Autor Wątek: Wędki - waga katalogowa a rzeczywista  (Przeczytany 16656 razy)

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wędki - waga katalogowa a rzeczywista
« Odpowiedź #60 dnia: 09.12.2016, 12:36 »
Czyli dostajemy mniej wędki w wędce :(

Kurcze składam reklamacje :)

Z ciekawostek niedawno zakupiłem kołowrotek Okuma Longbox XT 640, waga powinna być 283 gram a rzeczywista była 330 gram i to akurat fajne nie było.

W przypadku Okumy to częste zjawisko. Masy kołowrotków z aktualnej serii Trio też są popieprzone, i to do tego stopnia, że wersja z wolnym biegiem waży mniej niż przednio- hamulcowa.
Nie wiem tylko czemu takie nieścisłości trafiają do katalogu?
Patrząc ze strony sprzedawców jest to norma. Kopiuj i wklej z katalogu, zarówno opis jak i foto, praktycznie zero inicjatywy i chęci, byle klient płacił. Ale żeby katalog?
W przypadku kołowrotków, zwłaszcza nowszych, wchodzących na rynek, weryfikuję np. masy, z danymi na obcojęzycznych stronach. Czasem trzeba przeliczyć oz na gr, ale w dobie netu to nie problem ;)
Czesiek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #61 dnia: 09.12.2016, 13:39 »
Życzyłbym sobie doczekać czasów, gdy dana firma popadnie w ostracyzm z powodu tak głupiego, haniebnego zachowania, jakim jest zaniżanie masy katalogowej kołowrotków. Takie postępowanie firm powinno być przyczynkiem do upadku ich reputacji. Kropka. Przecież to nic innego, jak robienie z nas idiotów, którzy są zależni od ich kaprysów. Jeżeli firma nie jest w stanie poradzić sobie z określaniem masy kołowrotków, to gdzie im do ludzi...

Wiem, jaki mam kij, wiem, ile powinien ważyć kołowrotek zamocowany do tego kija (bo ja tak chcę!), czyli np. 320 gramów, więc kupuję właśnie taki, a on waży 380 gramów. Przecież to powinno być karalne. Proszę mi tylko nie pisać o różnej masie właściwej materiałów użytych w danej partii kołowrotków. Różnica wynikająca z tego powodu może wynosić 1-2%, ale nie 20.

Jeżeli dana firma, robiąc taki numer, chce mi powiedzieć, że i tak kupię ich kołowrotek, po czym z wdzięczności pocałuję ich w dupę, to się grubo mylą. W dupę to oni mogą mnie pocałować.
Jacek

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #62 dnia: 09.12.2016, 14:57 »
Może się mylę, fizykiem nie jestem, ale mam wrażenie, że długie przedmioty takie jak wędki powinny być ważone pionowo a nie poziomo.
Weźcie sobie na przykład 5 metrowe drewno i połóżcie je na ramieniu poziomo, ustawiając równo środek ciężkości. A weźcie to samo drewno, które przecież waży tyle samo, postawcie na tym ramieniu w pionie. Nie macie wrażenia, że jest dużo ciężejsze?

Tak jak pisałem, nie jestem pewny i być może się mylę, ale sposób ważenia powinien mieć jakieś znaczenie. Moim zdaniem na wadze powinien znajdować się cały przedmiot a w przypadku wędki powinien chyba on być w tej sytuacji w pozycji pionowej. Tak tylko gdybam... :-X
Grzegorz

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #63 dnia: 09.12.2016, 15:31 »
Grzesiu, masz rację, tak tylko gdybasz ;)

Środek ciężkości załatwia całą sprawę. Element ważony może być nieskończenie długi, wystarczy podeprzeć go we wspomnianym miejscu, żeby go zważyć.
Jacek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #64 dnia: 09.12.2016, 17:36 »
Mirku ze względu na twój wkład w forum i wiek powstrzymam się od skomentowania twojej wypowiedzi ostatni raz.

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #65 dnia: 09.12.2016, 21:29 »
Czyli dostajemy mniej wędki w wędce :(

Kurcze składam reklamacje :)

Z ciekawostek niedawno zakupiłem kołowrotek Okuma Longbox XT 640, waga powinna być 283 gram a rzeczywista była 330 gram i to akurat fajne nie było.

W przypadku Okumy to częste zjawisko. Masy kołowrotków z aktualnej serii Trio też są popieprzone, i to do tego stopnia, że wersja z wolnym biegiem waży mniej niż przednio- hamulcowa.
Nie wiem tylko czemu takie nieścisłości trafiają do katalogu?
Patrząc ze strony sprzedawców jest to norma. Kopiuj i wklej z katalogu, zarówno opis jak i foto, praktycznie zero inicjatywy i chęci, byle klient płacił. Ale żeby katalog?
W przypadku kołowrotków, zwłaszcza nowszych, wchodzących na rynek, weryfikuję np. masy, z danymi na obcojęzycznych stronach. Czasem trzeba przeliczyć oz na gr, ale w dobie netu to nie problem ;)

Dostajemy mniej wędki w wędce, ale za to mamy więcej kołowrotka w kołowrotku. Bilans wychodzi na zero, a może i na plus :D
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Tono

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #66 dnia: 09.12.2016, 22:52 »
maciek_krk miałeś porządkować dział, a sobie tu Hyde Park robisz :P

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #67 dnia: 09.12.2016, 23:02 »
A gdzie tu jest jakiś bałagan? Dyskutujemy na temat wagi i dywagujemy na temat ważności oraz poprawności wag rzeczywistych i katalogowych ;)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Tono

« Odpowiedź #68 dnia: 09.12.2016, 23:09 »
To jest to ważne?
Jak uważasz?

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #69 dnia: 09.12.2016, 23:19 »
Forum polega na dyskusji. Dla jednego dane informacje są cenne, dla drugiego nie warto sobie nimi zawracać  głowy. Nie mi to oceniać. Miłośnicy encyklopedycznego  sposobu  przedstawiania wiedzy raczej nie odnajdują się na forach :( nikt tu nikogo nie zmusza do czytania wszystkich postów, czy wątków. Ba! Nawet obecność tutaj jest dobrowolna :)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Tono

« Odpowiedź #70 dnia: 09.12.2016, 23:33 »
Ja Ci tylko zadałem pytania.
Odpowiedziałeś jak polityk, choć bardziej jako wędkarz jak baron z PZW :P
Nie gniewasz się?

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #71 dnia: 09.12.2016, 23:59 »
Tono przyjacielu. Politykiem nigdy nie byłem. Bycie baronem PZW też mi raczej nie grozi. Czy się gniewam? Nie wiem co to słowo znaczy ;)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Tono

« Odpowiedź #72 dnia: 10.12.2016, 00:56 »
Forum polega na dyskusji. Dla jednego dane informacje są cenne, dla drugiego nie warto sobie nimi zawracać  głowy. Nie mi to oceniać. Miłośnicy encyklopedycznego  sposobu  przedstawiania wiedzy raczej nie odnajdują się na forach :( nikt tu nikogo nie zmusza do czytania wszystkich postów, czy wątków. Ba! Nawet obecność tutaj jest dobrowolna :)
Czasem encyklopedyczny sposób bardzo pomaga w znalezieniu tego czego się szuka.
Sam pewnie doceniasz będąc w sklepie jak artykuły są poukładane.
Niegrzecznie odpowiedziałeś na zupełnie inne pytania, które Ci zadałem.
W każdym temacie są tak zwane podśmich....
Faktycznie obecność na forum jest dobrowolna.
PZW też zarybia karpiem i japońcem i co?
Nie pasuje to obecność na wodach PZW nie jest obowiązkowa :)
Jednak wielu nie ma wyboru.
Zastanów się czasem nad odpowiedzią, bo możesz przypadkowo zranić zainteresowanego.
Mnie nie zraniłeś, bo samemu chce mi się tu czasem śmiać z wpisów np. o ważeniu drzewa w pionie i poziomie ale Tyś moderator to fason trzymaj :thumbup: