Autor Wątek: Gozdawa  (Przeczytany 156527 razy)

Grendziu

• Gość
Odp: Gozdawa
« Odpowiedź #270 dnia: 20.02.2015, 01:55 »
Luk ok, źle się wyraziłem, faktycznie sklep. Z tego co analizowałem 2/3 lata temu to Preston nie dawał wyłączności na kraje na zasadzie dystrybucji, mógł ją wziąć każdy na jakiś określonych warunkach.
Gozdawa ma niestety dobry asortyment u nas w kraju, ale i też droższy niż w UK co wydaję się być trochę śmieszne. Poczekam jeszcze chwilę i coś się u Nas w końcu pojawi :)

Offline piotr82

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #271 dnia: 20.02.2015, 06:22 »
Gozdawa ma niższe ceny niż w uk przy zakupie pow 3000zl

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #272 dnia: 20.02.2015, 07:58 »
Nie zapominajcie o wyższym podatku Vat oraz o wyższych kosztach prowadzenia działalności Zus, kwota wolna od podatku która jest 3 razy niższa niż w Kambodży to wszystko powoduje znaczny wzrost ceny końcowej   
Krzysztof

Offline kubator

• Ekspert
  • Reputacja: 79
  • Kuba
« Odpowiedź #273 dnia: 20.02.2015, 08:37 »
Jeśli chodzi o ceny to nie ma co się czepiać Gozdawy mają je po prostu katalogowe. Jest system lojalnościowy, rabaty za większe zakupy, darmowa przesyłka. Preston, Sonubaits itp produkty są po prostu dla Nas Polaków drogie. Jest jedno proste rozwiązanie musimy więcej zarabiać lub przeprowadzić się do UK i przestać marudzić 8)
Jožin z bažin

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #274 dnia: 20.02.2015, 08:53 »
Jeśli chodzi o ceny to nie ma co się czepiać Gozdawy mają je po prostu katalogowe. Jest system lojalnościowy, rabaty za większe zakupy, darmowa przesyłka. Preston, Sonubaits itp produkty są po prostu dla Nas Polaków drogie. Jest jedno proste rozwiązanie musimy więcej zarabiać lub przeprowadzić się do UK i przestać marudzić 8)
Tu Ci przerwie,bo masz rację.
A co zrobić,żeby więcej zarabiać. Powiem tak jak powiedział mi szef jak przyszedłem po podwyżkę:
"Chcesz więcej zarabiać,to rób dłużej po godzinach"(robię po 12h)
A jak za jakiś czas przyszedłem,żeby dał podwyżkę na konto bo od trzech lat są te same wpływy (chciałem wziąć kredyt) i powiedziałem.że będzie mi szło więcej na starość na emeryturę to powiedział:
"Dużo zarabiasz to odkładaj sobie z pensji na emeryturę"
Pippppppppp
Jak żyć?
Sory za off topa

Offline makqq1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #275 dnia: 20.02.2015, 09:23 »
Tu Ci przerwie,bo masz rację.
A co zrobić,żeby więcej zarabiać. Powiem tak jak powiedział mi szef jak przyszedłem po podwyżkę:
"Chcesz więcej zarabiać,to rób dłużej po godzinach"(robię po 12h)
A jak za jakiś czas przyszedłem,żeby dał podwyżkę na konto bo od trzech lat są te same wpływy (chciałem wziąć kredyt) i powiedziałem.że będzie mi szło więcej na starość na emeryturę to powiedział:
"Dużo zarabiasz to odkładaj sobie z pensji na emeryturę"
Pippppppppp
Jak żyć?
Sory za off topa

Super szef taki sam jak i mój .............. >:O
Mateusz

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #276 dnia: 20.02.2015, 09:32 »
Chyba jak każdy  :P
Krzysztof

Offline kubator

• Ekspert
  • Reputacja: 79
  • Kuba
« Odpowiedź #277 dnia: 20.02.2015, 10:06 »
Mam nadzieję, że moi pracownicy o mnie tak nie mówią ;) Teraz ja Wam napiszę jak to wygląda z mojej perspektywy. Każdy wypłacony przeze mnie 1000zł pracownikowi to 708zł dodatkowych kosztów w postaci ZUS i podatku do US, których ani ja ani tym bardziej pracownik nie zobaczy. Tak więc nie wygląda to kolorowo. Żeby nie było kolejnego off topa to jeszcze raz poruszę temat cen katalogowych. Moim zdaniem jest to dobra praktyka ze strony producenta. Daje to szanse na sprzedaż danej marki nawet przez małych sprzedawców. Jeśli producent nie trzyma tego twarda ręką to duży sprzedawca bardzo szybko jest w stanie rozłożyć małych. Kupuje bardzo dużo towaru, dostaje duży rabat sprzedaje na granicy opłacalności i mali padają. Ponieważ nie są w stanie nawet kupić towaru od producenta w cenach w których duży sprzedaje je w detalu. Po pewnym czasie mamy na rynku monopol i duży dyktuje ceny :) Ceny katalogowe pozwalają na unikanie takich sytuacji i po prostu ten co dużo sprzedaje ma większą marże i więcej zarabia. 
Jožin z bažin

