Autor Wątek: Daiwa Windcast Picker vs Daiwa Laguna Quiver  (Przeczytany 15723 razy)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Daiwa Windcast Picker vs Daiwa Laguna Quiver
« Odpowiedź #15 dnia: 11.11.2015, 16:27 »
Czyli porównujesz akcję semiparabolik-, do progres(Daiwa). To dwa różne kije! Nie każdemu muszą pasować.
Arek

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 11.11.2015, 16:37 »
Windcast przy machaniu to szybki sztywny kij. Na małych rybach zachowuje się jak typowa okoniowa szybka wklejanka, ale jak zabrałem go na komercyjne karpie takie 1-2,5kg to kij jest po prostu słaby -górny element gnie się mocno pod rybą natomiast dolnik sztywny niczym kołek. Z ciekawostek napiszę że ryby mocno wybierały żyłkę z kołowrotka, potem nie zmieniając ustawienia hamulca zamieniłem Windcasta na Trabucco Selectora 3,3m kijek pod tymi samymi rybami pracował pieknie na całej długości i hamulec kołowrotka w ogóle nie pracował, bo sam kij amortyzował pieknie hol ryby -tu widać najlepiej "kołkowatość" Windcasta.

W takim razie dużo będzie zależało na jak mocno żywotne ryby trafisz, albo egzemplarze wędki różnią się od siebie.

Mój windcast męczy karpie 38 - 42 cm właśnie poprzez duże ugięcie dość szybko - dwa odjazdy i ryba na brzegu.

Selektor 360/75 rzeczywiście pracuje dużo głębiej niż Windcast.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline kamilfeeder

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #17 dnia: 11.11.2015, 17:01 »
Selektor jest miękki ale to ma pomóc w holowaniu dużych ryb bo to nie jest finezyjna wędka. C.W 75g mówi samo za siebie.
Człowiek szuka pickerka na wody stojące a nie kijka na karpie.

Laguna + Lexa jest ok.

stefan..k

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 11.11.2015, 18:11 »
.
Kolego jak wyżej napisałem Selectora mam a obie Daiwy sprzedałem więc miałem okazję porównać wszystkie trzy kije z tych trzech własnie Selector ma najdelikatniejszą(najczulszą) szczytówkę i najmocniej pracuje pod rybami a więc jest najdelikatniejszy z tych trzech a Laguna z tej trójki to najwieksza pała z najmniej czułymi szczytówkami. Ale Selector ma 3,3m. Opisy producenta to czesto niezłe bzdury. Ostatnio znowu nabrałem sie na Daiwę powermesh która wg. opisu producenta jest wedką do methody -jak do mnie przyjechała to okazało się że to super sztywny szybki kij na rzeki.

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #19 dnia: 11.11.2015, 18:20 »
Rozumiemy Stefan. Tobie Daiwa nie podeszła. Nie znaczy że wszyscy mamy ją sprzedać . Co do walorów Selekora? Forum jest zgodne od niemal roku! Pomimo :thumbup: Za recenzję!
Arek

stefan..k

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 11.11.2015, 18:26 »
Nie chodzi o to czy podeszły czy nie tylko kolega szuka delikatnego kija, do łowienia innych ryb niz karpie, więc na pewno znajdzie w tej cenie  kijki o wiele czulsze i bardziej finezyjne niż wymienione Daiwy chociażby proponowany wyżej Black draft picker i wiele innych.

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 11.11.2015, 18:34 »
Widocznie mamy rózne podejście ! Nie było moim zamiarem ciebie urazić. Ale wg. mnie Windcast, po uzupełnieniu w delikatniejszą szczytówkę np. szklaną ,staje się uniwersalnym pikerem .W tej cenie mi się wydaje nie mającym konkurencji! To oczywiście moje indywidualne zdanie.
Arek

