Autor Wątek: Shimano Beastmaster CX Light Feeder - opinie  (Przeczytany 16713 razy)

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Shimano Beastmaster CX Light Feeder - opinie
« Odpowiedź #15 dnia: 12.11.2015, 21:34 »
ja włożę łyżkę dziegciu w beczkę miodu :) bo przyznam , że mi jakoś ten kijek w ogóle nie podszedł.

Celnie rzucić na 40 metrów trudno, argumentów przy holu większej ryby brak bo holuje się praktycznie samym korkiem, czułości nie ma co oczekiwać - jak od wszystkich szczytówek shimano SD węgiel (co z tego, że tip jest opisany jako 0.5 oz jak jest mniej czuły niż 1 oz daiwy czy 1.5 oz drenana) taki urok wszystkich SD. Jak do tego dodać dziwne i nieoczekiwane (najczęściej) wypadki (kumplowi strzelił 2 element na holu karpika 1.5kg, 3 miechy na wymianę elementu poszło) Wg mnie to jedna z gorszych L'ek shimano - bardzo podobna do venegance L.

Ale oddać prawdzie muszę , że blank jest smukły, leciutki, bez przesztywnień i mocny zaś do holowania na czystym stanowisku - mega przyjemny i rybki nie spadają- te zacięte "za skórkę" nawet.

IMHO jak beastmaster to M i H i najlepiej wcześniejsze modele (do BX)

Pozdrawiam
Olo

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #16 dnia: 12.11.2015, 21:39 »
Głos rozsądku i szczerości! Nie to bym był wrogiem Shimano. Ale ciężko o wytwórców bez wad ! :thumbup:
Arek

Offline masters

• Ekspert
  • Reputacja: 30
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 12.11.2015, 22:07 »
ja włożę łyżkę dziegciu w beczkę miodu :) bo przyznam , że mi jakoś ten kijek w ogóle nie podszedł.

Celnie rzucić na 40 metrów trudno, argumentów przy holu większej ryby brak bo holuje się praktycznie samym korkiem, czułości nie ma co oczekiwać - jak od wszystkich szczytówek shimano SD węgiel (co z tego, że tip jest opisany jako 0.5 oz jak jest mniej czuły niż 1 oz daiwy czy 1.5 oz drenana) taki urok wszystkich SD. Jak do tego dodać dziwne i nieoczekiwane (najczęściej) wypadki (kumplowi strzelił 2 element na holu karpika 1.5kg, 3 miechy na wymianę elementu poszło) Wg mnie to jedna z gorszych L'ek shimano - bardzo podobna do venegance L.

Ale oddać prawdzie muszę , że blank jest smukły, leciutki, bez przesztywnień i mocny zaś do holowania na czystym stanowisku - mega przyjemny i rybki nie spadają- te zacięte "za skórkę" nawet.

IMHO jak beastmaster to M i H i najlepiej wcześniejsze modele (do BX)

Dzięki za wypowiedz, heh a już miałem zamawiać tego kijka :( i znowu jestem w ciemnej ....
Trudno trzeba szukać czegoś innego :(
Shimano Super Ultegra AX 12`+ Shimano Twin Power 4000HG, Shimano Super Ultegra AX 10,6` + Shimano Sustain 4000FG, Matrix Superbox S36.

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #18 dnia: 12.11.2015, 22:10 »
A dlaczego?Czuły jest,celnie rzucam w punkt bo umiem,szczytówek nie łamię przy zarzucie bo trzeba to robić w każdej wędce z wyczuciem to o co chodzi bo ktoś coś
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Manfred1979

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 12.11.2015, 22:10 »
A jak wygląda porównanie tej wędki z XS Masterem Trabucco.
Obie wędki wyglądają podobnie: 3,3m, 70-75 CW, blanki smukłe.
Rozważam zakup i te dwie są w kręgu moich zainteresowań.
Shimano miałem w ręku - wydaje się być kluchowaty, bez zapasu mocy... Jednak na filmach powyżej widzę, że karpia nawet dużego można wyciągnąć. Trabucco nie miałem w ręku wcale - więc chciałbym abyście coś doradzili.
Potrzebuję coś do metody, w takiej własnie długości i gramaturze - koniecznie trzy składowe. No chyba, że coś innego jeszcze zaproponujecie :)

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #20 dnia: 12.11.2015, 22:28 »
Panowie, a od czego jest gwarancja na sprzęt?

