Autor Wątek: Jak często kupujecie przez allegro? I czy towar przychodzi cały?  (Przeczytany 9440 razy)

Offline rococo1234

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Witam , mam mieszane uczucia co do kupowania przez w/w -coraz częściej zdarza się że towar przychodzi uszkodzony.Nie tylko sprzęt  wędkarski .Mam wrażenie że część sprzedawców posiadając uszkodzony sprzęt próbuje przerzucić problem na kupującego lub firmę kurierską (ubezpieczenie paczki) i tak odzyskać kasę.Towar przychodzący do mnie czasem jest tak delikatnie zapakowany ,że nie wiadomo czy był uszkodzony w drodze,czy już taki został wysłany.Co sądzicie na ten temat.

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
Jestem użytkownikiem allegro już kilkanaście lat. Kupiłem wiele rzeczy , nie tylko wędkarskie. Jak na razie do tej pory miałem tylko 3 przypadki gdzie coś  było nie tak jak powinno. Mam na myśli brak otrzymanego towaru, towar dostarczony dopiero po zgłoszeniu sprawy na allegro. Z zapakowaniem towarów raczej nie było zastrzeżeń. Jedynie co mnie od jakiegoś czasu drażni to to, że nie możesz otworzyć paczki przy kurierze . Kurier twierdzi że niema takiej opcji , a natomiast sprzedający czy to sklep, czy jakiś użytkownik twierdzi że masz ją przy nim otworzyć bo inaczej nie będzie zwrotu. Ostatnio prawie wybuchła awantura pomiędzy mną a kurierem ;). Dopiero jak podpisałem , kurier zaczekał i razem sprawdziliśmy paczkę. Uważam że powinno to być jakoś jasno ustanowione a nie każdy na swoja stronę...
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: feeder
Jestem użytkownikiem allegro już kilkanaście lat. Kupiłem wiele rzeczy , nie tylko wędkarskie. Jak na razie do tek pory miałem tylko 3 przypadki gdzie coś  było nie tak jak powinno. Mam na myśli brak otrzymanego towaru, towar dostarczony dopiero po zgłoszeniu sprawy na allegro. Z zapakowaniem towarów raczej nie było zastrzeżeń. Jedynie co mnie od jakiegoś czasu drażni to to, że nie możesz otworzyć paczki przy kurierze . Kurier twierdzi że niema takiej opcji , a natomiast sprzedający czy to sklep, czy jakiś użytkownik twierdzi że masz ją przy nim otworzyć bo inaczej nie będzie zwrotu. Ostatnio prawie wybuchła awantura pomiędzy mną a kurierem ;). Dopiero jak podpisałem , kurier zaczekał i razem sprawdziliśmy paczkę. Uważam że powinno to być jakoś jasno ustanowione a nie każdy na swoja stronę...
Odnośnie kurierów:
1. Przyjmujesz paczkę.
2. W obecności kuriera sprawdzasz.
3. Jeżeli towar jest uszkodzony piszesz z kurierem protokół.

U mnie słabo z zaopatrzeniem dlatego zmawiam przez internet.
Miałem raz wpadkę, ale sprzedawca oddał pieniążki za towar i kuriera w obie strony.

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
Musisz odebrać ,podpisać i zapłacić. Kurier łachy nie robi że czeka jak sprawdzisz. Jak nie jest Ok. Piszesz protokól. Przy nim nie później bo cię zleją! To podstawa reklamnacji. Jak kurier przed podpisem wali focha? To niech spada. Ma obowiązki ,a ty możliwość skargi!
Arek

Offline grzegorz07

• Ekspert
  • Reputacja: 62
Ja przed zakupem sprawdzam komentarze o sprzedającym. Jeśli ma negatywy to szukam innego z tym towarem. To chyba jedyny sposób oceny jakości sprzedającego. Jak do tej pory towar zawsze był zapakowany jak należny bez żadnych uszkodzeń.   

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Jak często? Z tego co pokazuje allegro conajmniej raz w miesiącu.
Zawsze pomaga skontaktować się ze sprzedawcą i zadbać o to by porządnie zapakował przesyłkę.

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
Również często kupuje i nigdy nie miałem żadnych uszkodzeń w transporcie. Wolę nieraz zapłacić kilka złotych więcej a kupić u bardziej doświadczonego sprzedawcy. Wędki, spławiki zapakowane w grube kartonowe tuby, nie ma opcji żeby coś im się stało :) no i delikatne rzeczy renomowanym kurierem, nie pocztą polską. ;)
Dawid

Offline MichalZ

• Ekspert
  • Reputacja: 38
    • https://posciel.to
Ja bardzo dużo kupuje przez allegro, tylko raz zdarzyła się sytuacja że towar był uszkodzony. Wydaje mi się że już był wysłany jako wadliwy ( top do tyczki 4 elementowy i tylko jeden element połamany w 2 miejscach). Firma kurierska oddała kasae za ten top, ale co nerwów przy tym było to szkoda gadać.
Michał

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
W mojej miejscowości nie ma dobrze zaopatrzonego sklepu wędkarskiego. W związku z tym, kupuje na allegro. W sezonie kurier przyjeżdża nawet 3-4 razy w miesiącu. Ktoś powie, że często..., to oczywiście sprawka forum. Ciągle pojawia się nowa rzecz i trzeba ją kupić. Kupuje wiele lat na allegro i nie zdarzyło mi się, żeby towar był uszkodzony.
Zbyszek

Offline rococo1234

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
No to ja chyba jestem pechowcem-na 6 przesyłek w ostatnim czasie 2 uszkodzone.Co do opakowania (tych uszkodzonych)w jednej brak śladów jakiegoś większego sponiewierania a w środku kiszka,druga to i owszem karton złożony w trójkątną tubę-chyba z recyklingu-był uszkodzony,a w środku  luzem wędzisko z uszkodzonym składem,nie zabezpieczone ani folią bąbelkową ,ani choćby ścinkami papieru -latało jak żyd po pustym sklepie.Oba przedmioty kupione u sprzedawców o dobrej opinii ale... po okazyjnych cenach.Niby to ostatnie sztuki,mam wrażenie że to zwroty.

