Autor Wątek: Matchówka do 300zl + porada  (Przeczytany 513 razy)

Offline Hubert955

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Matchówka do 300zl + porada
« dnia: 27.02.2026, 10:02 »
Witam forumowiczów.
W tym sezonie chciałbym skupić się na wędce match.

Czy mógłby ktoś bardziej doświadczony pomóc w wyborze jakiejś fajnej matchówki na początek tej przygody?

Jezioro głębokość od 2m do 6m, typ ryb: Płocie, leszcze, liny bez jakichś większych okazów, ale wiadomo przyłóż może się zdarzyć.

Szukam wędki do 300zł. Chyba, że znacie coś fajnego taniej np za 200 i uważacie, że warto kupić bo nie różni się zbytnio od tych za 300zl.

Możecie też polecić jakiś kołowrotek.

No i pytanie do doświadczonych kolegów!
Chciałbym kupić sobie dwa zestawy (kołowrotek+wedka) matchowe, czy kupić dwa takie same zestawy czy może dla lepszej zabawy i odczuć z wędkowania dwa inne zestawy?

Offline marcopolo

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 36
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Odp: Matchówka do 300zl + porada
« Odpowiedź #1 dnia: 27.02.2026, 10:38 »
DELPHIN LEGIA MATCH / 390 cm / 30 g
OKUMA CEYMAR XT MATCH 40
W kwestii czy lepiej dwie różne wędki, czy takie same to już indywidualna sprawa, ja osobiście wolę dwa takie same zestawy. Druga sprawa, że przy tych głębokościach, większych odległościach od brzegu i dryfie, który zawsze występuje w mniejszym lub większym stopniu, to będzie ciężko łowiło się na dwie wędki, chyba, że łowisz blisko pomostu lub z łódki

Offline Hubert955

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 27.02.2026, 11:32 »
Łowie raczej blisko pomostu, 10-15m maksymalnie. Zawsze łowiłem jakimiś zestawami tanimi i nie przykładałem uwagi do tego czy to wędka match czy feeder czy też coś innego, najczęściej były to teleskopy, spławik przelotowy i „jazda”. Ale teraz zrobiłem sobie nowe stanowisko na jeziorze, i chciałbym podejść do tego „konkretnie” i z lepszym zestawem żeby mieć super frajdę podczas łowienia. Na zdjęciach miejsce połowu, jak myślicie będą ryby?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2295
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 27.02.2026, 13:14 »
Podstawowa kwestia, co to za jezioro. Czy to jest przełowiona siatami na wszelkie możliwe sposoby woda, czy coś lepszego, gdzie masz ładne liny, grube leszcze, może karpie?
Jak w wodzie jest 99% skarłowaciała wzdręga i jakieś żyletki żałosne, to będzie gówno, nie łapanie, choćbyś miał świetnie dobrane miejsce i  super miejscówkę przygotowaną :-\
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Hubert955

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 27.02.2026, 13:31 »
Jezioro jest ciekawe. Są większe karpie nawet takie po 20kg+, trafiają się leszcze ponad 50cm, sandacz, szczupak, a nawet i sum. Jezioro jest na tyle często odwiedzane, że siatka nie ma racji bytu, jak się trafi, że ktoś postawił to zazwyczaj jest łapany.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #5 dnia: 27.02.2026, 13:38 »
No to jest inna rozmowa :)
Krwawy Michał

Offline marcopolo

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 36
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 27.02.2026, 14:18 »
Łowie raczej blisko pomostu, 10-15m maksymalnie. Zawsze łowiłem jakimiś zestawami tanimi i nie przykładałem uwagi do tego czy to wędka match czy feeder czy też coś innego, najczęściej były to teleskopy, spławik przelotowy i „jazda”. Ale teraz zrobiłem sobie nowe stanowisko na jeziorze, i chciałbym podejść do tego „konkretnie” i z lepszym zestawem żeby mieć super frajdę podczas łowienia. Na zdjęciach miejsce połowu, jak myślicie będą ryby?
Ja bym na Twoim miejscu kupił jedną matchówkę z kołowrotkiem do niej, żeby sprawdzić czy takie zestawienie sprzętu mi pasuje, a potem decydował się na drugi zestaw. Może się okazać, że bardziej będzie Ci pasować delikatna bolonka o długości np. 4m, takie kije też świetnie nadają się do łowienia jakie przedstawiłeś. Wędka typu match na pewno da więcej przyjemności z holu mniejszych ryb.

Offline Hubert955

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 27.02.2026, 15:22 »
Ta wędka Delphin wygląda dobrze ale wyczytałem, że nie posiada miejsca na zaczepienie haku przy rączce. Mam już taki spining i jest to lekko uciążliwe, a wbijanie w korek przy częstym łowieniu strasznie niszczy uchwyt. Macie na to jakieś rozwiązanie?

Co powiecie na taką wędkę? Jest w fajnej cenie ale nie wiem jak z tą gramaturą i długością, będą okej?
VDE-Robinson Team Nano Core MX3 Match 3,60

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #8 dnia: 27.02.2026, 15:52 »
Macie ;)

https://tinyurl.com/3pe9xu4n
Przykładowo.
Krwawy Michał

Offline Hubert955

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 27.02.2026, 17:38 »
Świetne!!!

Offline Ben

• Ekspert
  • Reputacja: 73
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 27.02.2026, 19:38 »
Ta wędka Delphin wygląda dobrze ale wyczytałem, że nie posiada miejsca na zaczepienie haku przy rączce. Mam już taki spining i jest to lekko uciążliwe, a wbijanie w korek przy częstym łowieniu strasznie niszczy uchwyt. Macie na to jakieś rozwiązanie?
{...}

Proste rozwiązanie - zatrzep haczyk za pierwszą przelotkę od kołowrotka, ja tak robię i jest "git".
pozdrawiam Benon