Autor Wątek: Leszcze, Metoda i podajnik Hybrid Guru - Old Lake 8.10.2015  (Przeczytany 18658 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Leszcze, Metoda i podajnik Hybrid Guru - Old Lake 8.10.2015
« Odpowiedź #30 dnia: 29.11.2015, 11:29 »
Czy te podajniki Guru są w różnych rozmiarach ,przydałoby się  coś na wzór karpiowego ESP na większą ilość zanęty. (oczywiście mam na myśli łowienie karpi)

Guru nie robi takich jak ESP, raczej mieści się w 'komercyjnych' granicach. W UK rozdziela się zazwyczaj karpie na komercji, i te nie przekraczają 10 kilo, waga średnia to 2-5 kilogramów. Tak tez dopasowane są podajniki. ESP to Drennan tak naprawdę, oni poszli krok dalej i zapodali coś konkretnie pod większe karpie. Mimo wszystko spokojnie można owić karpie na duży podajnik z Guru, dobrze jest 'zbudować' jakiś dywan. W Polsce na łowiskach prywatnych karpi się nie 'rozdziela' - jestem pewien, że  można łowić je na taki podajnik właśnie.
Podajniki zwykłe do Metody zarzuca się często, te karpiowe rzadziej, więc częstotliwość decyduje o wszystkim. Mi ESP pasują na zasiadki na większą rybę na zwykłych łowiskach, są genialne tez na nocki, bo nie przerzucam często zestawów. Guru wejdą do akcji od wiosny, myślę, że przy spodowaniu będą idealne. Najważniejsze to pewność, że pułapka jest idealna (przy hybridach z torebkami PVA). Już widzę te leszcze i liny... :D
Lucjan

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 29.11.2015, 11:33 »
To ciekawa opcja dla mnie :)
Staś
Klasyczny Feeder

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 29.11.2015, 11:43 »
Nie rozumiem trochę, przecież te podajniki są właśnie po to żeby mało zanęty podać.

rozumiem,miałem na myśli większy podajnik z wykorzystaniem PVA na karpie.
Pozdrawiam
Jacek

Offline jaco

• Ekspert
  • Jacek
« Odpowiedź #33 dnia: 29.11.2015, 11:50 »
Czy te podajniki Guru są w różnych rozmiarach ,przydałoby się  coś na wzór karpiowego ESP na większą ilość zanęty. (oczywiście mam na myśli łowienie karpi)

Guru nie robi takich jak ESP, raczej mieści się w 'komercyjnych' granicach. W UK rozdziela się zazwyczaj karpie na komercji, i te nie przekraczają 10 kilo, waga średnia to 2-5 kilogramów. Tak tez dopasowane są podajniki. ESP to Drennan tak naprawdę, oni poszli krok dalej i zapodali coś konkretnie pod większe karpie. Mimo wszystko spokojnie można owić karpie na duży podajnik z Guru, dobrze jest 'zbudować' jakiś dywan. W Polsce na łowiskach prywatnych karpi się nie 'rozdziela' - jestem pewien, że  można łowić je na taki podajnik właśnie.
Podajniki zwykłe do Metody zarzuca się często, te karpiowe rzadziej, więc częstotliwość decyduje o wszystkim. Mi ESP pasują na zasiadki na większą rybę na zwykłych łowiskach, są genialne tez na nocki, bo nie przerzucam często zestawów. Guru wejdą do akcji od wiosny, myślę, że przy spodowaniu będą idealne. Najważniejsze to pewność, że pułapka jest idealna (przy hybridach z torebkami PVA). Już widzę te leszcze i liny... :D
zgadzam się w stu procentach, używam ESP przy typowej karpiówce ,problemem jest to ,że łowię na dużych odległościach i nie mam pewności czy towar w podajniku nie rozleciał się uderzając o wodę (jak na razie są efekty więc nie jest źle) Na forum był temat naciągania na podajniki  PVA ,w przyszłym sezonie wypróbuje ;)
Pozdrawiam
Jacek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #34 dnia: 29.11.2015, 12:22 »
Obydwie metody są dobre, jednakowo uciążliwe :D
Lucjan

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #35 dnia: 29.11.2015, 12:47 »
jednakowo uciążliwe :D
Hehe fajne podsumowanie ;D
Pozdrawiam
Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #36 dnia: 29.11.2015, 12:52 »
No niestety, biorąc pod uwagę PVA i częste zarzuty, to jest uciążliwość, zwłaszcza w nocy, jak jest wilgoć, jak pada to w ogóle trzeba uważać. Konieczny jest suchy w miarę ręcznik. Jest trochę pracy przy obydwu wersjach...
Lucjan

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #37 dnia: 29.11.2015, 12:58 »
Hybrid będzie chyba mniej uciążliwy niż siatka nakładana na nabity podajnik?
Pozdrawiam
Marcin

