Autor Wątek: Maksymalne rozmiary leszcza  (Przeczytany 76461 razy)

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Maksymalne rozmiary leszcza
« Odpowiedź #75 dnia: 21.12.2015, 21:35 »
To prawda podejście wielkich ryb to nie lada wyzwanie leszczy szczególnie. Totalnie zaskoczyliście mnie z tą sztuczną kukurydzą. Myślicie ,że tylko dzięki pływalności jest tak dobra w porównaniu z naturalną ? Do tej pory u mnie pellet nawet nie zbliżył się do skuteczności robaków aż dziwię się ,że macie na niego takie fajne wyniki.

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #76 dnia: 21.12.2015, 21:38 »
Zbyszek, po prostu w UK ryby są przyzwyczajone do peletu więc nic dziwnego że chłopaki mają lepsze efekty na takie przynęty :)

Wysłane z moje Huawei P8 Lite przy użyciu Taptalka

Dawid

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #77 dnia: 21.12.2015, 21:47 »
Myślę, że pelet powinien być podstawą takiego podejścia.
Mieszanka peletów 2, 4 ,6  mm plus duża kukurydza, ale kuku tylko i wyłącznie jeżeli będziesz na nią próbował łowić i w niedużej ilości. Żeby nie skisla na dnie.
Pelet pracuje ładnie, uwalnia tłuszcze w wodzie i rozpuści. Necenie peletem pomoże przytrzymać stado łopat dłużej małe kaloryczne kąski leżące na dnie.
Nie uwierzę w coś takiego, że ktoś nie miał wyników na pelet. Po prostu próbował za krótko, należy pamiętać że pelet ma różny czas pracy. Jeden zacznie pracować po 2h inny po 4, wszystko należy robić z głową i przemyśleć. A filmy Luka to encyklopedia wiedzy jak się dobrać do łopat :)

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #78 dnia: 21.12.2015, 21:50 »
Postanowienie na przyszły sezon to zmienić totalnie podejście i pójść w zanęty wysoko proteinowe i pellety. Jestem strasznie ciekawy wyników bo ten sezon jest zadowalający tylko jeśli chodzi o ilość ale nie jakość. Do tej pory wzorowałem się na zawodnikach wyczynowych (ze spławika) i najczęściej stosowałem właśnie taki sposób nęcenia tradycyjne słodkie zanęty dużo robaka i delikatne zestawy. Ale widzę ,że wędkarstwo nie stoi w miejscu.

Co do moich prób łowienia na pellet ograniczało się do tego ,że kupiłem paczkę halibuta 8mm z dinamite baitsa i komplet gumek. Nęcąc tradycyjną zanęta z robakami na jedną wędkę zakładałem robaka na drugą pellet na gumce. Po 5-6 ryba na robaki i nawet dotknięcia na pellet rezygnowałem. Próbę powtórzyłem kilkakrotnie. Teraz myślę ,że podstawa to pellet w zanęcie + inna zanęta na bazie mączek rybnych. Może macie jeszcze jakieś inne sugestie

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #79 dnia: 21.12.2015, 21:54 »
Mieszanka peletów 2, 4 ,6  mm plus duża kukurydza, ale kuku tylko i wyłącznie jeżeli będziesz na nią próbował łowić i w niedużej ilości. Żeby nie skisla na dnie.
Pelet pracuje ładnie, uwalnia tłuszcze w wodzie i rozpuści. Necenie peletem pomoże przytrzymać stado łopat dłużej małe kaloryczne kąski leżące na dnie.
Nie uwierzę w coś takiego, że ktoś nie miał wyników na pelet. Po prostu próbował za krótko, należy pamiętać że pelet ma różny czas pracy. Jeden zacznie pracować po 2h inny po 4, wszystko należy robić z głową i przemyśleć. A filmy Luka to encyklopedia wiedzy jak się dobrać do łopat :)
To się okaże po zapowiadanych testach Luka na  Odrze w Opolu.Woda wodzie nie równa,u mnie kanał kanałowi nie równy.A pellety na pewno pomagają utrzymać rybkę to sprawdzone nawet na Pzw
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #80 dnia: 21.12.2015, 21:58 »
Wiecie, na pewno wiele jeszcze nauki przede mną. Ale myślę, że te największe sztuki nigdy nie podejdą do zanęconych, obleganych rybnie miejsc. To, jak je mój kolega określa "Samotniki" . Nie chodzą stadnie. Takie sztuki trzeba znaleźć w ich miejscówkach. Inaczej są nie osiągalne. Recepty na to nie ma. Mowa o naszych wodach.
Arek

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #81 dnia: 21.12.2015, 21:59 »

To co napisałeś to droga do sukcesu w tym sezonie na wodzie ogólnie dostępnej PZW wyjołem kilkaset sztuk leszcza 1,5kg -2kg akurat takie w tej wodzie są .
Neciłem pelletem o nucie rybnej , neutralnej , słodkiej leszcze zakochały sie w pellecie.
Stalii bywalcy tej wody byli w szoku widzac ile jest w tej wodzie leszcza .... uwazali ze lecha tam jsst malo oni lowili na, robactwo , dmuchany ryz , makaron
Maciek

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #82 dnia: 21.12.2015, 22:02 »
Arunio ,prawda czarnuchy chodzą swoimi ścieżkami i czasami w zaskakujących porach.
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #83 dnia: 21.12.2015, 22:04 »
Staś. Dla tego tak długo żyją! :)
Arek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #84 dnia: 21.12.2015, 22:09 »
Zgadzam się stas1 i Arunio ale mi bardziej chodziło o złowienie z dużą powtarzalnoscia dużych leszczy.
Bo raczej nie ma sposobu na to jak złowić rekordowego leszcza :)

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #85 dnia: 21.12.2015, 22:11 »
:thumbup:
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #86 dnia: 21.12.2015, 22:13 »
Z moich obserwacji, to takie do 3 kg. chodzą w małych stadach(kilka sztuk) Są niezmiernie ostrożne. Spinka nawet przy stadku 2 kilówek potrafi skutecznie zgasić brania na długo.
Arek

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #87 dnia: 21.12.2015, 22:15 »
Dokładnie największym sukcesem byłoby dla mnie co roku wyjąć kilka leszczy na złoty medal lub powyżej 70 cm(bo tak naprawdę długość ryby uważam za najbardziej wiarygodną). Często bywa ,że ryba na rekord kraju to przypadkowy sukces bądź przyłów ludzi zupełnie nie zainteresowanych tą rybą. Jak chociażby tegoroczny rekord polski z października 73 cm -7,41 złowiony przez zapalonego łowce drapieżników który raz w roku wybrał się na leszcze złowił go na gruby zestaw w obleganej miejscówce bez przygotowania :D

Offline Jumperradom

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #88 dnia: 21.12.2015, 22:17 »
Pelet to świetna przynęta i zaneta , ale rybę trzeba przyzwyczaić do niej i tyle
Tomek

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 21.12.2015, 22:20 »

"ale kuku tylko i wyłącznie jeżeli będziesz na nią próbował łowić i w niedużej ilości. Żeby nie skisla na dnie."
Jeżeli woda nie jest jakimś grajdołem linowo-krasiowym, raczej nie ma takiej możliwości aby kukurydza, czy jakiekolwiek inne ziarno skisło. Choćby i wsypać towaru nawet dwa duże wiadra.
A mówimy tu o leszczach, dużych leszczach, które potrafią dobrze zjeść.
Zdecydowanie nie reklamuje tutaj WB, ale chłopaki zrobili dobrą robotę. Filmik daje do myślenia.
Choć tytuł tutaj przewrotny :D