Cześć!
Chciałbym sobie sprawić na nowy sezon mały prezent, i kupić jakiś finezyjny kijek.
Przeglądam internety, czytam recenzje - i jestem coraz głupszy, bo wybór jest za duży
Nie stać mnie na najwyższą półkę, ale lubię sprzęt dobrej jakości i "operatywny", wygodny. Bez wodotrysków wizualnych, ale robiący robotę bez dumania, wnikania i czarowania...
Konkrety:
- szukam kijka do szybkościowego łowienia drobnej ryby, na wycienionym zestawie. Łowienie dla frajdy, ale też okazjonalnie - zawody "o czapkę gruszek". Sporadyczne przyłowy typowe dla łowisk PZW - karpik "konsumpcyjny", leszcz do 2 kg.
- woda stojąca - głębokość 2-4,5m. Dystans do 30 metra, klasyczny feeder (okazjonalnie MF na lekko)
- kijek o długości około 300 cm (max 320 cm).
- C.W. max 30-40 gram. Chętnie mniej niż więcej - planuję stosować koszyki do 20 gram.
- przewiduję łowienie z plecionką 0,06. Albo żyłka 0,16 max.
- KONIECZNIE - maksymalna czułość. Szczytówki od 0,25 -1 Oz max
- budżet - 200-500 pln za kijek (ale wiadomo, im mniej tym lepiej - puki stosunek jakość/cena jest dobry)
- tylko kijki, do których są dostępne szczytówki/zamienniki w "ludzkich" pieniądzach.
Rozważam:
- Tubertini Atrax pro 3,0m 40g - na plus 4 szczytówki, ale czytam że łamią się te wędki....
- Mikado Katsudo XTS 2,8m 25g - była by idealna, ale krótka ciut i tylko 2 szczytówki
- Mivardi Enigma picker 3,0m 25g - mam Axiom picker i jest bajka! Ale tu - ciut szczytówki za solidne w zestawie (0,75-1,5)
- Preston Ascension 3,2 30g - bardzo mi się podoba, ale ciut długawy jak na łowienie na niewielkim dystansie - preferował bym max 3m
- Trabucco Kompas winkle picker 3,0 35g
- Garbolino supra picker 3,0 40g
- Zemex Iron picker 3,0 40g
Na tą chwilę, skłaniał bym się ku Mivardi albo Preston. Zwłaszcza, że do Mivardi miałbym szczytówki wymienne z posiadanym Axiom.
Prestona nie znam, ale widzę same dobre opinie o tych kijkach.
Atrax zaś ma idealny zakres szczytówek dla mnie - ale czytałem o łamaniu się tych wędek i zastanawia mnie skala przecen na te kijki - coś musi być nie tak z nimi, na mój chłopski rozum...
Doradzicie?
A może coś jeszcze innego w założonym budżecie? Warunek - musi być dostępne w Polsce i do kupienia wysyłkowo.
A, jeśli Ktoś miałby do zaproponowania kijek "z drugiej ręki" - to również chętnie zapoznałbym się z propozycją na P.W.
Z góry dzieki i pozdrawiam, Andrzej