Autor Wątek: Penn Slammer  (Przeczytany 7873 razy)

grzesiek76

• Gość
Penn Slammer
« dnia: 22.12.2015, 20:33 »
Dzisiaj w tym samym sklepie wędkarskim wziąłem do ręki kołowrotek Penn Slammer 260.
Byłem bardzo zaskoczony kulturą jego pracy. Naczytałem się gdzieś w internecie, że konstrukcja owszem jest mocna, ale generalnie Penny chodzą jak betoniarki...
Nie wiem, może ten oglądany przeze mnie egzemplarz był wyjątkowo udany, bo kulturą pracy spokojnie dorównywał Zauberowi. Świetnie spasowany, solidny. Jestem też przekonany że miał bardzo dobry hamulec. Nie wiem tylko jak układa żyłkę.
Ogólnie młynek zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie :thumbup:

Offline Lug (Darek Jagodziński)

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Ulubione metody: slider
Odp: Penn Slammer
« Odpowiedź #1 dnia: 30.12.2015, 11:38 »
Kiedyś używałem wersji 360 na pomorskie trocie i także miał bardzo dobrą pracę. Maszynka nie do zdarcia.
Darek

Offline Luuki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #2 dnia: 30.12.2015, 12:18 »
Ja posiadam dwa Slammery 360 przy rzecznych gruntówkach i nie narzekam chodzą lekko, płynnie i niezawodnie ;). Jeden ma 5 lat a drugi 3 to już chińska produkcja ale dają rade. Slammer to solidna konstrukcja i naprawdę szczerze polecam . ;)
Łukasz

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 04.01.2016, 20:55 »
Slammer najmocniejszy kołowrotek że stajni Penna często średnie modele używane są na dorsze i rdzawce,  mają opinie nie do zajechania sam nie używalem ale mówię to z opini wędkarzy którzy je używają
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline beton

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #4 dnia: 19.04.2016, 11:55 »
Czy Penn Slammer 260 nada się na szczupaki,sandacze? Będę łowił na główkach do 15g
Czy może brać 360?

Offline Herman

• Reputacja: 55
« Odpowiedź #5 dnia: 19.04.2016, 13:42 »
Cześć.

@beton, proponowałbym zdecydowanie 260. Główki 15 gram plus guma to dość lekkie łowienie. Ja łowię modelem 260 gumami na 25 główkach spokojnie. Model 360 ma "bebechy" i wielkość korpusu takie same jak model 260, jedno co je różni to większa i bardziej pojemna szpulka w 360. To, że made ich Taiwan, czy China nie ma się co przejmować. Wykonanie bardzo solidne. Bardzo dobra praca. Możliwość dokupienia zapasowych szpulek (niedrogo). Blokada wstecznych obrotów kabłąka jest "włączona na stałe", nie ma możliwości jej wyłączenia. Trzeba pamiętać, że stopka Slammera nie wchodzi w niektóre (nowsze) uchwyty Fuji zamontowane w wędce spinningowej. Trzeba to sprawdzić przed zakupem, inaczej pozostaje odesłanie kołowrotka albo lekkie spiłowanie stopki na obu końcach (w Spinnfisherach Penna nie ma tego problemu, jest inna stopka).

Offline beton

• Reputacja: 9
« Odpowiedź #6 dnia: 19.04.2016, 19:07 »
Dzięki za odpowiedz zamawiam 260 :) Mam nadzieje ze będzie pasował do mojej Inazumy

Offline Michal

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 19.04.2016, 19:58 »
Co do slammerów to mogę napisać tylko tyle ,że nie są to kołowrotki  do finezyjnego łowienia. Kołowrotek wielkości 260 czy 360 to maszynka do ciężkiego spiningu pod plecionki i krótkie rzucanie, alb do  trollingu. Slammer  ma  też sporą wadę. Mianowicie nie można nawijać linki pod rant szpuli bo będą robić się kulfony z linki. Powiedzmy takie 3/4 jest ok.  Występują też w wersji z wolnym biegiem i jest wykorzystywaneydo ciężkiego rzecznego feedera

