Autor Wątek: Łącznik żyłki do bata  (Przeczytany 472 razy)

Offline MarioSan

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: bat
Łącznik żyłki do bata
« dnia: 27.11.2025, 09:00 »
Wiem, że to dość banalny temat ale z punktu widzenia łowiących batem dość istotny. Jakich używacie łączników do połączenia zestawu ze szczytówką bata?
Czy oprócz wszędobylskiego produktu Stonfo istnieją jeszcze jakieś produkty godne polecenia? Osobiście używam Stonfo i są one dość "nierówne", na jednym
bacie ta tulejka przemieszcza się lekko i bezproblemowo, a na drugim mam taką, która sprawia problemy przy przesuwaniu, no i niestety raz zdarzyło mi się
końcówkę szczytówki ułamać przez nieco zbyt nerwowe działania przy łączniku. Jaki klej polecacie do mocowania łącznika na szczytówce? Ja używam kleju
błyskawicznego Loctite 401.
Rano nie brały, a potem przestały...

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 56
Odp: Łącznik żyłki do bata
« Odpowiedź #1 dnia: 27.11.2025, 10:12 »
Łączniki Stonfo są OK. Trzeba ich kupić kilka (naście?). Wybrać takie, które pracują prawidłowo, ważny jest dobór średnicy- mają być nie za luźne i nie za ciasne, wklejałem je na Distal (2 składnikowy klej epoksydowy). Prostszym mocowaniem zestawu jest zastosowanie dwóch "wentylków"- do znalezienia w necie, działa to bardzo dobrze.

Offline darkon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 38
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 27.11.2025, 10:38 »
Trzeba pamiętać, że Stonfo ma dwa rodzaje łączników zestawu: model Elite i najbardziej popularny model AS-11.. . Używam modelu Elite i nie miałem nigdy problemu z przesuwaniem pierścienia blokującego. Łączniki wklejam na klej cyjanoakrylowy.

Offline milczacy

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 105
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #3 dnia: 27.11.2025, 11:01 »
Cześć.

Ja osobiście, w batach które mam zakończone delikatną, cieniutką pełną szczytówką - przestałem stosować stonfo, gdy tak jak u Ciebie - miałem łącznik wymagający użycia siły do przesunięcia tulejki zamykającej, i w nerwach złamałem sobie szczytówkę w trakcie wymiany zestawu podczas zawodów ;)
Pozmieniałem w batach na łącznik elastyczny, taki jak stosują chińczycy (coś takiego):
https://share.temu.com/PdzlNxSmptB
Albo, można z powodzeniem zastosować łącznik do linki muchowej naklejony na szczytówkę : https://share.temu.com/OdcAJo5lVyB
A od bidy - nawet kawałek byle jakiej linki/sznurka/sznurówki nylonowej. Ważne, by to był sznurek z rdzeniem i oplotem - wyciągamy rdzeń, oplot montujemy na szczytówce (klej/omotka). I gotowe.
Na tym "sznurku " wiążemy supełek,  a nasz zestaw wpinamy do takiego łącznika, tak jak to robią tyczkarze do łącznika dakronowego w topie tyczki.
Jedyna różnica w budowie zestawu do bata jest taka, że na końcu zestawu wiążemy inaczej ( bo podwójną) pętlę. Rozwiązanie proste, skuteczne, szybkie i wygodne.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 245
« Odpowiedź #4 dnia: 27.11.2025, 11:28 »
Nie kupujcie te stonfo elite, one przy karpiu 2 kg się prostują i karp odpływa z pełnym zestawem :)
Lepiej te standardowe niebieskie.

Offline Ben

• Ekspert
  • Reputacja: 73
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 27.11.2025, 11:35 »
Od kilku lat używam łącznik Stonfo, wklejony na klej CA. Bat Jaxon 6m - ZERO PROBLEMÓW i sporo rybek wyciągniętych, od małej płotki, kilkunastu leszczy i lina ~ 2kg.
pozdrawiam Benon

Offline Catch and Chill - XSamtin

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #6 dnia: 27.11.2025, 15:24 »
Ja korzystam batów ze sznurkiem na końcu. Ten element jest obrotowy, przy splątaniu zestaw rozplątuje się od pociągnięcia albo przy zarzucie.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #7 dnia: 29.11.2025, 22:40 »
Przez kilka lat używałem łącznika Stonfo AS-1 i dobrze się sprawdzał. Później kupiłem bat ze sznurkiem z dakronu i też jestem zadowolony.