Z jakiego powodu nie dostałeś kasy to ciężko wywróżyć. Jeżeli dostałeś informację ze spór został rozstrzygnięty na twoją korzyść to kasa powinna się pojawić na koncie w ciągu kilku dni. Jeżeli info nie dostałeś to się o nie upominaj, na przykład u robota.
I jeszcze co do domniemanych przyczyn aktywności oszustów na Aliexpressie.
Pierwszy myk to nagłe skrócenie czasu ochrony klienta przez sprzedawcę, w nadziei że ten się zagapi, minie przepisowy tydzień na założenie sporu i będzie po zawodach. Nie wiem w jaki sposób jest to możliwe żeby sprzedawca samowolnie skracał okres ochrony ale już mi się coś takiego ze 2-3 razy zdarzyło na szczęście zawsze reagowałem w porę.
Drugi to sztuczne nabicie sobie transakcji. Wiadomo że kupujący najchętniej handlują ze sklepami o dużej ilości sprzedanego towaru i możliwie jak najlepszej reputacji a wyszukiwarka ustawia takie sklepy na samym początku długiej kolejki sprzedających.
Niektórzy wpadają więc na pomysł aby otworzyć sklep z towarem po dumpingowych cenach i nabić sobie dużą ilość zamówień. Towaru oczywiście nie wyślą, pieniądze wrócą na konta niedoszłych klientów ale sklep ma już sporo przeprowadzanych transakcji i można zacząć jego działalność przy cenach "normalnych" ale z wyższego pułapu bo ze sztucznie napompowanym ratingiem. A klienci nawet nie mają możliwości wystawienia takiemu cwaniakowi negatywnej opinii bo do transakcji nie doszło, pieniądze oddano więc formalnie wszystko jest OK.