Siema! Szykuje się do zakupu nowego zestawu feederowego i potrzebuję pomocy z doborem sprzętu. Będę wdzięczny za każdą opinię forumowych fachowców
Budżet to 500-600 zł max (wędka + kołowrotek)
Łowie na przemian klasykiem i metodą, tylko na jeziorach
Koszyki/podajniki jakich przeważnie używam to 30g, czasem podnęce wstępnie koszykiem 40g w klasyku
Dystans łowienia myśle do 40 m, ale dobrze mieć możliwość rzutu do 60/70m
Celuje w większe leszcze, liny, płotki, taki powiedzmy standard na jeziorach, nie poluje na karpie
Nie łowie na komercjach, ale dobrze gdyby sprzęt był sobie w stanie poradzić z +10kg kabanem gdybym kiedyś się na komercję wybrał, albo gdyby wpadł jakiś bonus na pzw
Mój obecny zestaw to Jaxon Rubicon Classic Feeder 3.30 do 90 g + Okuma Ceymar CMBF-340 i w sumie działa wszystko bez zastrzeżeń jak na moje niewielkie potrzeby, ale zostawiam sprzęt za granicą u rodziny żeby mieć czym tutaj łowić jak wpadam w odwiedziny
Rozważam dwie wędki:
- Daiwa Ninja X Method Feeder 3.30 / 80 g
- Mikado Katsudo Slim Method Feeder II 3.30 / 70 g
oraz trzy młynki:
- Daiwa N'Zon LT 5000S-CP
- Daiwa Ninja LT Match & Feeder 4000-C
- Mikado Katsudo Feeder 5012
Zależy mi na zestawie, który da mi frajdę z połowu większych jak i mniejszych ryb i będzie w miarę uniwersalny do metody i klasyka.
Na tę chwilę najbardziej mi się podoba zestaw Katsudo (kij + młynek), ale odnośnie kija czytałem różne opinie, np. że może mu brakować mocy przy większych rybach, że jest za miękki czy że ma nietypowy krótki dolnik, przez co dla wielu osób jest niewygodny i się ciężko rzuca na dalsze dystanse. Daiwa wydaję mi się trochę wygrywa tutaj pojedynek, ale chętnie poznam Wasze opinie.
Natomiast o kołowrotku można znaleźć opinie, że skręca żyłkę - czy ktoś z forumowiczów może to potwierdzić? Macie podobne doświadczenia? Łowie zawsze na jedną wędkę, ale na 2 dystanse i mocno przemawiają do mnie 2 klipsy, które ten młynek posiada. Tutaj wg rozeznania które zrobiłem również wydaje się, że Daiwa N'Zon wygrywa batalkę i to mocno, ale chyba szukam na siłe argumentów żeby wziąć Katsudo ze względu na te 2 klipsy

Oczywiście chętnie rozważę też inne kije i młynki, jeśli macie coś bardziej wartego polecenia w tej cenie.
Z góry wielkie dzięki!