Autor Wątek: Pomocy - Kołowrotek do karpiówki Prologic C.O.M Carp 2,70 m  (Przeczytany 13407 razy)

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
Poszukuję kołowrotka do karpiówki Prologic C.O.M Carp 2,70 m, 2,5 lbs waga wędziska to 206 g ryby to karpie amury do 10 kg;
cena kołowrotka 350 zł osobiście zastanawiam się nad tym modelem ale nie wiem czy nie za ciężki. Kołowrotek Daiwa Emcast BR
4000, 4.6 : 1, 459 g.  Bardzo proszę o wszelkie sugestie porady.

Krzysztof

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Pomocy - Kołowrotek do karpiówki Prologic C.O.M Carp 2,70 m
« Odpowiedź #1 dnia: 30.11.2015, 18:23 »
Za ciężki na pewno nie będzie. Tylko Daiwy mają rolkę małą, ale to chyba w niczym nie będzie przeszkadzać w skręcaniu żyłki itp...

Offline Dyzma

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #2 dnia: 30.11.2015, 20:37 »
Może ktoś doradzi jakiś kołowrotek bo nie mam pewności czy dobrze kombinuje a kto lepiej doradzi jak nie koledzy z forum :D
Krzysztof

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #3 dnia: 30.11.2015, 21:56 »
Dyzma, nie miałem tej wędki w ręku, jak pewnie znamienita większość na tym forum. W ciemno to można rzucać na tacę wikaremu, bo nie zginie, chyba że taca razem z wikarym 😉 Bierz wędkę i przypasuj wagowo i rozmiarowo kręcioła. A potem poszukaj czegoś sensownego w tych parametrach. Widzę, że jesteś wkręcony w tę wędkę, więc z kołowrotkiem bym się nie spinał na Twoim miejscu. Jest czas. Podobno nowe Daiwy Black Widow to ciekawa opcja, a poza tym w przyswajalnej cenie.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #4 dnia: 30.11.2015, 22:45 »
2,70 m to wyjątkowo krótka karpiówka, więc ciężko zapewne będzie dobrać kołowrotek, który będzie duży, pojemny (jeśli w grę wchodzi np. daleka wywózka) i mocny, a jednocześnie będzie się elegancko komponował z tak krótkim i lekkim wędziskiem.
Przy karpiowej wędce gruntowej, która głównie spoczywa na stojaku zapewne wyważenie kija nie ma znaczenia, jak w przypadku spinningu.
Mam kolegę, który używa takich krótkich kijów, bo wywozi w takie miejsce, gdzie po ryby trzeba pływać pontonem i lepiej mu się holuje i podbiera ryby takimi krótkimi kijami. A kołowrotek ma do tego big-pit :)

Jeśli nie będziesz wywoził na dalekie dystanse, to myślę, że warto też wziąć pod uwagę Shimano Baitrunner DL w różnych rozmiarach.
Ta Daiwa też ładnie się prezentuje.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Dyzma

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #5 dnia: 30.11.2015, 23:01 »
Ten zestaw ma mi posłużyć do łowienia w takich warunkach do rzutów na niewielkie odległości z pomostu gdzie moje solidne pały są mało poręczne Meteo widziadłem ten kołowrotek ale mam obawy czy wytrzyma siłowy hol 10 kg ryb w takich warunkach i to jeszcze najprawdopodobniej na plecionce a co sądzicie o tych  Daiwy Black Widow  czy 3 łożyska to nie za mało
Krzysztof

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #6 dnia: 30.11.2015, 23:35 »
Ciężko powiedzieć. Mała ilość łożysk może być. O ile te łożyska w odpowiednich miejscach (np. na osi głównej) są mocne.
Ja w swoich karpiowych Daiwach mam 4 łożyska i są to bardzo mocno kołowrotki, którymi przez 12 lat ciągnąłem duże karpie i amury w różnych warunkach. Kiedyś nie pakowano tylu łożysk do kołowrotków. Większość tych łożysk ma jedynie poprawić komfort kręcenia, ale nie ma wpływu na moc młynka.

Ja tylko obawiam się jednego.
Bez wątpienia zarówno Daiwa, jak i Shimano robią najlepsze kołowrotki. Ale obie firmy mają w swej ofercie tzw. budżetowe modele, które nie są zbyt dobrej jakości. Miałem okazję się o tym przekonać, kupując taki kołowrotek z Daiwy oraz z Abu. Oba musiałem zwrócić do sklepu.
Tego właśnie bym się obawiał.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 01.12.2015, 06:02 »
Ja bym polecił taki kołowrotek w rozmiarze 4500, troszkę droższy ale myslę, że warto.

http://www.askari.pl/produkt/penn-spinfisher-v-ssv-ll-wolny-bieg

Mam, używam i jestem zadowolony.

