Autor Wątek: lekki feeder/picker - doradźcie proszę  (Przeczytany 212 razy)

Offline milczacy

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 112
  • Ulubione metody: spinning
lekki feeder/picker - doradźcie proszę
« dnia: Dzisiaj o 09:28 »
Cześć!

Chciałbym sobie sprawić na nowy sezon mały prezent, i kupić jakiś finezyjny kijek.
Przeglądam internety, czytam recenzje - i jestem coraz głupszy, bo wybór jest za duży :)
Nie stać mnie na najwyższą półkę, ale lubię sprzęt dobrej jakości i "operatywny", wygodny. Bez wodotrysków wizualnych, ale robiący robotę bez dumania, wnikania i czarowania...

Konkrety:
- szukam kijka do szybkościowego łowienia drobnej ryby, na wycienionym zestawie. Łowienie dla frajdy, ale też okazjonalnie - zawody "o czapkę gruszek". Sporadyczne przyłowy typowe dla łowisk PZW - karpik "konsumpcyjny", leszcz do 2 kg.
- woda stojąca - głębokość 2-4,5m. Dystans do 30 metra, klasyczny feeder (okazjonalnie MF na lekko)
- kijek o długości około 300 cm (max 320 cm).
- C.W. max 30-40 gram. Chętnie mniej niż więcej - planuję stosować koszyki do 20 gram.
- przewiduję łowienie z plecionką 0,06. Albo żyłka 0,16 max.
- KONIECZNIE - maksymalna czułość. Szczytówki od 0,25 -1 Oz max
- budżet - 200-500 pln za kijek (ale wiadomo, im mniej tym lepiej - puki stosunek jakość/cena jest dobry)
- tylko kijki, do których są dostępne szczytówki/zamienniki w "ludzkich" pieniądzach.

Rozważam:
- Tubertini Atrax pro 3,0m 40g - na plus 4 szczytówki, ale czytam że łamią się te wędki....
- Mikado Katsudo XTS 2,8m 25g - była by idealna, ale krótka ciut i tylko 2 szczytówki
- Mivardi Enigma picker 3,0m 25g - mam Axiom picker i jest bajka! Ale tu - ciut szczytówki za solidne w zestawie (0,75-1,5)
- Preston Ascension 3,2 30g - bardzo mi się podoba, ale ciut długawy jak na łowienie na niewielkim dystansie - preferował bym max 3m
- Trabucco Kompas winkle picker 3,0 35g
- Garbolino supra picker 3,0 40g
- Zemex Iron picker 3,0 40g

Na tą chwilę, skłaniał bym się ku Mivardi albo Preston. Zwłaszcza, że do Mivardi miałbym szczytówki wymienne z posiadanym Axiom.
Prestona nie znam, ale widzę same dobre opinie o tych kijkach.
Atrax zaś ma idealny zakres szczytówek dla mnie - ale czytałem o łamaniu się tych wędek i zastanawia mnie skala przecen na te kijki - coś musi być nie tak z nimi, na mój chłopski rozum...

Doradzicie?
A może coś jeszcze innego w założonym budżecie? Warunek - musi być dostępne w Polsce i do kupienia wysyłkowo.
A, jeśli Ktoś miałby do zaproponowania kijek "z drugiej ręki" - to również chętnie zapoznałbym się z propozycją na P.W.

Z góry dzieki i pozdrawiam, Andrzej

Offline piszczu

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Odp: lekki feeder/picker - doradźcie proszę
« Odpowiedź #1 dnia: Dzisiaj o 09:39 »
Sprawdź sobie jeszcze ofertę od Mikado, a dokładniej Mikado Katsudo XTS są dostępne w dwóch długościach 2,80 oraz 3,30 cm, szczytówki są tanie i dostępne. Nie miałem tego kija w ręku więc za dużo Ci nie powiem, ale może akurat taki zestaw przypadnie Tobie do gusty, dodatkowo na różnych promocjach można oba kije dorwać za ~400 zł razem oczywiście więc też miałbyś fajny komplet dwóch długości, a szczytówki za dwie sztuki w okolicach 50 zł, niestety tylko w zakresie od 0.5oz, ale dobrać inne szczytówki poniżej 0.5oz to raczej nie problem i możesz mieć fajny zestaw dwóch kijów w mniejszym budżecie.

Dobra, teraz zorientowałem się, że Katsudo też masz na swojej liście, post do usunięcia :P choć w tej cenie dalej uważam, że to ciekawa propozycja dodatkowo posiadając dwa kije można być bardziej elastycznym no i jednego kija postawić na "grubo"

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 184
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Cygnus

• Ekspert
  • Reputacja: 65
Odp: lekki feeder/picker - doradźcie proszę
« Odpowiedź #3 dnia: Dzisiaj o 13:07 »
Wszystkie kijki które wymieniłeś są naprawdę świetne
Jeśli masz możliwość dotknięcia tych wędek fizycznie to weź tą którą poczujesz że to właśnie ta
Ja osobiście wybrał bym prestona potem mikado
Co do długości kijka to wybierał bym pod swój wzrost żeby się nie męczyć niepotrzebnie
"Nie można więc głosować za demokracją i wiecznie przeciwstawiać się gustom większości. To jest zakłamanie. Grzeszyć na ziemi i zgłaszać jednocześnie pretensje do nieba?!
Ale ja osobiście jestem szczery: zawsze głosowałem za kontrrewolucją"