Autor Wątek: Budżetowy delikatny feeder do klasyka  (Przeczytany 798 razy)

Offline sandał

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
Budżetowy delikatny feeder do klasyka
« dnia: 05.03.2026, 15:03 »
Witam,

Potrzebuję feedera do delikatnego łowienia klasykiem na rzekach nizinnych i kanałach. Zaznaczę, że nie lubię miękkich kijów, wolę te sztywniejsze. Długość 3,30 m ewentualnie 3 m. Która tych propozycji będzie optymalna?

Daiwa NZon Extension Feeder 3,05m 40g
Wędka Mikado Sensual NG Canal Feeder 3+2 - 3,30m do 50g
ROBINSON VDE WĘDKA COMPETITION FEEDER CMX 3,30m do 40g

Mam jeszcze możliwość zdobycia po taniośći wędki Garbolino supra feeder 330 do 75g.

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 928
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
Odp: Budżetowy delikatny feeder do klasyka
« Odpowiedź #1 dnia: 05.03.2026, 16:25 »
Też nie lubię miękkich witek wierzbowych :), więc może weź pod uwagę Shimano Aero X3 Precision Feeder 3,05m do 60g lub jego tańszy odpowiednik X1A Carp Feeder. Nie są to lejące kije, ale zapewniają dobrą amortyzację. Na mojej leniwej rzeczce, dobrze i komfortowo łowi mi się  koszykami do 40g. W Drapieżniku jest teraz promka na Shimano, więc X1A jest w dobrej cenie, X3 można znaleźć w innych sklepach.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline sandał

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 05.03.2026, 17:53 »
Zapomniałem dodać, że wędka 3-skład lub długość transportowa 140 cm.

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 189
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 05.03.2026, 19:00 »
A guru a class light feeder 11ft ? kupiłem ostatnio garbolino strike 3m do 35g ale jeszcze nie testowałem nad wodą może w sobote wytestuje. Ogólnie ten garbolino na sucho bardzo podobna praca do aero x1
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Rebrith

• Ekspert
  • Reputacja: 99
« Odpowiedź #4 dnia: 05.03.2026, 20:09 »
Dobra budżetowa seria to s-canal od Flagmana:

https://sklepdrapieznik.pl/5515-wedki-feederowe-flagman-s-series

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 363
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #5 dnia: 05.03.2026, 22:17 »
Kolega nie szuka miękkich kijków, a Scanal jest bardzo miękki.

Offline sandał

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 05.03.2026, 23:27 »
Wędka Guru to ciekawa opcja ale niestety w opisie jest informacja, że to sprzęt o miękkiej akcji. Co powiecie o tych kijach co wymieniłem, żeby nie wydawać zbyt dużo dutków na sprzęt.

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 189
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 06.03.2026, 07:54 »
Proponuje robinsona mx3 3,3m do 55g w 3 składzie może gdzies jeszcze znajdziesz. 2 Lata temu kupowałem w okolicy 200zł. Chyba że stara daiwa ninja feeder ( ta z białą opaską)

Tu masz tez mało ekskluzywny sprzęt, ale spoko mi sie nim łowiło https://sklepdrapieznik.pl/100464-wedka-jaxon-rubicon-method-feeder-300-20-60g.html wersja 3,3m https://sklepdrapieznik.pl/100465-wedka-jaxon-rubicon-method-feeder-330-20-60g.html
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline paparoach

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 64
« Odpowiedź #8 dnia: 06.03.2026, 08:02 »
Pytanie o jakie rzeki i kanały chodzi , jaki tam jest uciąg . Pod Wrocławiem jest kanał gdzie używa się koszyków 100g ( Siwy Feeder często stamtąd zamieszcza filmy ) . Z tych które wymieniłeś miałem Mikado i Robinsona . Mikado jest bardzo podobna do serii s canal flagmana , delikatna , lekka , c.w jeśli nawet jest prawdziwe to jest to max tej wędki . Robinson robił solidniejsze wrażenie , ale po pierwsze był droższy chyba , wydawało się że ma trochę większy zapas mocy ( mimo niższego c.w.) ale to też nie była wędka która bym zastosował choćby na leniwą Wrocławska Odrę . Napisz coś więcej o łowiskach . Jak dla mnie to łowienie na nizinnych rzekach to takie minimum to 3,3-3,6 m i c.w. 60 -75 g .