Offline adrian28

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
  • www.stawydebina.pl
    • Stowarzyszenie miłośników Dębiny
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #278 dnia: 18.06.2015, 09:27 »
Ja złego słowa nie powiem na temat sklepu Gozdawa,wczoraj zamówiłem towar a dzisiaj już do mnie jedzie paczka,więc jak dla mnie 10/10 :)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #279 dnia: 18.06.2015, 10:03 »
Jak to mówią: nie chwal dnia przed zachodem słońca :D  Paczkę trzeba wpierw dostać i rozpakować, później dawać oceny, aby było rzetelnie... ;)
Lucjan

Offline Loktok

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #280 dnia: 18.06.2015, 10:15 »
Żeby nie było kolejnego off topa to jeszcze raz poruszę temat cen katalogowych. Moim zdaniem jest to dobra praktyka ze strony producenta. Daje to szanse na sprzedaż danej marki nawet przez małych sprzedawców. Jeśli producent nie trzyma tego twarda ręką to duży sprzedawca bardzo szybko jest w stanie rozłożyć małych. Kupuje bardzo dużo towaru, dostaje duży rabat sprzedaje na granicy opłacalności i mali padają. Ponieważ nie są w stanie nawet kupić towaru od producenta w cenach w których duży sprzedaje je w detalu. Po pewnym czasie mamy na rynku monopol i duży dyktuje ceny :) Ceny katalogowe pozwalają na unikanie takich sytuacji i po prostu ten co dużo sprzedaje ma większą marże i więcej zarabia.

Jedna uwaga, producent nie ma żadnego wpływu na ceny końcowe, może co najwyżej sugerować, każdy sprzedawca ma swobodę w ustalaniu cen końcowych. Każda ingerencja w dystrybutorów może kończyć się w UOKiK. Znam ze swojego działu dużą firmę która dostała duuużą karę za próbę blokowania sprzedaży swoich produktów w internecie w cenach innych niż sugerowane.

To że Gozdawa trzyma ceny i ich nie zaniża to patrząc od mojej strony (sprzedawcy z innego działu) szacunek i podziw, że ten rynek ma jeszcze jakieś zasady.
Pozdrawiam Michał

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
« Odpowiedź #281 dnia: 18.06.2015, 10:50 »
To że Gozdawa trzyma ceny i ich nie zaniża to patrząc od mojej strony (sprzedawcy z innego działu) szacunek i podziw, że ten rynek ma jeszcze jakieś zasady.

Buahahahaha :D :D :D dobre :thumbup:

Szacunek za to, że są drożsi od innych :D Padłem :)
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #282 dnia: 18.06.2015, 10:52 »
szacunek i podziw, że ten rynek ma jeszcze jakieś zasady.
Niestety wcale tak nie jest to co napisze pewnie  wielu uzna za nie możliwe ale tak jest
Handel Hurtowy do sklepów wędkarskich odbywa się w większości bezpośrednio od producentów lub dużych importerów którzy prowadzą handel obwoźny po sklepach wiedz źródło pochodzenia towaru jest praktycznie takie samo. Gdy jakiś sklep obniża ceny na takie które są zdaniem innych sprzedawców za niskie dostaje dziesiątki zamówień na kwotę darmowej wysyłki przesyłka
po czym towar jest zwracany
Oczywiście nie mówię tu Gozdawa bo oni posiadają towar jak na razie niszowy w Polsce   
Krzysztof

Offline Loktok

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #283 dnia: 18.06.2015, 11:30 »

Buahahahaha :D :D :D dobre :thumbup:

Szacunek za to, że są drożsi od innych :D Padłem :)

Napisałem ze jako sprzedawca piszę, podziwiam że nie gonią i nie przebijają się o kolejne 10 gr z konkurencją, bo zawsze się znajdzie taki co da niższą cenę o 10 gr, żeby tylko sprzedać o 1 szt więcej.

Jako kupujący to oczywiste że jak każdy chce żeby było jak najtaniej.

Dyzma o takich praktykach konkurencji nie słyszałem jeszcze, pozostaje nie wysyłać za free przy żadnych kwotach (kilka sklepów tak robi i możliwe, że przyczyną takiej polityki są takie zagrania konkrencji)

Edit. na marginesie widze bigdom, że w każdym temacie jeśli ktoś ma inne zdanie niż ty to musisz go wyśmiać. Nic ci do tego kogo szanuje i za co.
Pozdrawiam Michał

Offline adrian28

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
  • www.stawydebina.pl
    • Stowarzyszenie miłośników Dębiny
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #284 dnia: 18.06.2015, 18:36 »
Jak to mówią: nie chwal dnia przed zachodem słońca :D  Paczkę trzeba wpierw dostać i rozpakować, później dawać oceny, aby było rzetelnie... ;)
Właśnie paczuszkę otrzymałem, solidnie spakowana,to co zamówiłem to dostałem, dlatego nadal 10/10.