Pancerna obudowa, mocny hamulec, wolny bieg, dodatkowe uszczelnienie.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 01.12.2015, 06:11 »
W sklepie oglądałem Okume Raw II. Sprawia pozytywne wrażenie. Młynek fanie spasowany, ładnie się kręci, zajrzałem do hamulca i byłem również mile zaskoczony.
Podobno nie ma też reklamacji na te kołowrotki, podobnie jak na starszy model Salina.
Nie kupiłem tylko dlatego, że trafiłem fajne używane Emblemy.

Co do ilości łożysk zgadzam się że 3-4 spokojnie wystarczą. W sumie nawet jedno...
Kiedyś dość często wstawiano tylko jedno łożysko, choćby do starych Titanosów, a wytrzymywały nawet 10 lat i dłużej. Istotna jest jakość materiałów.

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #9 dnia: 01.12.2015, 09:34 »
Ten zestaw ma mi posłużyć do łowienia w takich warunkach do rzutów na niewielkie odległości z pomostu gdzie moje solidne pały są mało poręczne Meteo widziadłem ten kołowrotek ale mam obawy czy wytrzyma siłowy hol 10 kg ryb w takich warunkach i to jeszcze najprawdopodobniej na plecionce a co sądzicie o tych  Daiwy Black Widow  czy 3 łożyska to nie za mało

Mój znajomy łowi na podobnym, nawet bardziej zarośniętym łowisku. Trafiał karpie ponad dyszkę, nie wiem jak teraz. Używał właśnie tych kołowrotków. Więc spokojnie dadzą radę. Znajomy pracuje w dobrym sklepie wędkarskim (bardzo szeroki asortyment, przyjazne ceny), więc nie dość, że zna towar, nawet z górnej półki, to jeszcze mógłby go sobie sprawić po kosztach. A jednak wziął dwie Daiwy Black Widow.

Co do łożysk - od ich ilości chyba ważniejsze jest, które elementy kołowrotka są łożyskowane. Shimano Baitrunnery DL mają tyle samo łożysk: 3+1 :)

Offline Dyzma

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #10 dnia: 01.12.2015, 10:38 »
Bardzo dziękuje wszystkim za porady :beer: 
Radar bardzo ładny kołowrotek niestety założyłem sobie że budżet na wędkę i kołowrotek to 500-550 zł  tym bardziej że łowienie na karpiówkę nie jest dla mnie priorytetem stawiam ją jako dodatek do bata Meteo bardzo słuszne uwagi firma to jeszcze nie wszystko ważny jest też model
Kalesiak przyjże się tym Daiwy Black Widow  zawsze to parę złoty taniej, tylko trzeba mieć na uwadze to co napisał meteo o modelach budżetowych a to niestety wyjdzie w praniu
Co do Okume Raw II to już zupełnie inna bajka ale nie dla mnie

Krzysztof

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #11 dnia: 01.12.2015, 11:28 »
Ja bym myślał o Daiwa Black Widow 4500, Shimano we wszelkich wersjach 6000 (ST lub DL lub jakiś wyższych).  Do karpiówki dobrze mieć mocny kręcioł, DL w rozmiarze 4000 jest raczej zbyt lekki. Jeżeli łowisz w taki sposób nie musisz mieć nic szczególnego. Każdy chce mieć kołowrotek z mega bajerami - ale przy takiej odległości nie ma co szukać jakiś big pitów... Daiwa jest o tyle dobra, że ma hamulec z przodu, jakość - tu stawiałbym na DL, ale hamulec będzie z tyłu. Powinny służyć długie lata...

Większość moich znajomych łowiących szczupaki z gruntu używa Shimano i sobie je chwalą...
Lucjan

Offline Dyzma

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #12 dnia: 01.12.2015, 12:07 »
Ta wędka ma tylko 206 g wagi spory kręcioł po prostu do niej nie pasuje to musi być mocny ale stosunkowo mały kołowrotek sprawdzę te Daiwa Black Widow
Krzysztof

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 01.12.2015, 12:13 »
Krzysiek. Myślę że spokojnie ogarniesz temat ta Daiwą Widow. Tym bardziej że zamierzasz łowić okazjonalnie. Tu facet nówkę sprzedaje jako nie trafiony prezent. Dobra cena ,możesz zadzwonić i dopytać. http://allegro.pl/kolowrotek-karpiowy-daiwa-black-widow-br-4500a-i5818661868.html 
Arek

Offline Dyzma

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #14 dnia: 01.12.2015, 12:35 »
Arunio dziękuje :thumbup: ale znalazłem taki i chyba wybiorę ten z banalnego powodu jest w takim samym kamuflażu jak rękojeść karpiówki http://bialaryba.pl/kolowrotek-cormoran-pro-carp-gbr-f-6pif-4500-p-8052.html . Wiem że to strasznie nie profesjonalne :-[ ale co tam liczy się bat   
Krzysztof