Autor Wątek: Łowisko Oleśnik  (Przeczytany 4355 razy)

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Łowisko Oleśnik
« dnia: 16.12.2015, 10:48 »
Czy znacie takie łowisko ?
http://olesnik.pl/78,lowisko.html

I 2 pytania:
1) czy ma sens zjazd portalu w tym miejscu?
2) jak się robi natlenianie i reanimację ryby (jeszcze nigdy nie musiałem tego robić)? Chyba nie metodą usta-usta albo przez masaz serca?

"Hit 2012 r - jesiotry , największy złowiony w 2012 r waga - 15,10 kg.Niestety w sierpniu został zamęczony przez wedkarza jesiotr  (WALLY) ,bardzo długi hol, ok 30 min  i wpuszczeny od razu do wody bez natleniania i reanimacji , opadł na dno i się udusił . Ważył 17 kg. "
;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2234
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Łowisko Oleśnik
« Odpowiedź #1 dnia: 16.12.2015, 10:52 »
Łapiesz rybę za ogon i posuwasz ją w wodzie w przód i w tył, żeby woda przepływała przez skrzela. Jeśli ryba nie ma siły się ruszać, to zwyczajnie się dusi, dlatego trzeba sztucznie spowodować przepływ wody przez skrzela.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline e-MarioBros

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 16.12.2015, 11:07 »
Mosteque: dzięki, nie wiedziałem o tym.  :thumbup:  Nigdy też nie widziałem żeby ktoś tak robił.
;)

Offline Nathaniel

• Ekspert
  • Reputacja: 32
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 16.12.2015, 16:07 »
Ja znam to łowisko, wszystko zależy ilu ma tam być wędkarzy i na jak długo,miałem tam dwa razy zawody z koła ,nie za głębokie( nie wiem jak to największy staw ale tak do 1,2 m),wchodzą ładne karpie ,jesiotry ,sporo amura,ładny leszcz i płoć,możliwość zamówienia obiadu całkiem smacznego,brak baru (czyli jak piwko to samemu) łowisko monitorowane,sklep gdzie można kupić artykuły wędkarskie (głównie pellet i zanęty)a i można przenocować w hotelu lub wynająć domek nad samym łowisku.A z reanimacja to i ja miałem przygodę,kurcze myślałem ze jesiotr mi tez fiknie .Grunt to nie za szybko wypuszczać,on sam wyjdzie z maty i polewać wodą jak chcesz do zdjęcia.

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
« Odpowiedź #4 dnia: 16.12.2015, 16:19 »
Wygląda interesująco :)
Zbyszek

Offline e-MarioBros

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 16.12.2015, 21:03 »
Nathaniel:
Napisz coś więcej o tym miejscu (+ i -), staram się co rok odwiedzić jakieś 2,3 nowe łowiska i min. rozważam właśnie to na następny rok.
Czy rozważanie zjazdu w tym miejscu ma sens? Lokalizacja chyba dość sprawiedliwa....
;)

Offline Nathaniel

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 16.12.2015, 21:30 »
Ja znam to łowisko, wszystko zależy ilu ma tam być wędkarzy i na jak długo,miałem tam dwa razy zawody z koła ,nie za głębokie( nie wiem jak to największy staw ale tak do 1,2 m),wchodzą ładne karpie ,jesiotry ,sporo amura,ładny leszcz i płoć,możliwość zamówienia obiadu całkiem smacznego,brak baru (czyli jak piwko to samemu)łowisko monitorowane,sklep gdzie można kupić artykuły wędkarskie (głównie pellet i zanęty)a i można przenocować w hotelu lub wynająć domek nad samym łowisku.A z reanimacja to i ja miałem przygodę,kurcze myślałem ze jesiotr mi tez fiknie .Grunt to nie za szybko wypuszczać,on sam wyjdzie z maty i polewać wodą jak chcesz do zdjęcia.
Swój zjazd miał tam portal haczyk.pl,może tam szukać bardziej sprecyzowanych odpowiedzi.
Może ten film da jakieś wyobrażenie

Offline Nathaniel

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 16.12.2015, 21:31 »

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16.12.2015, 21:40 »
Znam, bywałem, polecam, 2 odcinki "Taaaakiej Ryby"  tam nagrali, są dwie wyspy z domkami, (jeden 6 os. i na 4 osoby), nie mają parcia na karpie (choć te są przeważnie 8+), ja na feeder mam przeważnie leszcze 50-55 cm I płotki 25-29 cm, nie miałem trzydziestki. No i moja ekipa łowi tam jesiotry, tylko na te ostatnie trzeba delikatnie na feeder, jednak najczęściej metrówki, trafiają się 130 cm, mojemu bratu ciotecznemu kilka razy się trafiały takie i na feeder to jest zabawa ;). To moja ulubiona komercja ;).  Więcej mogę jutro napisać, bo teraz z telefonu piszę a to trochę wnerwiająca czynność ;).