Autor Wątek: Włos na Wiśle  (Przeczytany 13444 razy)

Offline siwy-czl

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
Włos na Wiśle
« dnia: 11.11.2015, 22:58 »
Witam, czy łowicie na Wisełce stosując pellety lub kulki proteinowe na włosie?? ja do tej pory łowiłem standardowo czyli przynęta podana na haczyku (robaki, kukurydza,itp) od przyszłego sezonu chce sprobowac połowić na włos i stad moje pytanie czy macie jakieś opinie co do takiego łowienia. Pozdrawiam.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Włos na Wiśle
« Odpowiedź #1 dnia: 12.11.2015, 20:35 »
Na pewno poprawisz swoje wyniki. W większości wypadków mocowanie przynęt na włosie daje lepsze zacięcia. Jeżeli łowisz na Wiśle, to nurt powinien naciągać Ci zestaw (jeżeli nie to samemu powinno się to robić) - i wtedy podniesienie przynęty przez rybę daje zazwyczaj piękne samozacięcie. Nie dotyczy to tylko mniejszych ryb, nie potrafiących połknąć przynęty.
Tradycyjny hak i zamontowana na nim przynęta nie jest tak skuteczna, rybie trudniej się zaciąć, potrzeba mocniej zacinać.

Nie wiem jakie ryby chcesz łowić, ale warto pokombinowac z numeracją haków i włosami, aby dobrze się wpasować. Wide Gape Drennana nr 12 da radę nawet medalowym rybom, złowi też mniejsze krapie i płocie, można zejść jeszcze niżej. Można tez dać nr 6 lub 8 i nastawić się na brzany, leszcze, klenie... Dobry jest też Specimen... Mając kilka rozmiarów możesz się dopasować (grubość przyponu) swobodnie. Polecam haki z zadziorami, z których zadzior moźna usunąć. Lepiej trzymają wtedy torebki pelletowe PVA :)
Lucjan

Offline siwy-czl

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #2 dnia: 12.11.2015, 20:41 »
Dzięki Luk :)

Offline vito222

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 21
  • na luzie
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 13.11.2015, 09:06 »
Cześć

W tym sezonie wędkowałem w 90% nad rzekami Odra i Warta. I właśnie pellety na włosie dały najwięcej ryb. 8 mm Kryl i Red Robin z DB zrobiły najlepszą robotę. Czasem dodawane na górę włosa kukurydzę.
 ktoś pisał o dłuższym wypuszczaniu włosa na rzeki, ja zostałem przy standardowej długości i było ok. Przekonałem się też przy wędkowanie z włosem do zmniejszenia wielkości haków i to miało na pewno wpływ na ilość brań.  Teraz hak 16, 14, 12 to standard.

Pozdrawiam i włos w dłoń kolego.  :-D

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #4 dnia: 02.01.2016, 09:35 »
Włos na Wiśle to nie wiem bo nie lowilem ale na odrze na klenie rewelacja na pellety i na przypony z mikro rigami myślę że na Wiśle również zadziała
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #5 dnia: 02.01.2016, 09:43 »
Włos to sposób montażu przynęty,i sprawdzi się przy wszelkim łowieniu większych ryb z gruntu, czy tona rzekach czy na jeziorach. Nie ma znaczenia czy to jest Odra, Wisła czy Niemen. Jak dla mnie jest to podstawa obecnie skutecznego łowienia. Dla tych co łowią mniejsze ryby-jest zawsze możliwość zejścia do małych haków z małym włosem. Nowoczesne haki w rozmiarach 16 czy 18 mają oczko, które pozwala na robienie włosa, sama konstrukcja jest na tyle mocna, że wyholuje ryby do kilku a nawet kilkunastu kilogramów. Przesiadka ze słabych druciaków wiele da... :D

Na rzeki polecam Wide Gape z Drennana. W rozmiarach od 18 do 4 dopasować się można do wszelkich ryb. Sam hak pozwala na łowienie z włosem lub bez, jest bardzo uniwersalny. Cena bardzo korzystna, po za 10 sztuk płaci się około 6-8 PLN .
Lucjan

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 163
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #6 dnia: 02.01.2016, 09:48 »
A czy długość włosa i samego przyponu ma znaczenie czy może być krótki przypon jak przy metodzie ?

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 02.01.2016, 09:50 »
Długość przyponu zależy jak ryby biorą i to musisz sam sprawdzić na łowisku ja zawsze zaczynam od średniaka 70 cm jak jest oki to łapie jak nie to albo wydłużam albo skracam
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #8 dnia: 02.01.2016, 09:50 »
A czy długość włosa i samego przyponu ma znaczenie czy może być krótki przypon jak przy metodzie ?
W sensie krótki przypon na zestawie rzecznym?

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 02.01.2016, 09:51 »

Pewnie , że może być krótki przypon . Ogólnie czym ryba intensywniej żeruje , tym przypon może być krótszy . Czasem jest tak , że z niewiadomych przyczyn rybki nie chcą podejść do kosza . Wiele razy bywało , iż wystarczyło mi wydłużyć znacząco przypon a ryby zaczynały intensywnie pobierać pokarm .
Długość włosa zależy od tego jakie ryby łowisz . Karp mocno zasysa i długość włosa może być taka sama jak długość przynęty . Jeżeli chodzi o leszcza albo lina to już bym skrócił tą odległość o połowę . Za to duże płocie pięknie zasysają całkiem długi włos , oczywiście gdy maja dzień i dobrze żerują .

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 02.01.2016, 09:56 »
Jasne  a dlaczego nie zdarzało siebie nie brały na dłuższy skrócie do 15 cm i był ogień nie bój sie eksperymentować nad wodą jak ryba nie bierze wtedy zawsze coś wydłubiesz .
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #11 dnia: 02.01.2016, 09:58 »
Bywało że stosowałem 5 cm przypon, nie ma sztywnej zasady.
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 02.01.2016, 10:00 »
Jasne  a dlaczego nie zdarzało siebie nie brały na dłuższy skrócie do 15 cm i był ogień nie bój sie eksperymentować nad wodą jak ryba nie bierze wtedy zawsze coś wydłubiesz.

Artur , że jak ? Co ?  :o

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 02.01.2016, 10:01 »
Bywało że stosowałem 5 cm przypon,nie ma sztywnej zasady

Oczywiście racja , dlatego właśnie ta sprawa jest tak ważna i należy kombinować .

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #14 dnia: 02.01.2016, 10:07 »
Ale to kombinowanie powinno być rozsądne oczywiście, uzależnione tez od ryb na jakie się nastawiamy. Na rzekę nie wyskakiwałbym z krótszym przyponem niż 40-50 cm myśląc o większych rybach. Te są zazwyczaj ostrożne. Oczywiście mówimy o rzece z uciągiem, nie o stojącej praktycznie wodzie, gdzie można łowić Metodą :)
Lucjan