Autor Wątek: Pomocy - Kołowrotek do karpiówki Prologic C.O.M Carp 2,70 m  (Przeczytany 13430 razy)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Pomocy - Kołowrotek do karpiówki Prologic C.O.M Carp 2,70 m
« Odpowiedź #15 dnia: 01.12.2015, 12:52 »
E tam . Też jestem wzrokowcem! ;) Oby służył .
Arek

Offline Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 01.12.2015, 19:11 »
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc podepnę się pod ten. Mam nadzieję, że Dyzma nie masz nic przeciwko. Waham się pomiędzy dwoma kręciołami "wywołanymi do tablicy" w tym temacie. Chodzi mi o Daiwę Emcast 3500 BR(470g) oraz Shimano DL 4000 FB(415g). Łowię na małych odległościach (maks 50m), można powiedzieć, że na łowiskach komercyjnych. Kołowrotek będzie podpięty pod feeder/picker 3,00m Yankk N Bank(185g). Pomóżcie bo już od dłuższego czasu wybieram kołowrotek i nie mogę się zdecydować(  Ograniczenie wyboru do 2 modeli uważam za osobisty sukces).

Arunio dziękuje :thumbup: ale znalazłem taki i chyba wybiorę ten z banalnego powodu jest w takim samym kamuflażu jak rękojeść karpiówki http://bialaryba.pl/kolowrotek-cormoran-pro-carp-gbr-f-6pif-4500-p-8052.html . Wiem że to strasznie nie profesjonalne :-[ ale co tam liczy się bat

Od dwóch latam posiadam wersję "bez f" i do samej pracy kołowrotka nie mogę się przyczepić, natomiast na łączeniu korbki powstał irytujący luz.

Online Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #17 dnia: 01.12.2015, 19:18 »
No tutaj to wybór jest prosty - Shimano...  :D
Lucjan

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #18 dnia: 01.12.2015, 19:20 »
A czemu Shimano Luk ?, ja bym brał Daiwe... :P

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 01.12.2015, 19:23 »
 Emcast to duża maszyna i choć świetna, to nijak się ma do tego kija.
Arek

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #20 dnia: 01.12.2015, 20:01 »
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc podepnę się pod ten. Mam nadzieję, że Dyzma nie masz nic przeciwko. Waham się pomiędzy dwoma kręciołami "wywołanymi do tablicy" w tym temacie. Chodzi mi o Daiwę Emcast 3500 BR(470g) oraz Shimano DL 4000 FB(415g). Łowię na małych odległościach (maks 50m), można powiedzieć, że na łowiskach komercyjnych. Kołowrotek będzie podpięty pod feeder/picker 3,00m Yankk N Bank(185g). Pomóżcie bo już od dłuższego czasu wybieram kołowrotek i nie mogę się zdecydować(  Ograniczenie wyboru do 2 modeli uważam za osobisty sukces).

Arunio dziękuje :thumbup: ale znalazłem taki i chyba wybiorę ten z banalnego powodu jest w takim samym kamuflażu jak rękojeść karpiówki http://bialaryba.pl/kolowrotek-cormoran-pro-carp-gbr-f-6pif-4500-p-8052.html . Wiem że to strasznie nie profesjonalne :-[ ale co tam liczy się bat

Od dwóch latam posiadam wersję "bez f" i do samej pracy kołowrotka nie mogę się przyczepić, natomiast na łączeniu korbki powstał irytujący luz.
Oczywiście że się nie gniewam mało tego za to co napisałeś maż ode mnie :thumbup: i miałbym do ciebie ogromną prośbę czy możesz opisać bardziej szczegółowo ta usterkę bardzo mi zależy bo jutro wybieram kołowrotek  i miał to być właśnie ten tylko z f
Krzysztof

Offline Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
« Odpowiedź #21 dnia: 01.12.2015, 20:23 »
Najprościej mówiąc, żeby złożyć korbkę trzeba wyciągnąć taki "dzynks" -metalowy trzpień,pręcik. Osobiście rzadko z tego korzystałem, kołowrotek nie był specjalnie ciężko doświadczany a pomimo to luz występuje. Być może taki egzemplarz zakupiłem, wada wystąpiła na skutek niewłaściwego użytkowania (korzystał z niego również mój brat). Po prostu jak będziesz kupował to sprawdź czy takie rozwiązanie Tobie pasuje. Po zdjęciach z linku, który podałeś, myślę że wersja " z F" jest identyczna. 