Offline jaco

• Ekspert
  • Jacek
« Odpowiedź #38 dnia: 29.11.2015, 13:07 »
Hybrid będzie chyba mniej uciążliwy niż siatka nakładana na nabity podajnik?

to prawda ,też tak uważam :thumbup:
Pozdrawiam
Jacek

Offline grzegorz07

• Ekspert
  • Reputacja: 62
« Odpowiedź #39 dnia: 29.11.2015, 13:20 »
Może dobrym rozwiązaniem będzie łowienie dwoma podajnikami oglądałem film jak  Ringers tak łowił metodą jedna w wodzie drugą nabijał. Był to podajniki Guru tylko miały z tyłu haczyk do szybkiej wymiany. Nie wiem czy w tych jest taka opcja.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #40 dnia: 29.11.2015, 16:32 »
Masz rację Grzesiek, Steve Ringer używa bezpiecznego klipu, czyli tego patentu z amortyzatorem. Nabija wcześniej sobie podajniki, aby szybko je wymieniać. NIe jest to konieczne normalnie - ale on startuje w zawodach, zazwyczaj na łowiskach o silnych populacjach karpi, stąd takie podejście. Mój znajomy mnie zapytał po co tak robić - ale to zawsze cenne sekundy, a używając feedera ma się 'wolny' czas przecież. Na pięciogodzinnych zawodach to karp lub dwa więcej :D

Siatka jednak jest gorsza, bo podatna na wodę. Nie zawsze da się przygotować kilka aby były bezpieczne, najgorzej jest nocą jak pojawia się nagła wilgoć. Tutaj jednak podajnik Guru przygotowuje się  szybciej niż ESP w PVA...
Lucjan

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
« Odpowiedź #41 dnia: 30.11.2015, 08:07 »
Z własnego doświadczenia nie polecam używania dwóch podajników na wodach gdzie nie występuje zbyt duża ilość ryb. Kolegom przerzucającym zestaw co 30 minut to już w ogóle bym nie polecał, ponieważ w ciepłe dni tak długo leżąca zanęta wysycha i często po kontakcie z wodą spada z podajnika zanim dotrze do dna. Jest to jak Luk napisał sposób dla ludzi przerzucających bardzo często  tak jak ja chociażby co 5 minut swój zestaw.

Wysłane z mojego GT-S5830

Robert

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #42 dnia: 08.12.2015, 22:38 »
Miałem już o tym pisać wcześniej i jakoś zawsze mi umykało.
Moim zdaniem, przy takich porównaniach kliku metod połowu, należy brać pod uwagę każdą zapiętą rybę, a nie tylko ryby wyholowane.
Bowiem to, że leszcz (lub inna ryba) się wypnie lub np. zerwie żyłkę nie oznacza, że dna metoda nie zasługuje na punkt.
Jeśli więc jest brania, na haczyku mamy rybę, na którą się nastawiamy, to nieważne, czy ją wyholujemy. Może oczywiście być tak, że częste spinki mogą dowodzić, że konstrukcja danego zestawu jest gorsza (np. zbyt długi przypon lub zbyt duży haczyk), ale nie oznacza to, że ta metoda gorzej wabi rybę i zachęca ją do brania, a to przecież tutaj głównie testujemy.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
« Odpowiedź #43 dnia: 09.12.2015, 11:29 »
Miałem już o tym pisać wcześniej i jakoś zawsze mi umykało.
Moim zdaniem, przy takich porównaniach kliku metod połowu, należy brać pod uwagę każdą zapiętą rybę, a nie tylko ryby wyholowane.
Bowiem to, że leszcz (lub inna ryba) się wypnie lub np. zerwie żyłkę nie oznacza, że dna metoda nie zasługuje na punkt.
Jeśli więc jest brania, na haczyku mamy rybę, na którą się nastawiamy, to nieważne, czy ją wyholujemy. Może oczywiście być tak, że częste spinki mogą dowodzić, że konstrukcja danego zestawu jest gorsza (np. zbyt długi przypon lub zbyt duży haczyk), ale nie oznacza to, że ta metoda gorzej wabi rybę i zachęca ją do brania, a to przecież tutaj głównie testujemy.
Masz rację Mateusz, każde branie oznacza, że sposób w jaki podajemy rybie przynęte jest skuteczny. Oczywiście zakładając, że w tym momencie testujemy tylko sposób podania przynęty. :)
Wysłane z mojego GT-S5830

Robert

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #44 dnia: 09.12.2015, 11:47 »
Mateo, masz zupełną rację! :thumbup:  Ja traktowałem branie jako taki mały punkcik, a rzeczywiście powinienem jako duży... Już nie mogę się doczekać wiosny i kolejnej serii eksperymentów ;D
Lucjan