Offline Kinior

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
No to ja chyba jestem pechowcem-na 6 przesyłek w ostatnim czasie 2 uszkodzone.Co do opakowania (tych uszkodzonych)w jednej brak śladów jakiegoś większego sponiewierania a w środku kiszka,druga to i owszem karton złożony w trójkątną tubę-chyba z recyklingu-był uszkodzony,a w środku  luzem wędzisko z uszkodzonym składem,nie zabezpieczone ani folią bąbelkową ,ani choćby ścinkami papieru -latało jak żyd po pustym sklepie.Oba przedmioty kupione u sprzedawców o dobrej opinii ale... po okazyjnych cenach.Niby to ostatnie sztuki,mam wrażenie że to zwroty.

Pisz do sprzedawcy...
Najważniejszy w takich sytuacjach jest spisany protokół przez kuriera, jeżeli takowy nie był spisany bo czasami nie ma na to czasu lub sprzęt jest wadliwy wewnętrznie to kurier ma obowiązek w przeciągu 7 dni do Ciebie przyjechać i go spisać.
A wtedy sprzedawca nie powinien robić problemów z wymianą lub zwrotem gotówki bo paczki są ubezpieczone.

W swoim życiu miałem dwa takie przypadki stąd wiem, że PROTOKÓŁ SZKODY to podstawa nikt na słowo i na zdjęcia nie wymieni towaru.
Marcin

Mazovia Fishing Team

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Może taka mała rada na przyszłość ,i to nie tylko dla Ciebie ale też innych forumowiczów.

Od bodajże roku poczta polska(pocztex) oferuje przesyłkę pobraniową z dodatkową opcją : sprawdzenie zawartości.

Wiadomo,że trzeba dopłacić za usługę,ale jest to najbezpieczniejsza opcja zakupów na odległość,o niebo lepsza od programu ochrony kupujących i innych wymysłów.
Poza tym daje też możliwość bezpieczniejszego zakupu używanych sprzętów.

Procedura wygląda tak,że dostajemy awizo,idziemy na pocztę, w obecności urzędnika otwieramy, macamy, oglądamy i co tam jeszcze.Jak jest ok,wówczas odbieramy,płacimy,podpisik i tyle. Jeśli nie,wówczas odmawiamy przyjęcia i nie płacimy nic.

Jeśli sprzedawca się na tą formę nie godzi, to znaczy dla mnie jedno, mianowicie ma chyba "nieczyste" myśli ;)
Czesiek

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
Kupiłem  chyba 4 wędki na allegro :) 2 od zwykłego sprzedającego a dwie od sklepu kołowrotki czy podbierak i wszystko było ok. Mam sprzedanych kilkadziesiąt rzeczy i kupionych tez i zawsze było ok. Zawsze jak już jest jakiś problem to z terminem dostarczenia :) Jesli sprzęt ma wadę możesz albo odesłać albo żądać rekompensaty finansowej za sprzęt nie sprawny w 100%. Często sprzedawca godzi się na takie coś by uniknąć kłopotów z wysyłaniem itd.
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline wasiu13

• Ekspert
  • Reputacja: 16
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
Na allegro kupuje od 2007. Zdarzyło mi się tylko bodajże dwa razy,że czegoś nie było,albo było nie to co trzeba.Osobiście wolę kupować na allegro niż sklepach internetowych.Plusem na pewno jest możliwość płacenia kartą.Nie każdy sklep internetowy ma taką możliwość.Płacisz kartą i w razie wu można zrobić chargeback.
Spławik i Grunt - od kołyski, aż po grób ;)
PB:Kleń 54cm, Płoć 36cm, Lin 43cm, Wzdręga 31cm, Leszcz 60cm, Szczupak 60cm, Okoń 35cm, Karaś 39cm, Karp 50 cm

Offline teamdragon

• Sklep TeamDragon.pl
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
Teraz to nie problem każdą rzecz zakupioną przez internet  można w ciągu 14 dni bez podania przyczyny zwrócić  . I czy to sklep internetowy czy jakiś portal nie ważne . Wszędzie znajdą się kombinatorzy(dlatego warto o nich pisać ) ,na te tysiące przesyłek kilka procent znajdzie się uszkodzonych czy nie zgodnych z zamówieniem ( złośliwość , celowe działanie ale i zwykła ludzka pomyłka ) ale trzeba pomyłki ,uszkodzenia po prostu naprawić ,wymienić . Kiedyś dużo sprzedawałem na allegro ale jak zaczęli podwyższać swoje marże to sobie odpuściłem . Jest tam za drogo wolę dać wędkarzowi te 5%-6% więcej rabatu niż im oddać . Można zobaczyć że coraz więcej sklepów internetowych ma profile na FB jak będzie oszukiwać piękny komentarz i reputacja spada . Tak samo fora gdzie się wystawia opinie .