Autor Wątek: Kup i wypuść  (Przeczytany 18042 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Kup i wypuść
« Odpowiedź #15 dnia: 15.12.2015, 10:28 »
To fakt, są to ryby o odpowiedniej wielkości już, bardzo atrakcyjne wędkarsko, nie jakieś tam półkilowe bąki...
Lucjan

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #16 dnia: 15.12.2015, 10:40 »
No i odpowiednio nakoksowane ;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #17 dnia: 15.12.2015, 10:45 »
Ale po dwutygodniowej diecie w czystej wodzie :D
Lucjan

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 15.12.2015, 10:57 »
AdamTym zupa rybna to poezja. Ja wykorzystuje dorsza, łososia, mirunę i krewetki. Koniecznie do wywaru dużo warzyw. Palce lizać. :)
Zbyszek

Offline kroszo

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 10
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #19 dnia: 15.12.2015, 11:21 »
Jestem zwolennikiem "...złów i wypuść..." ale ludzie, wszystko ma swój umiar! Nie dajmy się zwariować!
Równie dobrze wypuśćmy inne zwierzęta by miały szczęśliwą wigilie. Wypuśćmy krowy, świnie, kury, kaczki, konie a nawet psy bo w chinach wiecie, że psy i koty to codzienność. Czemu one nie mogą mieć szczęśliwej wigilii?!
Dla mnie takie akcje to po prostu jakaś ludzka paranoja. Czy ktoś kto opublikował ten rysunek jest weganinem?? Czy nie je w ogóle ryb?
Zwierzęta stają się bardziej ważne niż ludzie. Drogi nie wolno zrobić bo żabki, autostrady kosztują 20 % przez przejścia dla zwierząt, wszędzie natura 2000, wszędzie decyzje środowiskowe (bo jelenie mają tutaj szlak).
Szkoda tylko, że dużo ludzi krzyczy a nad wodą sami wiemy jak jest. Obraz Polskiego wędkarza został już na forum poruszony. Nikt nie zabiera ryb, z kim bym nie rozmawiał. To gdzie te ryby są ??

Na prawdę jestem bardzo tolerancyjnym człowiekiem i rozumiem wszystko. Ale jak widzę takie akcje to się du... przewraca!
Widzieliście takie akcje w innych krajach??

To tylko moje zdanie.

Moja akcja (ironia)

Szlachetna Kaczka! - nie jedzmy jej przez święta! Czy nie może mieć Szczęśliwego Bożego Narodzenia ??

W 100% się zgadam, chociaż całym sercem popieram i propaguję ideę C&R to jednak kupno rybki w celach kulinarnych nie uważam za zdradę idei :D.
Często moim argumentem w dyskusjach na temat C&R jest to że jeżeli kogoś stać na kupno kija za 200PLN to tym bardziej stać go na kupno pstrąga z Biedronki bądź Karpia z lidla.

Co do wypuszczania ryb kupionych na Wigilię do dzikiej wody, myślę że to nie jest najlepszy pomysł, takie rzeczy trzeba robić z głową i zasięgnąć wiedzy jak to robić żeby uniknąć jakiejś tragedii (np. zawleczenia jakiejś choroby)
Dziki Wschód

Offline cumbajszpil

• Ekspert
  • Reputacja: 40
  • Volenti non fit iniuria...
« Odpowiedź #20 dnia: 15.12.2015, 11:28 »
Ale że co z tą chorobą?
Sprzedają nam zarażoną rybę? Czy może nie chcemy narażać wypuszczanej ryby na choroby?
To, że ryba może kojtnąć w zimnej wodzie i później spokojnie gnić jestem w stanie zrozumieć, ale żeby chorą rybę kupować to już nie bardzo.
:D ;D 8) ???

Offline AdamTym

• Reputacja: 32
« Odpowiedź #21 dnia: 15.12.2015, 11:29 »
Ale że co z tą chorobą?
Sprzedają nam zarażoną rybę? Czy może nie chcemy narażać wypuszczanej ryby na choroby?
To, że ryba może kojtnąć w zimnej wodzie i później spokojnie gnić jestem w stanie zrozumieć, ale żeby chorą rybę kupować to już nie bardzo.
:D ;D 8) ???

