Autor Wątek: Jaką kupić wędkę Daiwa pod karpie Super Slim czy Distance Special ?  (Przeczytany 1098 razy)

Offline perkusista30

• Ekspert
  • Reputacja: 41
Jak w temacie zastanawiam się nad kupnem wędki z Daiwy pod komercyjne większe karpie - po głowie "chodzi" Super Slim 3,6/150g bądź 180g albo Distance Special 3,6 w gramaturze 120 lub 150g. Myślałem o wędce MAP Parabolix ale ostatecznie zrezygnowałem. Niestety kupuję w "ciemno" w okolicznych sklepach brak takiego sprzętu.

Online Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 186
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
Posiadam Daiwe super slim power feeder 3,6m do 150g ale jak sie spisuje nad wodą nie powiem, bo jeszcze nie przetestowałem :) Powiem tyle ze werszja 3,35m do 100g mnie tak urzekła że kupiłem większą żeby sobie móc nęcić większym spombem i łowić na trochę dłuższym dystansie.
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 339
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Na komercyjne karpie potrzebujesz 3,6 ?

Offline perkusista30

• Ekspert
Tak, ponieważ trzeba czasem rzucić te 60-70m dlatego taka długość.

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 203
Jak kto lubi. Ja tam używam dwu i pół funtowej barbelki od Koruma. Sygnalizator zbędny.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline perkusista30

• Ekspert
Między czasie pojawiła się myśl Preston Monster Xtreme 3.6/150g ?

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 349
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
Między czasie pojawiła się myśl Preston Monster Xtreme 3.6/150g ?
Jakie Ty ryby łowisz, że potrzebujesz takiej pały? Do 60m tak jak pisałeś i karpie do 10kg zazwyczaj (z przyłowem sobie każda tez poradzi) to cw przy 3.6 to max 80-90g i to już będzie mocarny kij w dolniku.

Offline perkusista30

• Ekspert
Wędek 80-90g mi nie brakuje. Po prostu nie łowię na wodzie gdzie ryba może odejść, muszę ją zatrzymać przed zaczepami. Mam karpiówki ale nie lubię już nimi łowić. Na otwartej wodzie to kije do 50g spokojnie wystarczą.

Offline carl23

• Ekspert
Wędek 80-90g mi nie brakuje. Po prostu nie łowię na wodzie gdzie ryba może odejść, muszę ją zatrzymać przed zaczepami. Mam karpiówki ale nie lubię już nimi łowić. Na otwartej wodzie to kije do 50g spokojnie wystarczą.
Ale zatrzymanie ryby to co Ci po kiju jak przypon i żyłka nie wytrzyma, a z kolei jak zrobisz mocny zestaw przypon i żyłka, to kij z mniejszym cw się mocniej wygnie ale Ci obsłuży tę rybę z lepszym skutkiem niż sztywny kij. Plusów poza celniejszym i mocniejszym wymachem dającym kilka metrów dalej nie ma w kijach ze sporym CW, a minusów dużo więcej.

Offline perkusista30

• Ekspert
No nie wiem czy kij będzie w stanie wytrzymać grubszy zestaw. Na początku miałem na myśli MAP Ultra II suv albo Parabolixa Pro SUV. Z tym, że od kogoś kto bliżej zna kije Pro dowiedziałem się, że kije Pro owszem są mocne ale bardziej podatne na uszkodzenia niż Ultra II. Nie dawno nabyłem Zemexa Irona 12/90g więc może przy tym zostanę.

Offline carl23

• Ekspert
Nie bardzo jestem w stanie sobie wyobrazić poddanie się wędki (cw do 90gr) pod rybą gdzie występuje dobrany sensownie zestaw końcowy. Większość wędek nawet sporo słabszych wytrzymuje sztywne zatrzymanie ryby w stosunku do zestawu końcowego. Proponuję Ci zanim nakupisz wędek zbudowanie dobrego zestawu końcowego i spróbowanie zatrzymanie ryby na granicy jego wytrzymałości kijami które masz. Stawiam piwko, że kij spokojnie ogarnie, pomimo, że może głęboko się ugiąć ( w sumie o to chodzi).

Offline perkusista30

• Ekspert
Tak się składa, że mam sporo wędek zaczynając od 2,4 kończąc na 4,3m. Żyłka główna 0,25 a przypon 0,22.

Online Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 186
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
A może kolega po prostu chce kij z większym c.w. żeby mieć zaufanie do kija, że na dystansie 60m kij go nie zawiedzie ? Będzie miał kontrole na rybą w większym stopniu ściągając ja z większej odległości. Mi się na miększymi kijami feederowymi źle łowiło i rzucało, ale już miękką karpiówka fajnie.
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 203
A może kolega po prostu chce kij z większym c.w. żeby mieć zaufanie do kija, że na dystansie 60m kij go nie zawiedzie ? Będzie miał kontrole na rybą w większym stopniu ściągając ja z większej odległości. Mi się na miększymi kijami feederowymi źle łowiło i rzucało, ale już miękką karpiówka fajnie.

Bo nie oszukujmy się generalnie feedery nie za bardzo się nadają do łowienia karpi oprócz sytuacji w której ryba bierze bardzo delikatnie i drgająca szczytówka to mus.

Nie jestem jakimś autorytetem w tej dziedzinie ale różnicę w łowieniu zauważyłem. Karpiówka nawet trzy funtowa albo brzanówka biją na głowę każdy feeder jeśli chodzi o pewność holu. Na miejscu kolegi poważnie bym się zastanowił na tym kijaszkiem:

https://sklepdrapieznik.pl/95017-wedka-korum-3k-allrounder-12ft-15lb.html
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline perkusista30

• Ekspert
W sumie kij brzanowy to całkiem przyzwoity pomysł, nie mam takiego jeszcze w arsenale. Tylko jak jest z sygnalizacją brań? Na szczytówce widać ugięcia a na takim kiju?  Z tego co pamiętam to min. GURU oferowało kij, który mógł być zarówno feederem jak i karpiówką w zależności od użytego składu.