Autor Wątek: Bat Flagman S Canal 5m  (Przeczytany 923 razy)

Offline Jozi

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
Bat Flagman S Canal 5m
« dnia: 08.02.2026, 22:10 »
Koledzy czy ktoś może łowi na tego bata i mógłby coś skrobnąć.
Może w ogóle ktoś z Was łowi na bata z tej serii, chciałbym poznać ewentualne opinie o nim.
Za wpisy z góry bardzo dziękuję.

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 245
  • Ulubione metody: bolonka
Odp: Bat Flagman S Canal 5m
« Odpowiedź #1 dnia: 09.02.2026, 11:49 »
Tego Flagmana nie znam, ale w podobnym budżecie masz Robinsona CSX 500 i akurat w tej długości to naprawdę bardzo udana konstrukcja. Dodatkowy atut - serwis i możliwość ewentualnego dokupienia uszkodzonego elementu w razie jakiegoś nieszczęścia.

Offline Jozi

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 09.02.2026, 15:27 »
Tego Flagmana nie znam, ale w podobnym budżecie masz Robinsona CSX 500 i akurat w tej długości to naprawdę bardzo udana konstrukcja. Dodatkowy atut - serwis i możliwość ewentualnego dokupienia uszkodzonego elementu w razie jakiegoś nieszczęścia.
Brałem go pod uwagę ale jak poczytałem pierwszą recenzję na portalu aukcyjnym:

Produkt wykonany schludnie ale niewiele ma wspólnego z „Competition”. Rzeczywista waga to 161 gramów a długość 461 cm czyli daleko od deklarowanych przez producenta parametrów. Zaczep w zestawie za duży. Na sucho, reakcja raczej medium. Do amatorskiej zabawy przy trzcinie wystarczy.
Zalety
Cena do wagi nadal OK
Wady
Cięższy niż deklaruje producent, 40cm krótszy niż powinien być
Te 40 cm to trochę przegięcie, mam stare Mikado EverGreen Alborella 4,5m z wklejką i to jest delikatna wędka do połowu uklejek.
Szukałem 5-ki takiej trochę mocniejszej od tej Alborelki z pełną szczytówką i ten S Canal powinien spełniać parametry, których oczekuję, a ten Robinson to raczej mocarz bo Medium i ma C.W. 5-25 a na takie połowy to mam starego poczciwego z pierwszego wypustu Mikado Tournamenta 7-kę i wystarczy wyciągnąć ostatni skład i robi się super kijek na mocniejsze połowy, a ja szukałem coś pod zestawy 1-2g  i  na rybki tak do 1 kg.
W sumie zakupiłem tego Flagmana w Drapieżniku mają po 129zł, to jeszcze nie jakiś wielki wydatek.
W razie czego jak mi nie spasuje to dostanie jakiś młody adept wędkarstwa w rodzinie :D :D.
Trochę bazowałem na porównaniach feederów Flagmana, wygląda na zastosowanie przyzwoitego węgla i też chwalona seria fedeerów serii S Canal daje nadzieję na przyzwoite wykonanie tego bata do rekreacji.
Czas pokaże, może po użytkowaniu jaką reckę skrobnę.
Dzięki za odpowiedź i podpowiedź.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 252
« Odpowiedź #3 dnia: 09.02.2026, 15:40 »
Po co Wy tak kombinujecie?
Jak ktoś chce kupić bata to najlepiej brać Robinsona, wszystkie ich baty są najlepsze pod względem cena/jakość.
Co byś nie wybrał z ich serii to będziesz zadowolony bardziej niż kupując konkurencję.