Jeżeli coś strzeli idzie do reklamacji.

W Trabucco Precision Pro 390/110 strzeliła mi szczytówka na karpiu poniżej wymiaru.

Miałem gwarancję, dostałem nową.

Nie popadajcie w paranoję. Każdy sprzęt może się zepsuć.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 12.11.2015, 22:34 »
Zawsze jest Sphere.
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Chaotic

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 13.11.2015, 06:41 »
Dzięki za wypowiedz, heh a już miałem zamawiać tego kijka :( i znowu jestem w ciemnej ....

mi po prostu nie pasuję i tyle, pod metodę na blisko i na czystej wodzie może dać sporo frajdy. Bliżej niż 40m rzuca okej, do metody czułych tipów nie trzeba. Wytrzymać karpie spokojnie wytrzyma.

A dlaczego?Czuły jest,celnie rzucam w punkt bo umiem,szczytówek nie łamię przy zarzucie bo trzeba to robić w każdej wędce z wyczuciem to o co chodzi bo ktoś coś

Staszku - z czułością jest problem nie w konkretnym BM L a w całym shimano na małej średnicy tipa (współczesne L-ki i  M-ki za wyjątkiem aernosa) polega ona na tym, że szczytówka która z racji swego oznaczenia powinna być ultra czuła (0.5oz) - ultra czułą nie jest i jest "twardsza" od dajmy na to drennanowskiej 1.5 oz i różnica nie polega tutaj na szybkości szczytówki a na jej podatności na wygięcie pod minimalną siłą.
Nie traktuj tego jak zarzut w stronę BMa L - po prostu jest możliwość, że czułość interpretujemy odmiennie - granicę stawiając w różnych punktach.
Dla przykładu - uważam, że Shi nie robi w ogóle obecnie kijków do zimowego dłubania z ciężarkiem albo koszykami 10g (2x3cm) bo nawet w pickerach są te same tipy (0.5 oz SGSD ) jak w L'ce .

Co do celności - w tym konkretnym przypadku kijek jest po prostu za miękki, ładuje się za nisko by rzucać precyzyjnie na dystansie 40m; nic Twoim umiejętnościom rzutowym nie ujmuję, po prostu ograniczeń blanku nie da się przeskoczyć. Lepiej w tym aspekcie mimo faktu bycia niższym modelem wypada np catana bx.
Co do łamania tipów - to trzeba oddać Shi, że są pancerne i świetnie wykonane (choć z rzadka buble z nawiniętymi nie w osi przelotkami też się zdarzają) i trzeba się postarać by ustrzelić.

coby było jasne - ja nikomu BM-L nie odradzam. Przedstawiłem własne odczucia i refleksje po przygodzie z tym konkretnym kijkiem (BM-L CX) i z dłuższym i nie zakończonym w pełni jeszcze epizodem z feederami shimano. Na dodatek nie skupiłem się wyłącznie na krytyce i jasne punkty także wskazałem - bo kij zły nie jest (a że za drogi jak na wartość którą reprezentuje - to i owszem).

W Trabucco Precision Pro 390/110 strzeliła mi szczytówka na karpiu poniżej wymiaru.

właśnie z tym jest problem, że Normark (importer Shi) ma najgorszy serwis w kraju. Znajomemu strzelił kij w środku sezonu i po 3 miechach dostał element - czyli po ptokach; a żeby było śmieszniej - przy pęknięciu tipa shimano - niema nawet co liczyć na wymianę (choć to akurat domena większości naszych rodzimych importerów)   a pisałem już, że tipy trabucco = ~40zł , tipy daiwa ~ 40zł , tipy drennan ~45zł ; tipy shimano ~90zł ?

