Autor Wątek: Okoniówka  (Przeczytany 19280 razy)

Offline Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Okoniówka
« dnia: 02.12.2015, 10:46 »
Do tej pory "gardziłem" okoniami, twierdząc, że szkoda czasu na łowienie drobnicy, ale za namową kolegi spróbowałem i okazało sie, że to całkiem dobra zabawa :) Przyszedł czas na zakup odpowiedniej wędki.

Będę łowił z brzegu, okazjonalnie z łodzi na wodach stojących więc szukam czegoś o długości ok 2,4m. Mam zamiar jigowac gumkami do 5cm na główkach 1-3g (okazjonalnie 5), czasami boczny trok. Poszperałem w internecie i mam na razie dwa typy:

Konger World Champion Tango 140 1-8
Dragon Fishmaker 245 1-7

Pierwszy kij ma wiele pozytywnych opinii, lecz dotyczą głównie jego starszej wersji, o dragonie zbyt wiele sie nie dowiedziałem. Jesli ktoś miał styczność z tymi wędkami prosze o opinie.

Chętnie rozważę inne propozycje w cenie do ok 300zł (również tańsze opcje, sporo dobrego słyszałem o wklejkach Mikado). Wypowiedzcie się również jakie Wy długości oraz cw. preferujecie w połowie okoni.

Pozdrawiam!

Offline yarousseau

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Okoniówka
« Odpowiedź #1 dnia: 02.12.2015, 10:51 »
Ze swojej strony mogę polecić Robinsona z serii Diaflex perch (np 2-12g - ciut większa gramatura ale też się nada). Mam ten kij i jestem bardzo zadowolony. Z tego Fishmakera też będziesz zadowolony. Brałem go kiedyś pod uwagę jak kupowałem okoniówkę, ale nie podobało mi się spore przesztywnienie na łączeniu wklejki z resztą wędziska ale to nie będzie miało większego znaczenia oprócz wizualnego :) Niestety ciężko będzie dostać już tego Robinsona w dobrej cenie - niektóre sklepy jeszcze mają ale ceny mocno skoczyły w górę. WCT od Kongera kolega miał i chwalił sobie (w starej wersji - podejrzewam że też jeszcze dałoby radę kupić gdzieś).
yarousseau
Mazovia Fishing Team
https://www.facebook.com/mazoviaft/

Offline kamilfeeder

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #2 dnia: 02.12.2015, 11:30 »
Jeżeli wklejka to proponuje Tango. Podobno najlepsze są te zielone, ja miałem już te nowsze, brązowo-złote.

Offline Adrian

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 02.12.2015, 12:09 »
2-12g to chyba jednak za dużo jak na moje potrzeby, tym bardziej, że mam w planach zabawę z mikro jigami.

Starsze Tango już chyba tylko z drugiej ręki, a tego bym wolał uniknąć...

Offline kamilfeeder

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 02.12.2015, 12:24 »
Nie ma wędki do wszystkiego.

Do mikro jigów miałem Kongera Mikrosa tego pierwszego zielonego. Inne wędki (które znałem) nie nadawały się do takich małych przynęt. Do 1 grama.

Jak chcesz jedną wędkę to kup dobra wklejkę. Nowe tango też jest ok.
Zauważ że ci co łowią okonie na zawodach często maja 2 wędki, jedna pod boczny wklejanka a druga z pełną szczytówką pod główki jigowe

Offline Adrian

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 02.12.2015, 12:52 »
Nie ma wędki do wszystkiego.

Oczywiście masz rację, ale łatwiej będzie okazjonalnie obsłużyc takie przynęty kijem 1-7 niż 2-12

Zauważ że ci co łowią okonie na zawodach często maja 2 wędki, jedna pod boczny wklejanka a druga z pełną szczytówką pod główki jigowe

Tutaj też sie trochę zastanawiam, bo przy połowie sandaczy wolę pełną szczytówkę, wklejka jest dla mnie bezużyteczna (obserwuję plecionkę) ale w przypadku okoni nie wiem czy to zda egzamin, przynajmniej takie mam odczucia po próbach łowienia okoni zwykłym kijem sandaczowym (bez wklejki)