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 29.04.2017, 21:38 »
Temat już starawy, wiem. Ale może ktoś z kolegów mi potrafi pomóc? Potrzebuję wymiaru stopki Slammera 460 w najwęższym miejscu, wchodzącym w uchwyt wędziska. Pytanie moje jest z powodu, że ponoć stopka 460tki jest dość szeroka. Posiadłem ostatnio Slammera. Jest to mój pierwszy kołowrotek tego producenta. Spodobało mi się bardzo. To, maszynka bez fajerwerków. Czuć przekładnię na korbie, ale ta korba, ma kolosalną moc. Przy nawijaniu żyłki niemal poparzyło mi paluchy. Nawój, średni. Ale jak pod gruntówkę, to w niczym nie przeszkadza. Możliwe że dla starego wędkarza ;) potrzebne są archaiczne konstrukcje. Skoro tak, ja taką znalazłem. :D Tylko czemu tak późno do cholery? :facepalm:
Arek

Offline Kinior

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #9 dnia: 29.04.2017, 21:43 »
Temat już starawy, wiem. Ale może ktoś z kolegów mi potrafi pomóc? Potrzebuję wymiaru stopki Slammera 460 w najwęższym miejscu, wchodzącym w uchwyt wędziska. Pytanie moje jest z powodu, że ponoć stopka 460tki jest dość szeroka. Posiadłem ostatnio Slammera. Jest to mój pierwszy kołowrotek tego producenta. Spodobało mi się bardzo. To, maszynka bez fajerwerków. Czuć przekładnię na korbie, ale ta korba, ma kolosalną moc. Przy nawijaniu żyłki niemal poparzyło mi paluchy. Nawój, średni. Ale jak pod gruntówkę, to w niczym nie przeszkadza. Możliwe że dla starego wędkarza ;) potrzebne są archaiczne konstrukcje. Skoro tak, ja taką znalazłem. :D Tylko czemu tak późno do cholery? :facepalm:

Szukałeś nie tam gdzie trzeba :) po co hiper super klipsy ?? po co zajebi..e korby?? czasami to co stare, polecane  z tradycją i historią okazuje się Najlepsze :)
Marcin

Mazovia Fishing Team

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #10 dnia: 29.04.2017, 21:48 »
Dobrze powiedziane Marcinie. :beer: :beer:
Arek

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
« Odpowiedź #11 dnia: 09.03.2018, 17:09 »
Odgrzewam temat. Czy któryś z posiadaczy tej maszyny w rozmiarze 260 mógłby zrobić zdjęcie pokazujące jakość nawoju i napisać jaką żyłkę ma nawiniętą? 

Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Bartek.B

• Ekspert
  • Reputacja: 451
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #12 dnia: 09.03.2018, 21:00 »
Odgrzewam temat. Czy któryś z posiadaczy tej maszyny w rozmiarze 260 mógłby zrobić zdjęcie pokazujące jakość nawoju i napisać jaką żyłkę ma nawiniętą? 

Niestety zdjęcia nie zrobię , bo swojego sprzedałem. Jednak jeśli oczekujesz nawoju rodem z Daiwy, czy Shimano to zdecydowanie tak nie będzie. Pod sam rancik też się nie da nawinąć, ponieważ pojawiają się problemy z brodami zwłaszcza przy plecionce. Nie zmienia to faktu, że kołowrotek do ciężkich zastosowań jest świetny.

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
« Odpowiedź #13 dnia: 09.03.2018, 21:24 »
No właśnie chodzi o to żebym sam mógł zobaczyć i stwierdzić czy  akceptuje jakość nawoju lub nie.  Dzięki za chęci

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #14 dnia: 09.03.2018, 23:30 »
Jeśli szukasz ładnego nawoju, to pudło. To Nawijak do roboty, ciężkiej, niezawodnej, a nie do podziwiania precyzji. Chcesz pięknie i ciężko? DL 4000. 
Arek