Autor Wątek: MAP Parabolix Ultralight: B/E Pro v Ultra II -11ft  (Przeczytany 220 razy)

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 39
Szukam delikatnego kijka z bardzo delikatnymi szczytówkami o głębokim ugięciu pod leszczyki z PZW właśnie na tą porę roku. Chyba w teorii najbardziej mi by pasowały MAP-y w wersji "Ultralight" tylko sa na rynku dwie wersje B/E Pro do 30g i Ultra II do 25g. Pytanie czy ktoś miał okazję pomacać i porównać te kije albo jeszcze lepiej jakby tym łowił?

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 175
Odp: MAP Parabolix Ultralight: B/E Pro v Ultra II -11ft
« Odpowiedź #1 dnia: 06.12.2025, 17:29 »
Jakimi  koszykami masz zamiar łowić?
Miałem Ultra Suvy i mam Pro Suvy. Ultra miała więcej finezji, pro bardziej pasuje mi pod karpie.
Na ultrze bedzie lepiej czuć rybę, bedzie szybsza, bardziej finezyjna. Szczerze to nie wyobrażam sobie Ultry w wersji Ultralight, bo na suvie jakieś karasie 30cm bardzo przyjemnie sie holowało.

Rzuć okiem na Tournament S. Miałem poprzednika i szczytówki to było mistrzostwo, niestety drogie i kruche mistrzostwo. Na pierwszych rybach ciałem wszystkie ocierki bo wyglądały jak brania.
Aktualnie w niezlem promce
https://sklepdrapieznik.pl/98551-wedka-daiwa-tournament-s-feeder-11ft-330m-40g.html
Aczkolwiek ze względu na Fuji SiC w Ultra I tańsze szczytówki wybrałbym Mapa.

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 06.12.2025, 17:31 »
20, 25 max 30g

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 175
« Odpowiedź #3 dnia: 06.12.2025, 17:40 »
Dla Ultra Suva optymalny podajnik 30g + towar, dowiedz się czy Ultralight też tyle uciągnie.
Najrozsądniej byłoby zamówić Ultra I Ultra ultralight i porównać, a potem zwrócić jednego Mapa. Ten drugi ma cw 5-25, nie wiem czy rzucisz 30g+towar.

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 06.12.2025, 18:01 »
Nie mam żadnego doświadczenia z kijami MAP, nawet nie mam gdzie ich obejrzeć, jeżeli to  tak delikatne kije to może faktycznie lepsza będzie ULTRA 11ft w wersji 25-35g? a nie np; B/E Pro Ultralight 11ft do 30g? Chociaż to ma być kij do dłubania białorybu na PZW w zimnych porach roku.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1316
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #5 dnia: 06.12.2025, 18:13 »
Tu pokazano odławianie leszczyków ultralajtowym Parabolixem BE:

Ultra II ma droższe przelotki Fuji i nieco bardziej responsywny blank (nano carbon). Najdelikatniejsze szczytówki ma zapewne Garbolino Essential X-Light (0.25 i 0.125 oz, w tym szklana). Do leszczykowej dłubaniny chłodną pora z powodzeniem nada się również Matrix Horizon Ultra Pro Slim, Preston Supera X Superlight, Daiwa Tournament S czy Guru Aventus SR Light - wszystkie są dostatecznie spolegliwe pod obciążeniem, a reszta to kwestia budżetu i preferencji dotyczących przelotek (minimalistyczne lub z ceramicznymi pierścieniami) czy rękojeści (ilość pianki/korka, spłaszczenie, uchwyt).

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 06.12.2025, 18:29 »
Widziałem ten film, ale nie wiem czy on łowi tam 10ft czy 11ft?

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 06.12.2025, 18:39 »
Najwyraźniej używa obu długości - zależnie od obławianego dystansu. W tej zajawce twierdzi się, że ultralajtowa Ultra II jest jeszcze bardziej spolegliwa ("even softer") od ultralajtowej BE:

https://www.facebook.com/watch/?v=1605855213665625

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: 06.12.2025, 20:47 »
Szkoda przełowił cały film 10ft a przy 11ft pokazał tylko zestaw i przeleżał cały film.

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 06.12.2025, 20:58 »
10' i 11' mają identyczne cw. (w przeciwieństwie do niektórych innych serii, gdzie cw. rośnie wraz z długością), więc istotnej różnicy w ugięciu/mocy bym się nie spodziewał.