stefan..k

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 11.11.2015, 19:39 »
No pewnie ze można wydać kolejną stówkę która doliczamy do ceny kija i dokupic delikatną szczytówkę Prestona czy Drennana ale też mozna kupic dużo tanie wspomnianego wyżej Black Drafta który taka szczytówkę ma w komplecie.
Jakies dwadzieścia lat temu jak zajmowałem sie tylko jeżdżeniem na zawody wedkarskie przez cały sezon po Polsce i nie tylko, łowiłem w 95% tyczką
kupiłem tak dla odmiany pickera Bayron Grey shadow -nie bardzo wiedziałem jak się z tym obchodzić i szybko połamałem super delikatne szczytówki w międzyczasie zdażyłem nacieszyć się krótko tym kijkiem. Wędka średnica i wagą podobna do Windcasta jednak pełne ugięcie juz pod 0,5kg rybą super finezyjne szczytówki, sprzedałem tą wędkę z tymi połamanymi szczytówkami za jakies smieszne pieniądze -to był mój duży błąd. Juz nigdy później nie widziałem tak swietnej finezyjnej wedki i jeszcze za niewielkie pienądze. Czytałem na tym forum o podobnie finezyjnych pickerach Garbolino ale za to trzeba ładnie zapłacić.

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #23 dnia: 11.11.2015, 19:49 »
No ok! Czyli potwiedziło się moje przypuszczenie co do naszych rozbieżności w temacie. Dla mnie kijek który ugięcie po rękojeść ma juz przy 500g rybie,  to typowa kluseczka do koszyczków 10-15g ,a i to z futrem to max. Nie dogadaliśmy się w temacie!
Arek

stefan..k

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 11.11.2015, 20:23 »
To już ekstremalna finezja odnosnie tego Bayrona ale np: wspomniany Selektor gdzie to ma ciężar rzutowy do 75g. przecież to bzdura. A np. Daiwa Laguna która jest kijem mniej finezyjnym od Selektora ma podane max 40g! Trzeba kije oglądać a najlepiej nimi łowić żeby wyciagać jakieś wnioski. Tak jak kolega dalej szukam czegoś czułego i finezyjnego w zakresie podajnik 10-15g +towar i w niższej cenie ciężko cos takiego znaleźć. Tak jak napisałem wyżej jutro przyjeżdża do mnie kolejny kijek Tubertini Trinity Feeder Light Action -3,00m który kosztował poniżej trzech stówek -mam nadzieję że sie nie rozczaruję. Na razie najbardziej jestem zadowolony z zakupu Mikado UV light 3,6m a na drugim miejscu stawiam wymienionego Selektora który ma minus za szczytówki tzn ta najtwardsza to jakaś kpina -prędzej spadnie kij z podporki niz pokaże branie. Myślę że warto trochę poczekać  żeby zobaczyć to: http://issuu.com/eric315/docs/15_method_feeder_fishing/1
Może to będą fajne kijki za rozsądne pieniądze.

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #25 dnia: 11.11.2015, 20:55 »
Co, do trzeba nimi łowić, to potwierdzam! Mam Daiwa Windcast Picker od 3 sezonów!! łowiąc nim! A co do Trabucco ? Jestem fanem tej marki! Raczej na forum każdy to potwierdzi! Przerobiłem kilka ich kiji, nadal używam 6 sztuk. I zapewniam że rozumiem o czym kolega pisze!
Arek

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #26 dnia: 11.11.2015, 20:56 »
Kłusol 6 wędek używa :D
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #27 dnia: 11.11.2015, 20:56 »
;)
Arek

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #28 dnia: 11.11.2015, 20:59 »
To już ekstremalna finezja odnosnie tego Bayrona ale np: wspomniany Selektor gdzie to ma ciężar rzutowy do 75g. przecież to bzdura. A np. Daiwa Laguna która jest kijem mniej finezyjnym od Selektora ma podane max 40g!

Mnie natomiast wydaje się, że ciężar wyrzutowy wędki to jedno, a jej akcja to drugie, są w pewnym stopniu tylko skorelowane, a bardziej zdeterminowane składem chemicznym. Opisana sytuacja powyżej wcale nie musi być dziwna.

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1803.0
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #29 dnia: 11.11.2015, 21:03 »
To już ekstremalna finezja odnosnie tego Bayrona ale np: wspomniany Selektor gdzie to ma ciężar rzutowy do 75g. przecież to bzdura. A np. Daiwa Laguna która jest kijem mniej finezyjnym od Selektora ma podane max 40g!

Mnie natomiast wydaje się, że ciężar wyrzutowy wędki to jedno, a jej akcja to drugie, są w pewnym stopniu tylko skorelowane, a bardziej zdeterminowane składem chemicznym. Opisana sytuacja powyżej wcale nie musi być dziwna.

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1803.0
Radek! Proszę :'( Nie rozkładaj tego na czynniki 1sze,bo spać nie pójdziemy. Przerabiane już to było.
Arek