Kolego jak nie wiesz to nie pisz ( kto tu pisał o otwieraniu paczki ) poza tym jest opcja na otworzenie za dopłatą paczki, w wielu firmach kurierskich jest tą opcja ... a po za tym jak jest opakowanie na zewnątrz całe to w środku elementy też powinny być całe no chyba że ktoś ci włożył do tuby już połamaną wędkę - jednym słowem jak na oko na zewnątrz jest wszystko ok to i w środku powinno być ok... kupiłem w swym życiu mnóstwo kiji z neta i to za duża kaskę i jak do tej pory póki co opakowanie całe to i kije całe...
Opcja płatna sprawdzenia paczki jest dobra, gdy kupujesz od osoby prywatnej - nigdy nie wiadomo czy jest uczciwa i co wysłała.
Paczkę masz możliwość sprawdzenia przed płaceniem za pobraniem tylko, gdy jest fizycznie uszkodzona
(art. 74. Ust. 1 Prawo przewozowe) UWAGA ! Jeśli zawartość będzie nie uszkodzona i nie przyjmiesz paczki to jesteś zobowiązany ponieść dodatkowe koszta (głównie ze względu na ponowne zabezpieczenie paczki, obklejenie itp)
Jak chcesz sprawdzić STAN zawartości bez płacenia dodatkowych pieniędzy za taką usługę to działa to w prosty sposób:
- podpisujesz odbiór, sprawdzasz zawartość, gdy jest coś nie tak to spisujesz protokół i składasz reklamację do nadawcy, który wyjaśnia sytuację z firmą kurierską.
Niektórzy kurierzy zezwalają na sprawdzenie przed podpisaniem. Wiele firm tłumaczy się, że sprawdzenie przed odbiorem i ewentualnie nie przyjęcie paczki niepotrzebnie naraża na ingerowanie oraz uszkadza zabezpieczenie paczki.
Prowadzę sklep, więc temat rzeka.
Podam prosty przykład: wysyłam płytę indukcyjną, w której dochodzi do pęknięcia szkła od upuszczenia paczki. Paczka z zewnątrz jest cała, szkło pękło rzecz jasna od naporu ciężaru płyty na szkło od upuszczenia. Jeżeli tego nie sprawdzisz po podpisaniu odbioru paczki to niestety, ale żadna firma nie uzna reklamacji - stwierdzą, że paczka z zewnątrz była cała, a towar zabezpieczony nie może się uszkodzić lub szkło potrzaskałeś przy montażu.
Przerabiałem temat wielokrotnie, nawet wygrałem 2 sprawy w sądzie. Niestety, ale poziom usług jest fatalny na polskim rynku. 3 lata moja firma korzystała z DPD, ale ostatnio przeszedłem na UPS i jestem zadowolony. Wyobraźcie sobie, że DPD potrzaskało mi 2 paczki z płytami ind. i miały te same objawy, czyli paczka cała, ale w środku popękane szkło - obie paczki sprawdzone po podpisaniu odbioru. 1-sza reklamacja uznana, a 2-ga odrzucona (inna osoba z działu reklamacji się nią zajmowała) - rozumiecie to ? Sprawa sądowa wszystko wyjaśniła, ale bez filmu z zapakowania i faktycznym stanem towaru pewnie nic bym nie ugrał.
Ktoś już wrzucał tutaj to ?
Jeżeli chodzi o połamane wędki to z góry napiszę, że żaden kurier nie uzna reklamacji. Sklep naraził się tylko na straty, bo to ich wina. Co innego jak ktoś wkleił tutaj jak powinna wyglądać taka tuba - tam rzeczywiście nie ma szans na połamanie czy uszkodzenie blanku.