Autor Wątek: Gozdawa  (Przeczytany 156512 razy)

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 163
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Gozdawa
« Odpowiedź #405 dnia: 03.11.2016, 10:03 »
Ten sklep, nie wiem dlaczego nie robiłem w nim żadnych zakupów ale jakoś nie budzi mojego zaufania. Wczoraj po raz drugi dokonałem za niewielką kasę małych zakupów w sklepie L.....cz z Poznania i nie mogę złego słowa powiedzieć. Najbardziej cieszy mnie to, że nie muszę robić zakupów za min. 50 zł.

Offline kubator

• Ekspert
  • Reputacja: 79
  • Kuba
« Odpowiedź #406 dnia: 03.11.2016, 10:16 »
Ja dostałem mojego barbela którego zakupiłem w Dapieżniku zapakowanego w dwie tuby. Przesyłka wyglądała jak słup telegraficzny :) Mimo, że nie pałam sympatią do Gozdawy,  to uważam, że tu dał ciała kurier. Jeśli ktoś pracuje w takiej branży to musi zdawać sobie sprawę, że w środku są delikatne rzeczy i trzeba na nie uważać. Jak pójdziemy dalej tym tokiem, że wędka była słabo chroniona to sprzedawcy będą musieli je pakować w metalowe rury. Wędka zapakowana w tubę powinna dotrzeć do nas w całości jak widać nie zawsze tak się dzieje.
Jožin z bažin

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #407 dnia: 03.11.2016, 10:20 »
Wypadek straszny...
Ja osobiście kupuje kije z opcja pobraniową oglądam sobie paczke cała i jak jest ok - w tedy płace.....
Maciek

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #408 dnia: 03.11.2016, 11:47 »
Wypadek straszny...
Ja osobiście kupuje kije z opcja pobraniową oglądam sobie paczke cała i jak jest ok - w tedy płace.....
Zawsze musisz zapłacić przed sprawdzeniem, bo skąd kurier może wiedzieć czy rzeczywiście masz pieniądze na paczkę?
Druga sprawa to samemu możesz uszkodzić sprzęt przy rozpakowywaniu i kurier ma problem, bo ani kasy, ani całej paczki.
Z tego co korzystałem to tylko Poczta Polska ma opcję sprawdzenia zawartości paczki przed płaceniem (dodatkowo płatna opcja), wtedy do paczki masz dołączony protokół z zawartością i stanem rzeczy w paczce.

Offline Biały

• Ekspert
  • Reputacja: 64
« Odpowiedź #409 dnia: 03.11.2016, 12:05 »
Ostatnio firmy kurierskie karzą dopłacać do paczek opakowanych w folie własnie ze względu na takie wypadki. Pod folią wszystko sie da ukryć.
Łukasz Białas, Wałcz

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
« Odpowiedź #410 dnia: 03.11.2016, 13:11 »
Wypadek straszny...
Zawsze musisz zapłacić przed sprawdzeniem, bo skąd kurier może wiedzieć czy rzeczywiście masz pieniądze na paczkę?
Druga sprawa to samemu możesz uszkodzić sprzęt przy rozpakowywaniu i kurier ma problem, bo ani kasy, ani całej paczki.
Z tego co korzystałem to tylko Poczta Polska ma opcję sprawdzenia zawartości paczki przed płaceniem (dodatkowo płatna opcja), wtedy do paczki masz dołączony protokół z zawartością i stanem rzeczy w paczce.

Kolego jak nie wiesz to nie pisz ( kto tu pisał o otwieraniu paczki ) poza tym jest opcja na otworzenie za dopłatą paczki,  w wielu firmach kurierskich jest tą opcja ... a po za tym jak jest opakowanie na zewnątrz całe to w środku elementy też powinny być całe no chyba że ktoś ci włożył do tuby już połamaną wędkę - jednym słowem jak na oko na zewnątrz jest wszystko ok to i w środku powinno być ok... kupiłem w swym życiu mnóstwo kiji z neta i to za duża kaskę i jak do tej pory póki co opakowanie całe to i kije całe...
Maciek

