Autor Wątek: Które łowiska i wody klubowe w UK?  (Przeczytany 5637 razy)

Offline Jumperradom

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Ulubione metody: feeder
Które łowiska i wody klubowe w UK?
« dnia: 16.12.2015, 02:22 »
Witam szanownych kolegów. Jak w temacie które wody klubowe moglibyście polecić na nadchodzący sezon. Dodam ze chodzi o wody w UK. Z kilku wątków wyczytałem ze RDAA ma fajne łowiska, Farnham Angling tez oferuje całkiem niezłe zbiorniki także gdzie byłoby najlepiej kupić sezon ticket. Proszę o wasze opinie na ten temat.
Tomek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Które łowiska i wody klubowe w UK?
« Odpowiedź #1 dnia: 16.12.2015, 08:40 »
Jeżeli chcesz należeć do PAA, to RDAA to najlepsza z opcji :D  Bo wiele spotkań jest robionych na tej wodzie, ja na przykład ruszam z kampanią leszczowo linową na dwóćh wodach w marcu-maju, i jestem pewien, że będą duże ryby :D  Do tego dochodzą rzeki, kanały i inne łowiska. Tylko jeżeli jesteś karpiarzem możesz mieć zastrzeżenia. I właśnie w takim przypadku lepsze jest Farnham AS. Oni weszli w karpie dość mocno, co mnie zniechęciło do ich wód zresztą...

Tak więc wszystko zależy co wolisz. Jest jeszcze London Angling Association i ich wody rozsiane dookoła Lądka, często bardzo ciekawe - jak odcinki Tamizy czy rzeki Lea, niedaleko słynnego King's Weir. Minusem jest jednak brak opcji łowienia nocą.

Jest opcja rzeczna, czy li Old Windsor Club, gdzie też są fajne odcinki Tamizy, plus Wey Navigation i cała długość kanału Basingstoke - za 35 funtów.
Lucjan

Offline Jumperradom

« Odpowiedź #2 dnia: 16.12.2015, 09:32 »
Raczej nie ograniczam się do połowu tylko karpia interesuje mnie niemal każda ryba i przede wszystkim miejscówki gdzie można by było połapać w tym okresie ochronnym bo nie chce odstawiać wędzisk na kilka miesięcy. Dla mnie opcja na karpie jest Bury Hill ponieważ mieszkam dość blisko. Na leszcza wybierałem się na Chertsey ale to rzeka wiec okres ochronny, także szukam klubu gdzie można połowic ogólnie cały rok. Luk jezeli znasz takie wody i kluby które to umożliwiają byłbym wdzięczny za namiary pozdrawiam
Tomek

Offline Jumperradom

« Odpowiedź #3 dnia: 16.12.2015, 09:37 »
Widzę ze jest dość sporo tych opcji ale jako doświadczony wędkarz, który wędkuje na tych wodach,która z nich tak naprawdę polecasz i tak jak pisałem nie interesują mnie tylko karpie
Tomek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4 dnia: 16.12.2015, 10:03 »
No to RDAA jest dobrą opcją. Sonning Pit i woda w Twyford ma populację pięknego leszcza, lina i karpia, aczkolwiek nie są to ryby łatwe do złapania jak na Bury Hill. Do tego dochodzi woda w Grenn Park i kilka innych, plus kanały i rzeki. Należąc do PAA możesz łowić płacąc 5 funtów za day ticket (a nie 10) dodatkowo roczne pozwolenie jest o 25 funtów tańsze. Od marca sprzedają pozwolenia za małą kasę tak w ogóle, i można wytargować to i owo (pozwolenie na łowienie w nocy za 10 funtów - do końca maja) na przykład. Polecam.

Farnham niestety do najlepszej wody wpuściło sumy (Badshot Lea) i jakoś liny zaczęły zanikać, a i leszcza jest jakby mniej, co nie dziwi zbytnio. Drobnicy nie ma już praktycznie w ogóle - dlatego nie polecam ich wód, bo pod feedera i wagglera nie mają wiele do zaoferowania. Na ich wodach perkoz rozmnożył się w ogromnej liczbie, są i kormorany, to tez ma wpływ na liczebność populacji. Może to dziwne, ale nie ma tam gdzie połowić płoci na przykład! Przejęli dodatkowo wody Yateley, czym ściagnęli karpiarzy do siebie, w ogóle jest nacisk na karpie teraz...
Lucjan

Offline Jumperradom

« Odpowiedź #5 dnia: 16.12.2015, 10:26 »
Także RDAA tak myślałem ale lepiej zapytać fachowca. I z tego co rozumie maja oni zbiorniki gdzie można powędkować i w okresie ochronnym
Tomek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #6 dnia: 16.12.2015, 10:27 »
Praktycznie wszystkie są dopuszczone, mają tez kanały, całkiem przyzwoite, gdzie wolno łowić w okresie ochronnym...
Lucjan

Offline Jumperradom

« Odpowiedź #7 dnia: 16.12.2015, 10:51 »
Jeszcze raz dzięki wielkie Luk za te wszystkie informacje. Bardzo się cieszę ze jest taka opcja teraz już wiem ze nie będę musiał czekać do czerwca żeby połapać,  zostaje tylko kwestia Zonka która uważa ze zwariowałem na punkcie ryb ale chyba większość z nas tak ma :P
Tomek

Offline Jumperradom

« Odpowiedź #8 dnia: 16.12.2015, 10:58 »
Mam jeszcze jedno pytanie a nie będę zakładał nowego wątku. Które łowisko twoim zdaniem na Bury Hill o tej porze roku jest leprze Bonds Lake czy Milton i jaka technika by się tam teraz sprawdzała?
Tomek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #9 dnia: 16.12.2015, 11:26 »
To pytanie raczej co wolisz: karpie i może płoć i okonia, czy też więcej płoci i wzdręgi, plus karaś i lin? Bo to trochę jak wybór między pączkiem a drożdżówką :D I to i to dobre. Teraz jest mega anomalia, do UK dociera powietrze znad Afryki, ma być  nawet do 16 stopni w dzień :o Obydwa łowiska powinny więc dobrze się sprawdzać. Ja chyba przetestuję Bonds tym razem, czas na kolejne testy, tym razem mały Hybrid z gumką... :D
Lucjan

Offline Jumperradom

« Odpowiedź #10 dnia: 16.12.2015, 11:41 »
Dokładnie ta pogoda środek grudnia i 16 stopni coś pięknego dlatego mam zamiar powędkować tam w tym tygodniu. Może nawet wagglerka wypróbuje, którego właśnie zakupiłem.
Tomek

Offline Jumperradom

« Odpowiedź #11 dnia: 21.12.2015, 18:44 »
Luk chciałbym dołączyć do PAA, czy mógłbyś mi powiedzieć jak to ogarnąć?
Tomek