Pozdrawiam
Olo

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #23 dnia: 13.11.2015, 07:30 »
Ok,ale to kij z cw do 70gr,i o takim wyzucie nigdy nie będzie dłubaczem.Do dłubania to coś o cw 30-40gr tam będą ekstra tipy.A jeżeli chodzi o celność rzutów to miększa daiwa d fish daje radę,to wędki na dystans do 30 40 m i tu sprawdzają się wyśmienicie
Bardzo ważnym  jest technika rzutu,jak przeniosłem się na miękkie kije i delikatne też miałem problemy z zarzucaniem na odpowiednią odległość,także to zbierająć w całość,jaka ryby,jakie łowisko,jaka odległość to wyznaczniki jaka wędka .Ja na Odrzańskie kanały stosuje od 0-40gr w tych gramaturach są spoko te kije,ryba głównie leszcze,krąpie ,płocie z przyłowami karpia,klenia czasem drapieżnik się zdarzy także ja osobiście polecam.Z serwisem wszystkie firmy to problem,po prostu nie łamać :)
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Chaotic

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 13.11.2015, 08:45 »
@Stas1 oczywiście, że nie będzie dłubaczem (dla tego nie uznaje braku czulszych tipów w tym modelu za jakąś wadę) odniosłem się tylko do wcześniejszych wpisów - że jest czuły - bo wg mnie czuły nie jest.

Do dłubania to coś o cw 30-40gr tam będą ekstra tipy
zgadza się ale nie w shimano - tu pickerki cw 40g mają też najmiększego tipa 0.5oz sgsd carbon czyli dokładnie takiego jak BM light.

co do techniki, doboru sprzętu do warunków - jak najbardziej się z Tobą zgadzam

Pozdrawiam
Olo

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #25 dnia: 13.11.2015, 17:17 »

mi po prostu nie pasuję i tyle, pod metodę na blisko i na czystej wodzie może dać sporo frajdy. Bliżej niż 40m rzuca okej, do metody czułych tipów nie trzeba. Wytrzymać karpie spokojnie wytrzyma.

Staszku - z czułością jest problem nie w konkretnym BM L a w całym shimano na małej średnicy tipa (współczesne L-ki i  M-ki za wyjątkiem aernosa) polega ona na tym, że szczytówka która z racji swego oznaczenia powinna być ultra czuła (0.5oz) - ultra czułą nie jest i jest "twardsza" od dajmy na to drennanowskiej 1.5 oz i różnica nie polega tutaj na szybkości szczytówki a na jej podatności na wygięcie pod minimalną siłą.
Nie traktuj tego jak zarzut w stronę BMa L - po prostu jest możliwość, że czułość interpretujemy odmiennie - granicę stawiając w różnych punktach.
Dla przykładu - uważam, że Shi nie robi w ogóle obecnie kijków do zimowego dłubania z ciężarkiem albo koszykami 10g (2x3cm) bo nawet w pickerach są te same tipy (0.5 oz SGSD ) jak w L'ce .

Co do celności - w tym konkretnym przypadku kijek jest po prostu za miękki, ładuje się za nisko by rzucać precyzyjnie na dystansie 40m; nic Twoim umiejętnościom rzutowym nie ujmuję, po prostu ograniczeń blanku nie da się przeskoczyć. Lepiej w tym aspekcie mimo faktu bycia niższym modelem wypada np catana bx.
Co do łamania tipów - to trzeba oddać Shi, że są pancerne i świetnie wykonane (choć z rzadka buble z nawiniętymi nie w osi przelotkami też się zdarzają) i trzeba się postarać by ustrzelić.