Offline GrubaRyba

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
« Odpowiedź #6 dnia: 02.12.2015, 13:46 »
Ja całą jesień przełowiłem kijem Savagear LRF 210 do 7 g. Wędka super. W połączeniu z Nanofilem 0,06 lub plecionką Oshikage Momoi 0,064 super narzędzie do łowienia okoni...z większymi rybami też nieźle sobie poradziłem boleń 68 cm czy pstrąg potokowy 57 cm złowiony przy okazji polowania na okonie na sporej nizinnej rzece...kij dla mnie świetny. Łowiłem obciążeniami od 1 do 4g

Offline yarousseau

• Ekspert
  • Reputacja: 41
« Odpowiedź #7 dnia: 02.12.2015, 13:55 »
Rzeczywiście do tak lekkich przynęt ta weda o cw 2-12 g bedzie zbyt palowata. Na główkach 4-5g juz fajnie pracuje... Zarówno z Fishmakera jak i wct konger będziesz zadowolony.

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka

yarousseau
Mazovia Fishing Team
https://www.facebook.com/mazoviaft/

Offline Adrian

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 02.12.2015, 14:25 »
Ja całą jesień przełowiłem kijem Savagear LRF 210 do 7 g. Wędka super. w połączeniu z nanofilem 0,06 lub plecionką oshikage momoi 0,064 super narzędzie do łowienia okoni...z większymi rybami też nieźle sobie poradziłem boleń 68 cm czy pstrąg potokowy 57cm złowiony przy okazji polowania na okonie na sporej nizinnej rzece...kij dla mnie świetny. Łowiłem obciążeniami od 1 do 4g

Oglądałem ten kijek, nie brakowało długości podczas wędkowania z brzegu?

Offline GrubaRyba

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
« Odpowiedź #9 dnia: 02.12.2015, 14:46 »
Mnie nie brakowało. Ta wędka doskonale mi odpowiadała.

Offline kamilfeeder

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 02.12.2015, 16:13 »
Pezon Michel Redoutable Flow 0,5 - 5g  165cm
http://allegro.pl/wedka-pezon-michel-redoutable-flow-180cm-7g-gunki-i5578283383.html
Ja na razie tym łowie
Wędka bez wklejki

Offline zajcu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #11 dnia: 02.12.2015, 18:57 »
Polecam Konger Paladin Perch!
Nie wiem czy znajdziesz coś lepszego.
Pozdrawiam Paweł.
„Nie oczekuj lepszych rezultatów, jeśli wciąż robisz to samo”
Albert Einstein

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 02.12.2015, 19:15 »
Znajdzie :)
W pracowniach :) Zależy od kasy wszystko, od danej wody, używanych przynęt, preferowanej akcji kija.. Obecnie najdelikatniejszą seryjną okoniówką jest chyba Major Craft Trapara LINK 0.5 do 2 gram c.w. także na mikrojigi będzie miodnie. Co do samego kija w akcji to jest na YT wersja ru.. Co dziwne na ukrainie i dalej na wschód kij jest dostępny.. a u nas nic :( Z Japonii wychodzi około 500-600 zł (przez mefisto) także słabo..

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #13 dnia: 02.12.2015, 19:57 »
Mój kuzyn w zeszłym roku kupił tego Fishmakera i jest bardzo zadowolony. Ja miałem okazję chyba ze 2 razy nim łowić i bardzo przyjemnie mi się wędkowało. Pewnie zaawansowany spinningista poleciłby tutaj wędkę z pracowni na amerykańskim blanku, ale nie każdy przecież musi mieć do łowienia okoni na spinning równie poważne podejście. Sam użytkuję do bocznego troka wędkę z serii Milenium i na moje potrzeby, do okazyjnego spinningu, sprawdza się rewelacyjnie.
Tyle, co mogę powiedzieć w kwestii okoniówek :-[
Pozdrawiam
Mateusz

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 02.12.2015, 20:14 »
Ja "chorowałem" na wędkę Quantum Centex Felchen 2.4m cw. 1-8. Ale z braku dostępności tej wędki w sklepie, zdecydowałem się na Dragon Viper sl x-fine 240 do 10 g. wyrzutu :) i mogę śmiało polecić :D
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)