Jak czytałem posty tez tego nie mogłem zrozumieć :)
Adam

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #22 dnia: 15.12.2015, 11:39 »
Jeżeli wierzysz że kupujesz zdrowego karpia, pozdro ;)

Offline kroszo

« Odpowiedź #23 dnia: 15.12.2015, 11:46 »
W tak zagęszczonej populacji myślę że choroby mogą być bardzo powszechne a przecież chodzi o to żeby tego karpia wypchnąć do sprzedaży.
Dziki Wschód

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
« Odpowiedź #24 dnia: 15.12.2015, 11:50 »
Panowie, sprzedawane ryby są badane na choroby przenoszone na człowieka, co jest absolutnie logiczne, bo przecież człowiek z założenia jest konsumentem. Ryby takie mogą roznosić choroby dotykające tylko ryby lub inne organizmy wodne, a tego nikt nie sprawdza.
Dawid

Offline AdamTym

• Reputacja: 32
« Odpowiedź #25 dnia: 15.12.2015, 11:52 »
A jak jest z mięsem wołowym, wieprzowym, drobiowym ??? :)
Inaczej?? Nie ma żadnych konserwantów ?? Skąd wiecie, że świnka podczas uboju nie była chora?
Naprawdę jecie tak zdrowo? Czy tylko popisujecie się na forum jacy to jesteście PRO CZY EKO ???
Adam

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #26 dnia: 15.12.2015, 11:52 »
Ci sami eksperci weterynarze czy jak ich tam zwał dopuszczają w ubojniach zdechłe "mięso" to z karpiem miało by być inaczej? Chociaż po ostatniej rozmowie ze znajomym chinczykiem szefem kuchni w UK to sądzę, że już nikt się niczym nie przejmuje. Bo na pytanie co robicie z odpadami mięsnymi odpowiedział cytuję ".... oven kill bacteria..."

Offline cumbajszpil

• Ekspert
  • Reputacja: 40
  • Volenti non fit iniuria...
« Odpowiedź #27 dnia: 15.12.2015, 11:53 »
A miało być sarkastycznie 8)

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
« Odpowiedź #28 dnia: 15.12.2015, 11:58 »
A jak jest z mięsem wołowym, wieprzowym, drobiowym ??? :-)
Inaczej?? Nie ma żadnych konserwantów ?? Skąd wiecie, że świnka podczas uboju nie była chora?
Naprawdę jecie tak zdrowo? Czy tylko popisujecie się na forum jacy to jesteście PRO CZY EKO ???

Adam, studiuję technologię żywności i trochę siedzę w temacie. Masz absolutną rację, mięso może być zakażone, ale np. chorobą ograniczającą się do tego gatunku i po obróbce termicznej nieszkodliwą, bo nikt surowego mięsa nie je, a nawet jeśli to przechodzi ono surowsze badania. Mięso/jaja/produkty zwierzęce bada się przed dystrybucją/przerobem tylko pod kątem patogenów (mikroorganizmów, wirusów, toksyn) niebezpiecznych dla człowieka! Chyba, że jest to np.karma dla psów, to wtedy pod kątem patogenów niebezpiecznych dla psów. Dlatego nie mówi się, że takie mięso jest sterylne i pozbawione wszystkich patogenów, tylko, że takie mięso jest bezpieczne dla człowieka :-)
Dawid

Offline kroszo

« Odpowiedź #29 dnia: 15.12.2015, 11:59 »
Panowie, sprzedawane ryby są badane na choroby przenoszone na człowieka, co jest absolutnie logiczne, bo przecież człowiek z założenia jest konsumentem. Ryby takie mogą roznosić choroby dotykające tylko ryby lub inne organizmy wodne, a tego nikt nie sprawdza.

o to to mi chodziło! :)
Dziki Wschód