Autor Wątek: Daiwa Ballistic 25 czy 25 air?  (Przeczytany 613 razy)

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
Daiwa Ballistic 25 czy 25 air?
« dnia: 09.12.2025, 16:37 »
Cześć, jak w temacie.
Która Daiwa Ballistic 25 będzie lepsza pod metodę głównie na komercje, 25 czy air ?

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 175
Odp: Daiwa Ballistic 25 czy 25 air?
« Odpowiedź #1 dnia: 09.12.2025, 17:21 »
Jeśli mają dalej takie klipy jak kiedyś to żadna xD plastkowe gowno, mi ta cała płytka wpadła do srodka szpuli bo trzyma się na niczym, a zakładanie tego klipa to mordęga. Mam dwa balistiki i te kołowrotki to piszczący badziew za 1000zl. Można się podniecać mocną przekładnią, ale ultegra za 550zl po 2 latach orki nie miała śladów zużycia co stwierdził niejaki spigot na przeglądzie.

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 09.12.2025, 18:18 »
Jeśli mają dalej takie klipy jak kiedyś to żadna xD plastkowe gowno, mi ta cała płytka wpadła do srodka szpuli bo trzyma się na niczym, a zakładanie tego klipa to mordęga. Mam dwa balistiki i te kołowrotki to piszczący badziew za 1000zl. Można się podniecać mocną przekładnią, ale ultegra za 550zl po 2 latach orki nie miała śladów zużycia co stwierdził niejaki spigot na przeglądzie.
dziwne bo Ballistiki mają dobre opinie wśród wędkarzy, mocne, lekkie kołowrotki raczej do spinningu no ale ultegra też jest raczej pod spinning,

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1317
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #3 dnia: 09.12.2025, 19:24 »
W niektórych modelach z rodziny Ballistic zastosowano wycinaną przekładnię, która pod względem trwałości góruje nad odlewanymi przekładniami stosowanymi w feederowych kołowrotkach Daiwy - te ostatnie mają z kolei znacznie lepszy klips, obroty wsteczne, QD w standardzie, a niekiedy również zapasową szpulę. Ballistic z odlewaną przekładnią wypada w porównaniu i w feederowym kontekście najgorzej.

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 167
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 09.12.2025, 19:48 »
Szedł bym w model air z uwagi na frezowaną przekładnie made in Japan.
- Arek -

Offline grzegorz88

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 10.12.2025, 11:13 »
dziwne bo Ballistiki mają dobre opinie wśród wędkarzy, mocne, lekkie kołowrotki raczej do spinningu no ale ultegra też jest raczej pod spinning,
Wygoogluj mag sealed piszczenie/szumienie. Podeślij na priv maila to zrobię wieczorem zdjecie nad czym ten klip sie trzyma

Offline grzegorz88

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 10.12.2025, 22:46 »

Offline Michu83

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 32
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 11.12.2025, 08:25 »
Do jakiej wędki ma być to kołowrotek? Jaka wielkość? Osobiście od 5 lat używam TDR 4012 do wędek 11ft. Fajne młynki, aluminiowe body, dwie szpule z fajnym klipsem a dodatkowo idzie je podrasować trochę (porządne łożyska w rolkę, szpulę, knob, niektórzy nawet kupują  z Japonii nakrętkę rotora razem z łożyskiem od wersji chyba MORETHAN).No i nie posiada MAG SEALED co jest dla Mnie plusem. Mówię tu o starej  wersji TDR 18, idzie dostać jeszcze jakieś leżaki w sklepach.
Daiwa Ballistic 25 widzę że ma mechanizm TOUGH DIGIGEAR® i korpus Zaion V, czyli taki samo jak np. Caldi.
Z kolei Caldia SW czy Daiwa BG Monocoque mają aluminiowy korpus, co Mi osobiście bardzej opowiada.
Daiwa Ballistic 25 Air to już wycinany maszynowo CNC mechanizm TOUGH DIGIGEAR czyli " LIGA WYŻEJ" niż wymienione tu kołowrotki.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1317
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #8 dnia: 11.12.2025, 13:57 »
No i nie posiada MAG SEALED co jest dla Mnie plusem. Mówię tu o starej  wersji TDR 18, idzie dostać jeszcze jakieś leżaki w sklepach.

Wersja 24 również nie ma wspomnianego uszczelnienia - ma natomiast (jako jedyny kołowrotek feederowy Daiwy) korbkę, która jest zarazem składana i wkręcana :)

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #9 dnia: 11.12.2025, 20:43 »
Do jakiej wędki ma być to kołowrotek? Jaka wielkość? Osobiście od 5 lat używam TDR 4012 do wędek 11ft. Fajne młynki, aluminiowe body, dwie szpule z fajnym klipsem a dodatkowo idzie je podrasować trochę (porządne łożyska w rolkę, szpulę, knob, niektórzy nawet kupują  z Japonii nakrętkę rotora razem z łożyskiem od wersji chyba MORETHAN).No i nie posiada MAG SEALED co jest dla Mnie plusem. Mówię tu o starej  wersji TDR 18, idzie dostać jeszcze jakieś leżaki w sklepach.
Daiwa Ballistic 25 widzę że ma mechanizm TOUGH DIGIGEAR® i korpus Zaion V, czyli taki samo jak np. Caldi.
Z kolei Caldia SW czy Daiwa BG Monocoque mają aluminiowy korpus, co Mi osobiście bardzej opowiada.
Daiwa Ballistic 25 Air to już wycinany maszynowo CNC mechanizm TOUGH DIGIGEAR czyli " LIGA WYŻEJ" niż wymienione tu kołowrotki.

Do wędki 10ft i niskiej wadze więc ciężki tdr 4000 odpada, z tymi tdr to różne opinie są, niektórym szumią podczas kręcenia, zastanawiam się nad mniejszym tdr 3000 ewentualnie nad shimano ultegra/stradic 4000

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 65
  • Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 11.12.2025, 22:53 »
Łowca42, miałem podobny dylemat jak Ty.
Miałem już w rękach Ballistica HD ale stwierdziłem, że to nie to...
Ostatecznie stałem się posiadaczem tego modelu:

https://www.mefistofishing.pl/daiwa-caldia-sw-4000-cxh-new-2022-p-2566.html

Już nie mogę się doczekać aby sprawdzić jego moc, również przy wędce 10ft.
Moja czterotysiączka ma knob T...
Oczywiście, że nie obyło się bez ulepszenia jego technologicznych paradoksów i dzisiaj rolka śmiga na dwóch, na prawdę dużych łożyskach w porównaniu do tych w wersjach LT.

W sumie to do końca nie wiem czy przekładnia jest wycinana czy odlewana ale nie robi mi to większej różnicy...
Za to ogromne koło zębate przekładni robi wrażenie🫢
Łukasz