coby było jasne - ja nikomu BM-L nie odradzam. Przedstawiłem własne odczucia i refleksje po przygodzie z tym konkretnym kijkiem (BM-L CX) i z dłuższym i nie zakończonym w pełni jeszcze epizodem z feederami shimano. Na dodatek nie skupiłem się wyłącznie na krytyce i jasne punkty także wskazałem - bo kij zły nie jest (a że za drogi jak na wartość którą reprezentuje - to i owszem).

właśnie z tym jest problem, że Normark (importer Shi) ma najgorszy serwis w kraju. Znajomemu strzelił kij w środku sezonu i po 3 miechach dostał element - czyli po ptokach; a żeby było śmieszniej - przy pęknięciu tipa shimano - niema nawet co liczyć na wymianę (choć to akurat domena większości naszych rodzimych importerów)   a pisałem już, że tipy trabucco = ~40zł , tipy daiwa ~ 40zł , tipy drennan ~45zł ; tipy shimano ~90zł ?

Po 30 dniach od złożenia reklamacji jeżeli nie ma odpowiedzi, reklamacja uważana jest za rozpatrzoną pozytywnie dla klienta. Trzeba wtedy cisnąć sprzedawcę w sklepie, a że Normark ma dziadowski serwis i rozpatruje reklamacje 3 miechy to ich problem.

Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline masters

• Ekspert
  • Reputacja: 30
« Odpowiedź #26 dnia: 13.11.2015, 19:03 »
A czy Shimano Super Ultegra AX Feeder 3,20 do 50gr, ma te same szczytówki co Beastmuster?
Shimano Super Ultegra AX 12`+ Shimano Twin Power 4000HG, Shimano Super Ultegra AX 10,6` + Shimano Sustain 4000FG, Matrix Superbox S36.

Offline kamilfeeder

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #27 dnia: 13.11.2015, 19:42 »
Raczej tak skoro np. od Speedmastera L pasują do vengeance M.
To wychodzi na to że Shimano ma te same tipy do większości modeli.
Mogę jeszcze jutro sprawdzić czy np. z Catany CX L pasują do Beastmastera CX L.

A np. szpulki z Catany pasują do Exage, taka ciekawostka jak by ktoś nie wiedział.
shimaniaki są kompatybilne ze sobą.

Edycja administratora: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0

Offline Chaotic

• Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 14.11.2015, 12:08 »
Po 30 dniach od złożenia reklamacji jeżeli nie ma odpowiedzi, reklamacja uważana jest za rozpatrzoną pozytywnie dla klienta. Trzeba wtedy cisnąć sprzedawcę w sklepie, a że Normark ma dziadowski serwis i rozpatruje reklamacje 3 miechy to ich problem.

Odpowiedź jest - zawsze taka sama, że części trzeba sprowadzać z zagranicy - wtedy ramy czasowe określane ustawą przestają obowiązywać. Można i to obejść i powoływać się na inne zapisy np niezgodność towaru z umową, ale to na osobny watek zasługuje.
Pozdrawiam
Olo

Offline Matysekmm

• Ekspert
  • Reputacja: 55
    • Galeria
« Odpowiedź #29 dnia: 14.11.2015, 20:57 »
Witam kolegów, posiadam BeastMastera 360 100 g oraz Ultegrę 330 70g i dziwię się niektórym opiniom na temat tych kijów. W mojej ocenie obydwa są super, smukły blank staranne wykonanie i nic z wędkami się nie dzieje przy holu większych ryb niż wspomniane wyżej. Ja osobiście jestem mega zadowolony z wyboru jakiego dokonałem.

Serwis? Osobiście nie miałem z nim do czynienienia ale koledze pękła szczytówka w Alivio trochę z jego winy. Zawiózł wędkę do serwisu Shimano do naprawy gwarancyjnej i ku jego zaskoczeniu tego samego dnia dnia dostał telefon że wędka jest już do odbioru. W tym konkretnym przypadku o którym wiem gdyż razem pracujemy i razem łowimy nie wieszałbym psów na serwisie Shimano.
Pozdrawiam

Marek