PS. Na forum powinni być jeszcze inni użytkownicy tych kołowrotków. Dobrze jakby oni też dorzucili swoje "3 grosze"

Offline Dyzma

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #22 dnia: 01.12.2015, 20:51 »
Bo to f to jest pewnie od "Feature" i tyle :)
Krzysztof

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #23 dnia: 01.12.2015, 23:14 »

Dyzma, nawet nie chciałem linkować Cormorana, bo pomyślałem, że nie przypasi Ci marka 😜 Tym bardziej 👍 za decyzję. Gdybyś go kupił, to skrobnij kilka słów o tym kręciole.

Nie chcę zakładać nowego tematu, więc podepnę się pod ten. Mam nadzieję, że Dyzma nie masz nic przeciwko. Waham się pomiędzy dwoma kręciołami "wywołanymi do tablicy" w tym temacie. Chodzi mi o Daiwę Emcast 3500 BR(470g) oraz Shimano DL 4000 FB(415g). Łowię na małych odległościach (maks 50m), można powiedzieć, że na łowiskach komercyjnych. Kołowrotek będzie podpięty pod feeder/picker 3,00m Yankk N Bank(185g).

Przerabiałem to ostatnio. Jak rozumiem, interesuje Cię tylko wolny bieg? Jeżeli tak, to pozostaje wyłącznie bajtek Shimano ze względu na wagę. Choć na podpórkach tak lekki kij może się wygiąć jak banan nawet przy szymku. Z tańszych WB by się znalazło coś lżejszego, np. okumy tactic baitfeeder. Ale to już jest też kwestia zaufania do marki. 😃

Offline yarousseau

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #24 dnia: 01.12.2015, 23:46 »
Ja bym omijał młynki Daiwy z niskiej półki... Też zdecydowanie polecam baitrunnera od Shimano...
yarousseau
Mazovia Fishing Team
https://www.facebook.com/mazoviaft/

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #25 dnia: 01.12.2015, 23:59 »
Tylko model 4000 będzie trochę mały, jak według mnie. Znowu model 6000 to ponoć krowa. Japończyku zrób model 5000 z przednim hamulcem :beg: :beg: :beg:

Offline yarousseau

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #26 dnia: 02.12.2015, 09:36 »
Znam gozdka który baitrunnerem DL 4000 FA wyholował suma 35kg z Wisły bezproblemowo:) Nie ściemniał bo niestety pokazał zdjęcia tej zaszlachtowanej ryby :/ Ja w tym roku Windcastem 3.6m 120g i tym samym młynkiem miałem największego karpika 10kg i zero problemów przy holu. Więc z karpikami da sobie radę ale wiadomo że jeśli często karpiujesz to lepiej większy ale chyba niekoniecznie do takiego wędziska:)
yarousseau
Mazovia Fishing Team
https://www.facebook.com/mazoviaft/

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe

Offline Dyzma

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #28 dnia: 02.12.2015, 19:31 »
Panowie klamka zapadła kołowrotek kupiony w realu oglądałem 3 marki kołowrotków Kołowrotek CORMORAN Pro Carp GBR F 6PiF 4500, Daiwy Black Widow 3500, 4000, 4500, Daiwa Emcast BR 3500, 4000, 4500
Miał być ten ale kołowrotek okazał się ogromny ciężki Daiwa 4500 to przy nim maluszek dodatkowo mechanizm składania korbki wygląda niepewnie a ja zamierzam ją składać po każdej sesji. Daiwy Black Widow  3500, 4000, 4500, Całkiem ciekawe kołowrotki ale nie wybrałem żadnego z nich bo w zestawieniu z  Daiwa Emcast BR 3500, 4000, 4500 na korzyść  Daiwa Emcast BR przemawia dodatkowa szpula, dodatkowa podwójna rączka, i zdecydowanie płynniejsza i delikatniejsza praca Jako ciekawostkę dodam że model 3500 od 4000 różni się zaledwie głębokością szpuli   
Krzysztof

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
« Odpowiedź #29 dnia: 02.12.2015, 19:37 »
Gratuluje zakupu i zazdroszcze.

Mario
Mazovia Fishing Team