Offline Jozi

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 09.02.2026, 17:05 »
Po co Wy tak kombinujecie?
Jak ktoś chce kupić bata to najlepiej brać Robinsona, wszystkie ich baty są najlepsze pod względem cena/jakość.
Co byś nie wybrał z ich serii to będziesz zadowolony bardziej niż kupując konkurencję.
A czemu kombinacja? To nie jest kombinacja tylko przemyślany zamysł techniczny.
To tak jak przy spiningu, jak rzucasz paprochami na 3 g główce to nie łowisz kijem 15lb z c.w. 5-20g, tylko szukasz max 8lb i  c.w.2-9g, bo kij się dobrze ładuje przy wyrzutach, czucie brań też jest lepsze a i łapa mniej boli.
Robinson to ciężar wyrzutowy 5-25g czyli do cięższych zestawów i żyłki głównej 0,14mm i przyponu 0,12mm a ja szukam coś co pozwoli na zejście do głównej 0,12mm i przyponu 0,10mm i zestawów 1-3g.
Szukam kija na bardziej finezyjne łowienie a nie pały.
Do grubszego łowienia mam Mikado  Tournamenta 7m   i w każdej chwili wyciągam jeden element i mam bata 5,5m o wadze 200g ( został zmierzony i zważony), no i głupotą byłoby kupować tego Robinsona, bo tournament jest nawet delikatniejszy ( coś ok. c.w. 3-15g) od niego i można stosować delikatniejsze zestawy( z tego co pamiętam to łowiłem właśnie główną żyłką 0,12mm i przyponami 0,10mm).
Mam też Mistrala Amudsona 8m ale tam jest c.w.10-30g i to już mocarz, choć szczytówka to wklejka z pełnego węgla i średnio pod delikatne połowy, nawet po usunięciu 2-ch elementów.
Zobaczymy co to przyjdzie, na sucho będzie już można ocenić czy będzie z niego pociecha.

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 09.02.2026, 17:58 »
To kup amortyzator 0.6mm i nie patrz na cw przy batach, bo ten parametr jest zbędny.

Offline Jozi

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 09.02.2026, 19:19 »
To kup amortyzator 0.6mm i nie patrz na cw przy batach, bo ten parametr jest zbędny.
No jest rozwiązanie. może kupię dodatkowa szczytówkę  i zrobię tak profesjonalnie (ciętą z korkiem i amortyzatorem wewnątrz), ale jak by się Flagman S Canal sprawdził, to nic nie będę kombinował.
Zobaczymy co to jest jak przyjdzie.

Offline Trissot

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 31
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 10.02.2026, 14:10 »
Do mnie dotarł dziś , ale nic konkretnego nie napiszę bo to pierwszy bat kupiony z myślą o synu na początek, jedynie wydaje mi się trochę "lejący". Poczekam aż @Jozi napiszę coś więcej.

Wysłane z mojego motorola edge 50 neo przy użyciu Tapatalka

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 10.02.2026, 15:34 »
I taki lejący bat będzie kiepsko wyważony, będzie wymagał dużo większej siły przy zacięciu...
Brać Robinsony, tutaj te baty z serii CSX to jest 10/10 jakość cena do długości 6 metrów.

Offline pinoczet

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #9 dnia: 10.02.2026, 16:09 »
Sam przeszedłem z robinson sx do tx. Przy 7m waga juz robi różnicę. Ale w przypadku 5m każde dziecko powinno taki bat udźwignąć. I co najważniejsze w TX4 złamałem kilka razy szczytówkę, mail na serwis i po tygodniu bat wraca nad wodę

Offline Jozi

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 10.02.2026, 18:23 »
Do mnie dotarł dziś , ale nic konkretnego nie napiszę bo to pierwszy bat kupiony z myślą o synu na początek, jedynie wydaje mi się trochę "lejący". Poczekam aż @Jozi napiszę coś więcej.

Wysłane z mojego motorola edge 50 neo przy użyciu Tapatalka
Bat dotarł dzisiaj do mnie i akurat przyjechał kumpel po serwisowany kołowrotek i zaczęliśmy go oglądać i testować na sucho.
No potwierdzam fakt , że bat jest lekko lejący ale nie jest wcale źle, uważam to za jego  zaletę a to z tego względu, że będzie można zastosować relatywnie cieńszą żyłkę główną i przypon. Z zacięciem nie przewiduję problemów, to że jest lekko lejący to dla mnie będzie  zaletą by nie upierdzielić zestawu ;D ;D.
To jest kij Medium Ligth, kosztuje ile kosztuje, więc nie dziwota że aż taki super nie jest. Ja jestem bardzo zadowolony z zakupu, bo właśnie na taki kij liczyłem, a jak będę chciał łowić poważniej to mam starego tournamenta 7,  wyrzucę dolnik ( wczoraj obmierzone -zostaje 5,5m i 200g wagi), główna 0,16 z przyponem 0,12 i ogień, jak pamiętam to  nawet karpie 2kg dawał radę.
Ja tego flagmana spokojnie widzę do połowu krąpi, płoci, karasi, leszczy tak do ok. 1kg.
Faktycznie jakbym szukał mocniejszego kija to pewnikiem szedłbym w Robinsona albo Mikado Tournamenta.
Kolega pomachał nim i za 129 zł bardzo chwalił, stwierdził, że za te pieniądze też kupi.
A jak będzie kiepski i nie będzie spełniał oczekiwań to ślubu z nim nie brałem :P :P.