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 429
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 06.03.2026, 08:18 »
Kij i ugięciu szczytowym czy progresywnym nie idzie w parze z niskim budżetem, bo w głównej mierze zależy to od węgla. Im wyższy, tym kij szybszy i sztywniejszy, wszystko co na węglu 24T będzie miękką, wolną, kluchą.

Zainteresować się możesz Flagmanem Shermanem New Generation 3,3 który jest zrobiony zbwęgla 30T, przyjemny progresywny kij z cw 70g więc na leniwe rzeki czy kanały w sam raz.
Dzierżno uzależnia

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 363
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #10 dnia: 06.03.2026, 09:07 »
Tutaj jest moja recka CTX2, ale i CMXa pośrednio. Nie są to miękkie krowie ogony. CTX2 to typowy progres a cmx tylko minimalnie od niego odstaje, akcja opisywana jako "szybka", niektórzy piszą progresywna, inni półparaboliczna, ale to już wchodzą indywidualne odczucia.

https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=25647.0

Offline sandał

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 06.03.2026, 10:54 »
Miałem na myśli wolno płynącą rzekę i kanał, stąd te cw do 40-50g. zaproponowanych przeze mnie kijów. Mam już wędkę 3,3m Sensasa white Arrow, która mi bardzo pasuje ale teraz pora na coś delikatniejszego typowo na takie łowiska, być może na zawody.

Offline paparoach

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 64
« Odpowiedź #12 dnia: 06.03.2026, 11:17 »
Ale zdajesz sobie sprawę że kij oznaczony jako do 40 g , najczęściej optymalnie będzie współpracować z niewielkim podajnikiem do 30 g a to oznacza że jest przeznaczony raczej na łowiska że stojącą wodą.
Sensas robi fajne federy do klasyka , skoro masz white Arrow czyli typowo budżetowe rozwiązanie , spróbuj czegoś że średniej półki . Miałem Black Arrow 400 w wersji 3,6/60g i to już był fajny kij . Tylko oczywiście nie kupisz go za 200 zł .
Jeśli masz już wędkę budżetowa to szukanie kolejnej o podobnych parametrach moim zdaniem ma średni sens .
Nie odczujesz za bardzo oczekiwanej różnicy a wydasz pieniądze . Rozgladnij się po forum za używkami .
Ja generalnie stronie od używanych przedmiotów ale wędki ,kołowrotki to przecież tylko narzędzia więc czemu nie .Większość mojego sprzętu wędkarskiego to używki i nie narzekam .

Offline sandał

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 06.03.2026, 13:11 »
Cięższych koszyków nie używam na tych łowiskach. Jeśli chodzi o ciężar wyrzutu to wiem czego potrzebuję. Kijek white Arrow jest do 80 g więc to nie będzie ten sam rodzaj sprzętu. To są kanały o szerokości max 35 m  gdzie woda leniwie płynie. Dobrze by było gdyby wędka miała szczytówkę 0,75 oz

Teraz się dowiedziałem, że ta Daiwa extension ma szczytówki 2 i 3 oz. 👎

Offline Ben

• Ekspert
  • Reputacja: 73
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 06.03.2026, 14:56 »
Używam feeder'a MISTRALL Stratus, CW20-60g i bardzo sobie chwalę, ciężar podajników lub koszyczków 15g. Nie pamiętam ile za niego płaciłem bo było to kilka lat temu ... cena nie była wygórowana. Jak do tej pory nie zawiódł :)
pozdrawiam Benon