Autor Wątek: Kołowrotki bezkabłąkowe  (Przeczytany 11510 razy)

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
Kołowrotki bezkabłąkowe
« dnia: 13.12.2015, 09:44 »
Interesuje mnie jakie macie doświadczenia w ich stosowaniu czy niema problemów z ich użytkowaniem
szczególnie interesuje mnie ich zastosowanie w metodzie "wypuszczanki"  czy taki kołowrotek sprawdzi się lepiej niż klasyczny kołowrotek udało mi się znaleźć w Polsce dwa modele w przystępnej cenie UNDERSPIN 80XE DAIWA, ABU GARCIA ABUMATIC 276 Ui.

Krzysztof

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Kołowrotki bezkabłąkowe
« Odpowiedź #1 dnia: 13.12.2015, 10:04 »
Miałem kiedyś podobne cudo pamiętam, że był koloru czerwonego, ale firmy niestety nie pamiętam. Tego typu kołowrotek wtedy nie przypadł mi do gustu z powodu częstego plątania się żyłki, ale to dawne lata.

PS Widzę, że jest tu lepiej rozwiązany system uwalniający żyłkę w moim był przycisk. :)
Robert

Offline kingfisher

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #2 dnia: 14.12.2015, 21:42 »
Oba widoczne na zdjęciach modele to kołowrotki do spiningu. Natomiast jeśli ktoś nie chce używać do przepływanki centrepina to bezkabłąkowiec jest idealnym rozwiązaniem mogę tu polecić ABU 506 MK II. 
Piotr

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1272
« Odpowiedź #3 dnia: 14.12.2015, 23:13 »

W ostatnich latach ABU wznowiło produkcję bezkabłąkowców przeznaczonych głownie do spławika (modele 506, 507, 706), których poprzednie wersje (produkowane jeszcze w Szwecji) cieszyły się sporym powodzeniem wśród brytyjskich wędkarzy rzecznych kilka dekad temu. Najnowszy wypust to 507 MK II - ciężkawy, ale oferujący wiele udoskonaleń dotyczących m. in. hamulca, który zwykle nie był mocną stroną tego typu konstrukcji. Pod względem jakości materiałów/mechanizmów wspomniana oferta ABU odstaje jednak dosyć wyraźnie od dobrej klasy kabłąkowców oraz centrepinów, choć jest też stosowna różnica w cenie (507 MK II kosztuje około £75).

Bezkabłąkowiec może być wydajnym narzędziem szybkościowego łowienia mniejszych ryb i nie jest narażony na splątaniowe skutki wiatru. Osobiście odpuściłem sobie tego typu kołowrotki, bo w long trottingu rządzi centrepin, zaś do short trottingu wolę kabłąkowce ze względu na lepszy hamulec oraz szerszą/wyższą szpulę (prowadzę zestaw długą wędką przy zamkniętym kabłąku).

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #4 dnia: 14.12.2015, 23:24 »
Wybaczcie moją dygresję, ale James Robbins to chyba najciężej pracujący wędkarz. Czasem w sieci ciężko znaleźć film bez Jamesa Robbinsa ;D
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1272
« Odpowiedź #5 dnia: 14.12.2015, 23:38 »
James Robbins chodził do podstawówki, gdy Dave Harrell wyczynowo kosił jelce i kleniki z użyciem szwedzkiego bezkabłąkowca.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #6 dnia: 15.12.2015, 00:05 »
Zdecydowanie - w ramach odpoczynku od oblicza Jamesa R. - polecam obejrzeć również ten drugi filmik :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 15.12.2015, 09:41 »
James Robbins jest w wielu gazetach, portalach, filmach - ale jakoś nie odnosi sukcesów na scenie wyczynowej, zdecydowanie Dave Harrell lepiej sobie radzi. Poza tym ja dałem się nabrać na firmę Shakespeare dzięki Jamesowi i jego dominacji na YT. A okazało się, że to 'firma - krzak' :D
Lucjan

Offline Dyzma

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 15.12.2015, 09:55 »
Bardzo dziękuje za szczegółowe informacje dotyczące  kołowrotków bezkabłąkowych  sporo mi to wyjaśniła :thumbup: Niestety miała to być tania alternatywa dla budżetowego centrepina czyli jakieś 250 - 300 zł a nie jest wypuszczana ma być dla mnie metodą zastępczą na 4 -5 sesji wiedz szkoda mi inwestować dlatego pozostanę przy kołowrotku tradycyjnym. Czy na rzekę o szerokości 7m i prądzie na 7 g  oraz do odległośćówki 3,90 wystarczy mi taki kołowrotek    http://www.fish24.pl/ryobi-arctica-3000.html Jeżeli nie to czym się kierować w doborze kołowrotka   
Krzysztof

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #9 dnia: 15.12.2015, 11:02 »
Spokojnie dasz radę. Jeżeli mogę coś polecić, to nawinięcie żyłki 'do pełna'. To podstawa. Wtedy i z takiego kręcioła spokojnie się ona rozwija i nie zakłóca mocno pracy zestawu. Do wypuszczanki trzeba cienkiej żyłki, więc tutaj trzeba dopasować się z podkładem odpowiednio.

Krzysiek, możesz tez poczekać na wyprzedaż od 25 grudnia w UK. To czas szaleństwa i konkretnych obniżek. Można wyrwać coś za połowę ceny...
Lucjan

Offline Dyzma

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #10 dnia: 15.12.2015, 11:09 »
Spokojnie dasz radę. Jeżeli mogę coś polecić, to nawinięcie żyłki 'do pełna'. To podstawa. Wtedy i z takiego kręcioła spokojnie się ona rozwija i nie zakłóca mocno pracy zestawu. Do wypuszczanki trzeba cienkiej żyłki, więc tutaj trzeba dopasować się z podkładem odpowiednio.

Krzysiek, możesz tez poczekać na wyprzedaż od 25 grudnia w UK. To czas szaleństwa i konkretnych obniżek. Można wyrwać coś za połowę ceny...
Dziękuję Luk to na razie kupie ten z linka bo i tak się przyda a po 24 zapoluje albo na centrepin albo na bezkabłąkowca :thumbup:
Krzysztof

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 15.12.2015, 17:51 »
Jak chcesz bardzo budżetowego centera to zobacz tego.  http://www.askari.pl/produkt/kogha-centrepin-kolowrotek  . A Arctice zobacz jednak 4000. To nie są duże kołowrotki.
Arek

Offline Dyzma

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #12 dnia: 15.12.2015, 18:09 »
Jak chcesz bardzo budżetowego centera to zobacz tego.  http://www.askari.pl/produkt/kogha-centrepin-kolowrotek  . A Arctice zobacz jednak 4000. To nie są duże kołowrotki.

Dziękuje :thumbup: aj jaka szkoda że nie pokazałeś mi tego kołowrotka 2 godziny wcześniej bo kupiłem już RYOBI ARCTICA 3000 tylko jednak ten cf niestety 5 paczki wędkarskiej w ciągu 2 tygodni moja żona niezniesie muszę odczekać go końca roku :P
Krzysztof

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 15.12.2015, 18:13 »
No sory Krzysiek. Dopiero po pracy ogarniałem tematy. Rozumiem ze w tym CF przeżyjesz nie składaną korbkę?
Arek

Offline Dyzma

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #14 dnia: 15.12.2015, 18:21 »
No sory Krzysiek. Dopiero po pracy ogarniałem tematy. Rozumiem ze w tym CF przeżyjesz nie składaną korbkę?
Tak wiem i mam nadzieję że się zmieści do pokrowca ;)
Krzysztof