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #411 dnia: 03.11.2016, 13:58 »
Panowie, wyluzujcie. Nie ma się co kłócić i opisywać procedur sprawdzania przesyłek bo i tak jest już po fakcie.
Grzegorz, wyślij paczkę z powrotem, myslę, że załatwią sprawę pozytywnie. To nie jest Twój problem.
Przesyłkę zleca i nadaje sprzedawca i to on jest tutaj stroną jeśli chodzi o kwestie wyjaśnienia problemu z firmą kurierską.
Ty, jako kupujący masz dostać produkt nowy i wolny od wad.
Grzegorz

Offline Bass74

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
  • Łowię, a nie łapię. Zjem, a nie żrę.
« Odpowiedź #412 dnia: 05.11.2016, 12:57 »
Jakiś czas temu też zamówiłem w tym sklepie taką samą wędkę jak kolega Kereloth  Korum Barbel 12FT 1,75lb. Chciałem dwie ale została się tylko jedna, w innych sklepach wszystkie wysprzedane. Czas oczekiwania na dostawę długi, a urlop jutro, więc biorę tą ostatnią. Czekam na przesyłkę jak dziecko na św. Mikołaja.
Za dwa dni.
Puk puk do drzwi.
Pytam kto tam? (może św. Mikołaj?)
Z drugiej strony odzywa się nieśmiało: to ja kurier mam dla Pana przesyłkę
Hurra otwieram drzwi i jest tuba, a w środku oczekiwany barbelek.
Odbieram, sprawdzam czy tuba cała, no wygląda że ok, odstawiam przesyłkę i podpisuję odbiór. Kurier DPD wychodzi.
Chwytam za rurę, a ona jakoś dziwnie zadygocze na wysokości kolana.
Ooo kuźwa co jest. Kładę tubę i już widzę że jest walnięta i otaśmowana w tym miejscu taśmą w innym odcieniu.
Wyjmuję wędkę z nadzieją że może jednak przetrwała w całości.
Niestety :'( :thumbdown: złamana dokładnie tak samo i w tym samym miejscu co na zdjęciach co kolegi Kereloth.
Za telefon i dzwonię do kuriera że ma wracać, bo przesyłka uszkodzona. Spisujemy protokół szkody.  W międzyczasie dzwonię do Gozdawy. Proszą mnie o jakieś zdjęcia i skan protokołu. Jak tylko wychodzę z traumy widoku połamanej wędki, wysyłam im co chcieli. Jestem z nimi w ciągłym kontakcie telefonicznym. Po dwóch, trzech dniach nowa i cała wędka jest u mnie. Podobno ściągali ją gdzieś z innego sklepu czy magazynu. Pomijam kwestię zapakowania bo niemal drugi raz bym dostał zawału.
Były to pierwsze i do tej pory jedyne zakupy w tym sklepie no ale wyszli z tego w mojej sprawie obronną ręką.
Jak znajdę czas to zmniejszę zdjęcia i wrzucę
Łowię, a nie łapię. Zjem, a nie żrę.

Offline wojciu1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #413 dnia: 05.11.2016, 14:32 »
Bardzo dobre ceny na wędki Korum. Wcześniej były jeszcze lepsze, ale wyłączyli stronę.
Pozdrawiam,

Wojtek

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #414 dnia: 05.11.2016, 14:45 »

Kolego jak nie wiesz to nie pisz ( kto tu pisał o otwieraniu paczki ) poza tym jest opcja na otworzenie za dopłatą paczki,  w wielu firmach kurierskich jest tą opcja ... a po za tym jak jest opakowanie na zewnątrz całe to w środku elementy też powinny być całe no chyba że ktoś ci włożył do tuby już połamaną wędkę - jednym słowem jak na oko na zewnątrz jest wszystko ok to i w środku powinno być ok... kupiłem w swym życiu mnóstwo kiji z neta i to za duża kaskę i jak do tej pory póki co opakowanie całe to i kije całe...
Opcja płatna sprawdzenia paczki jest dobra, gdy kupujesz od osoby prywatnej - nigdy nie wiadomo czy jest uczciwa i co wysłała.
Paczkę masz możliwość sprawdzenia przed płaceniem za pobraniem tylko, gdy jest fizycznie uszkodzona (art. 74. Ust. 1 Prawo przewozowe)
UWAGA ! Jeśli zawartość będzie nie uszkodzona i nie przyjmiesz paczki to jesteś zobowiązany ponieść dodatkowe koszta (głównie ze względu na ponowne zabezpieczenie paczki, obklejenie itp)
Jak chcesz sprawdzić STAN zawartości bez płacenia dodatkowych pieniędzy za taką usługę to działa to w prosty sposób:
- podpisujesz odbiór, sprawdzasz zawartość, gdy jest coś nie tak to spisujesz protokół i składasz reklamację do nadawcy, który wyjaśnia sytuację z firmą kurierską.
Niektórzy kurierzy zezwalają na sprawdzenie przed podpisaniem. Wiele firm tłumaczy się, że sprawdzenie przed odbiorem i ewentualnie nie przyjęcie paczki niepotrzebnie naraża na ingerowanie oraz uszkadza zabezpieczenie paczki.

Prowadzę sklep, więc temat rzeka.
Podam prosty przykład: wysyłam płytę indukcyjną, w której dochodzi do pęknięcia szkła od upuszczenia paczki. Paczka z zewnątrz jest cała, szkło pękło rzecz jasna od naporu ciężaru płyty na szkło od upuszczenia. Jeżeli tego nie sprawdzisz po podpisaniu odbioru paczki to niestety, ale żadna firma nie uzna reklamacji - stwierdzą, że paczka z zewnątrz była cała, a towar zabezpieczony nie może się uszkodzić lub szkło potrzaskałeś przy montażu.

Przerabiałem temat wielokrotnie, nawet wygrałem 2 sprawy w sądzie. Niestety, ale poziom usług jest fatalny na polskim rynku. 3 lata moja firma korzystała z DPD, ale ostatnio przeszedłem na UPS i jestem zadowolony. Wyobraźcie sobie, że DPD potrzaskało mi 2 paczki z płytami ind. i miały te same objawy, czyli paczka cała, ale w środku popękane szkło - obie paczki sprawdzone po podpisaniu odbioru. 1-sza reklamacja uznana, a 2-ga odrzucona (inna osoba z działu reklamacji się nią zajmowała) - rozumiecie to ? Sprawa sądowa wszystko wyjaśniła, ale bez filmu z zapakowania i faktycznym stanem towaru pewnie nic bym nie ugrał.

Ktoś już wrzucał tutaj to ?

Jeżeli chodzi o połamane wędki to z góry napiszę, że żaden kurier nie uzna reklamacji. Sklep naraził się tylko na straty, bo to ich wina. Co innego jak ktoś wkleił tutaj jak powinna wyglądać taka tuba - tam rzeczywiście nie ma szans na połamanie czy uszkodzenie blanku.

Offline Bass74

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #415 dnia: 05.11.2016, 15:23 »
W moim przypadku początkowo podejrzewałem samego kuriera,że albo tuba dostała drzwiami lub została przygniecona jakąś paletą na pace samochodu. Kolega jakiś czas po moim przypadku wysyłał wędkę Pocztexem i niestety też została uszkodzona w podobnym miejscu. Zrobiłem małe dochodzenie i popytałem troszkę osób związanych ze spedycją i wychodzi na to że winna jest najczęściej sortowania. Takie paczki powinny być ręcznie sortowanie, a jadą na taśmie bo komuś się nie chciało zanieś z punktu A do punktu B. A jak zobaczyłem te zdjęcia tutaj to chyba bardziej się w tym utwierdziłem.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2234
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #416 dnia: 05.11.2016, 15:27 »
Spójrzcie na zdjęcie tej tuby. Ona jest normalnie rozerwana i reszta jest doklejona. Tuba została czymś zgnieciona, wędka złamana. Zarąbali Lavę, złamaną wędkę zakleili i puścili dalej. Albo nawet jej nie zarąbali, tylko gdzieś wypadła. Tak bym to widział.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #417 dnia: 05.11.2016, 15:34 »
Ja bym zadzwonił do Pani Kasi. To bardzo komunikatywna i szczera osoba. Na pewno pomoże. Mając pewnego razu problem z zamówieniem, sama się do mnie odezwała. Teraz będąc na targach w Poznaniu. Zawsze zajrzę by podziękować.
Za pośrednictwem forum, pozdrawiam Kasiu! :flowers:
Arek

Offline Bass74

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #418 dnia: 05.11.2016, 15:45 »
Ups chyba coś nie tak miały być zdjęcia

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2234
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #419 dnia: 05.11.2016, 15:47 »
Nawet nie podejmuję się poprawienia tego wpisu. Jeszcze raz poproszę.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!