Autor Wątek: Jakie zanęty firm Sonubaits, Bait Tech, Dynamite Baits polecacie do metody?  (Przeczytany 6598 razy)

Offline dominik9166

• Ekspert
  • Reputacja: 31
  • Tylko C&R!
  • Ulubione metody: method feeder
Witam.
Planuję na nowy sezon kupic kilka zanęt tych firm.
Jakie wam się najlepiej sprawdzają ?
~Dominik

Offline AdamTym

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 32
  • Ulubione metody: feeder
Sonubaits:

Nr 1 Ochotka
Nr 2 Kryll

Cieplejsze dni
Nr 1 Swim Stim

Jak dla mnie :)
Adam

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
Jest bardzo dużo na ten temat w tym dziale. Ja osobiście od siebie polecam Bait Tech G-green.
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Myślę, że wiarygodność oceny danej zanęty zależy od tego ile różnych zanęt mieliśmy możliwość przetestować.
Ktoś na przykład może być bardzo zadowolony z zanęty X i ją poleci, jednak nie stosował innych zanęt z tej firmy, więc nie wie, że być może inne serie byłby jeszcze lepsze.

Ja z zanęt Sonubaits testowałem: Match Method Mix, Supercrush Green i 50:50 Method and Paste.
Moją ulubioną i podstawową zanętą jest MMM (często z dodatkiem 50:50 Method and Paste).

Z Bait Tech: Envy Hemp Halibut Method Mix, Super Method Mix, Special G.
Myślę, że wszystkie ww. miksy są dobre, jednak osobiście wolę używać MMM z Sonu.

Z mieszanek Dynamite Baits do metody stosowałem tylko Method Mix Swim Stim. Stosuję ją głównie jako dodatek do MMM na głębszą wodę.

Polecam też przejrzeć te wątki, bo pewnie można tam znaleźć ciekawe informacje:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2221.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2249.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=292.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1036.0
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Wszystko się nadaje, aczkolwiek niektóre są niezmielone (tak ma być, są to mieszanki rzeczne pod brzanę, klenia i leszcza lub grubo mielone zanęty pod karpia). Co najlepiej działa? Też różne odpowiedzi się uzyska. Ja polecam bazować na takich zanętach jak Match Method Mix lub Method z Dynamite'a czy Bait-techa, i kupić sobie coś odmiennego. Kryl, Swim Stim z betainą zielony, ochotka... Wtedy można pobawić sie kolorystycznie i zapachowo też. Zanęty są w podobnej cenie i czasami możemy wzbogacić taka mieszankę, używając więcej kryla, mniej MMM. Oczywiście tani wypełniacz tez powinien być (chyba, że mamy kasę).

Są też zanęty o silnym zapachu, takie jak Spicy Meat lub Tuna and Krill z Bait -techa. Je tez możemy mieć i podczas sezonu sobie dodawać odpowiednio do sytuacji.

Ważne też jest to, że większość zanęt do Metody czy też do zwykłego łowienia feederem jest niepracująca. Na wielu łowiskach wcale nie potrzeba nam pracujących miksów, więc tutaj tez można działać świadomie dodając konopi zmielonych, lub też wypełniacza bez żadnych ziaren tylko wtedy kiedy trzeba. W UK nie ma takiego problemu z drobnicą, i w Polsce taki miks często też będzie lepszy. Wszystkie zanęty pod Metodę lub pod leszcza z rynku UK są niepracujące, jednak inne mogą mieć już dodatek mielonych ziaren konopi czy lnu. Warto zwrócić na to uwagę i samemu sprawdzić na swoim łowisku, czy mieszanka leżąca na dnie tylko  nie jest lepsza!
Lucjan

Offline fish007

• Ekspert
  • Reputacja: 91
  • Method Feeder Fishing
    • Galeria
    • Method Feeder Fishing
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Wszystkie wymienione przez ciebie zanęty są OK, pytanie tylko czy zadziałają na danej wodzie i konkretnych warunkach, sam ich używam ale modyfikuję na bieżąco pod konkretne łowisko i warunki.
Method Feeder Fishing
https://www.facebook.com/Method-Feeder-Fishing-427686080710640/
Jazgarz - 26 cm
Ukleja - 26 cm
Piekielnica - 16 cm
Kiełb - 22 cm
Sumik Karłowaty - 44 cm

Offline Nathaniel

• Ekspert
Dynamite Baits XL Range Mega Margin Mix - szto eto ??

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Jest to miks do łowienia karpi przy brzegu. Nie jestem pewien, ale może mieć grubsze frakcje. Po zmieleniu na pewno będzie bardzo dobry do wszelkich technik gruntowych.
Lucjan

Offline Nathaniel

• Ekspert
Podziękował :thumbup: