Autor Wątek: Chińskie auta  (Przeczytany 12187 razy)

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 427
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Chińskie auta
« Odpowiedź #135 dnia: 12.02.2026, 18:30 »
Z tego co dzisiaj czytałem o tych modelach na rynek chiński to część z nich jest pod innymi markami z innymi slinikami i w wersjach elektrycznych, wprowadzone na rynek w ostatnich 2 latach, więc wychodzi na to, że są to świeże modele.
Dzierżno uzależnia

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 47
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #136 dnia: 12.02.2026, 20:56 »
Tak sobie na boku tutaj z chłopakami o tym gadamy.
Jeśli naprawdę jakiś głupi czujnik może wyłączyć hamulce, to to jest gruba sprawa i w ogóle takie rozwiązanie nie przeszłoby procesu homologacji. Nie zostałoby dopuszczone do ruchu. Więc albo u nas  urząd dał potężnie dupy, albo o czymś do końca nie wiemy.
Właśnie jestem ciekaw jak to jest z tą homologacją. Gdzieś czytałem, że z tych chińskich wozów chyba tylko MG ma pełną homologację. Reszta tylko jakąś małą, i mogą sprzedać tylko 1500 sztuk i potem musi wyjść kolejna wersja.
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 363
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #137 dnia: 12.02.2026, 22:17 »
Właśnie jestem ciekaw jak to jest z tą homologacją. Gdzieś czytałem, że z tych chińskich wozów chyba tylko MG ma pełną homologację. Reszta tylko jakąś małą, i mogą sprzedać tylko 1500 sztuk i potem musi wyjść kolejna wersja.
Coś tam dzwoni ;) Duże normalnie, a  małe muszą się starać...
1. Ścieżki homologacyjne w Polsce i UE
Większość chińskich marek wchodzących oficjalnie do Polski (jak MG, BYD, Omoda czy BAIC) korzysta z jednej z dwóch dróg:

EU-WVTA (Unijna Homologacja Typu): Najważniejszy certyfikat. Jeśli auto go posiada, może być bez przeszkód sprzedawane i rejestrowane w każdym kraju UE. Większość dużych graczy z Chin już go posiada lub o niego walczy.

NSSTA (Krajowa Homologacja Małoseryjna): Pozwala sprzedać w Polsce ograniczoną liczbę aut (do 1500 sztuk danego modelu rocznie). Niektóre marki wykorzystują tę ścieżkę, by szybciej wprowadzić model na rynek, zanim spełnią wszystkie wyśrubowane normy unijne dla masowej produkcji.

2. Największe wyzwania techniczne (GSR2)
Od lipca 2024 roku w UE obowiązuje rozporządzenie GSR2 (General Safety Regulation). Każdy nowy samochód rejestrowany w 2026 roku musi posiadać m.in.:

ISA: Inteligentny asystent prędkości (pikanie po przekroczeniu limitu).

AEB: System automatycznego hamowania awaryjnego.

LKA: Asystent utrzymania pasa ruchu.

System monitorowania uwagi kierowcy oraz "czarną skrzynkę".

Ważne: Jeśli sprowadzasz auto z Chin, które było produkowane wyłącznie na tamtejszy rynek, może ono nie mieć tych systemów, co uniemożliwi jego rejestrację w UE bez bardzo kosztownych modyfikacji.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 427
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #138 dnia: 13.02.2026, 18:23 »
Dzierżno uzależnia