szybki blank i żeby nie byl za sztwywny. Wole bardziej parabiloczne kije. Wypadłem mocno z obiegu jeśli chodzi o spinning, co warto a co nie a po połamaniu mojego ulubionego kongera jestem zmuszony znaleźć cos nowego.
Z góry dziekuje wam za pomoc.
Wklejka, czy tubular/pusta szczytówka?
Jeśli lubiłeś Kongera, to może przy nim pozostań (seria Kastmaster lub tańszy Vistar)? Używam Dynamix'ów z wklejaną szczytówką (1-8g i do 32g; niestety zakończona produkcja, tylko stare zapasy magazynowe = okrojony asortyment). Lżejszy pod jiga lub UL drop shota na okonie (choć wyciągnął sandacza 50+ cm), drugi pod cięższe jigi, drop shot na sandacza/szczupaka. Spojrzyj też na serię Robinsona CityLiner. Modele Perch, Trout i Pike. Mam trout ~230 cm do 18 g z pustą szczytówką. Daje radę pod metalowe przynęty, woblery różnej maści i lekkiego drop shota (dobrze czuć na blanku brania).
Spojrzyj również na Daiwa Ninja X. Wytrzymała parabola.
Na koniec dodam, że IMO chyba żadna z polskich marek wędzisk spinningowych nie ma się czego wstydzić na tle marek zagranicznych, a w wielu przypadkach zagraniczne powinny się uczyć od naszych.