Autor Wątek: Aliexpress, czyli towar prosto z Chin za bezcen  (Przeczytany 1634739 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2264
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Aliexpress, czyli towar prosto z Chin za bezcen
« Odpowiedź #4125 dnia: 14.02.2021, 13:14 »
Pozostaje pytanie, po kiego wała właściciele tego "sklepu" to robili?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 324
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4126 dnia: 14.02.2021, 13:17 »
Wiem jak działa AliExpress. Tutaj narosły jakieś teorie spiskowe więc myślałem że sprzedawca znalazł jakąś lukę w systemie Ali i mogą być problemy.

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #4127 dnia: 14.02.2021, 13:18 »
Jeśli minie okres ochrony kupującego i w tym czasie nie otworzysz sporu to aliexpress automatycznie przelewa pieniądze do sprzedającego i masz po pieniądzach 🙂.

Nie o to chodziło?

Ja jeszcze na Ali ani razu nie miałem problemów z okresem ochrony. W wypadku tego sklepu był on chyba ograniczony do 7 dni od zakupu.

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #4128 dnia: 14.02.2021, 13:18 »

Może pozyskanie danych osobowych lub sprzedawca nie wiedział jak działa Ali.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #4129 dnia: 14.02.2021, 13:25 »
Sporo się zmieniło na przestrzeni lat. Kiedyś tylko sprzedawcy z Chin kontynentalnych, teraz inne kraje też wchodzą w grę. Mogą mieć różne wersje regulaminu.

Nikt z nas nie sprzedaje więc nie wiemy do końca jakie są zasady rozliczania. Informacje przy potwierdzeniu otrzymania zamówienia nie musi być kompletna.

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1461
« Odpowiedź #4130 dnia: 14.02.2021, 13:26 »

Ja się domyślam, ale nie będę pisał, bo i tak tu wszyscy piszą, że zwrot kasy jest oczywisty. Skoro tak, to nie macie co się stresować, a widzę, że sporo osób "łyknęło" tę ofertę.

Jednak w ostatnim czasie coraz więcej osób kupujących na Ali stawia się na polskich komisariatach z problemami, których nie było w erze przedcovidowej.

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #4131 dnia: 14.02.2021, 13:35 »
Sprzedawca nie wiedział jak działa Ali.

I w tym celu trudził się, żeby we Francji otworzyć na jakiegoś słupa działalność gospodarczą pod nazwą "krzak" z jakimś lipnym przedmiotem działalności gospodarczej. Nie sądzę ;)

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #4132 dnia: 14.02.2021, 13:47 »
Może liczyć również na to, że część osób jest przyzwyczajona do długiego czasu „ shipu” i to uśpi czujnosc kupujących, a kiedy się obudza, że coś tu nie gra ochrona kupujących wygaśnie.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #4133 dnia: 14.02.2021, 14:11 »
Ta francuska lipna działalność gospodarcza nie dawała mi spokoju, więc sprawdziłem gościa na swój własny autorski sposób i okazuje się, że ten biznesmen z Francji już od jakiegoś czasu robi wszystkich w wała hurtowo...tylko zmienia towary, którymi handluje

https://www.reddit.com/r/Aliexpress/comments/lfx3vf/dont_buy_anything_report_these_sellers_to/
https://fr.aliexpress.com/store/feedback-score/911440013.html

Online Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 222
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #4134 dnia: 14.02.2021, 14:30 »
Jak długo czeka się na zwrot kasy po otworzeniu sporu ? Zrobiłem tak w dwóch przypadkach tydzień temu ( nie chodzi o ofertę z kołowrotkami Shimano ) W jednym dostałem kasę już na drugi dzień w drugim nie ma jej do dziś. Czy to normalne, czy może przegapiłem okres na reklamację i dlatego jej nie dostaję ?

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 324
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4135 dnia: 14.02.2021, 14:52 »
Raczej normalne zdarzało mi się czekać nawet 2 tygodnie. A nieraz miałem na drugi dzień.

Offline Hans Kloss

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #4136 dnia: 14.02.2021, 14:57 »
Z jakiego powodu nie dostałeś kasy to ciężko wywróżyć. Jeżeli dostałeś informację ze spór został rozstrzygnięty na twoją korzyść to kasa powinna się pojawić na koncie w ciągu kilku dni. Jeżeli info nie dostałeś to się o nie upominaj, na przykład u robota.
I jeszcze co do domniemanych przyczyn aktywności oszustów na Aliexpressie.
Pierwszy myk to nagłe skrócenie czasu ochrony klienta przez sprzedawcę, w nadziei że ten się zagapi, minie przepisowy tydzień na założenie sporu i będzie po zawodach. Nie wiem w jaki sposób jest to możliwe żeby sprzedawca samowolnie skracał okres ochrony ale już mi się coś takiego ze 2-3 razy zdarzyło na szczęście zawsze reagowałem w porę.
Drugi to sztuczne nabicie sobie transakcji. Wiadomo że kupujący najchętniej handlują ze sklepami o dużej ilości sprzedanego towaru i możliwie jak najlepszej reputacji a wyszukiwarka ustawia takie sklepy na samym początku długiej kolejki sprzedających.
Niektórzy wpadają więc na pomysł aby otworzyć sklep z towarem po dumpingowych cenach i nabić sobie dużą ilość zamówień. Towaru oczywiście nie wyślą, pieniądze wrócą na konta niedoszłych klientów ale sklep ma już sporo przeprowadzanych transakcji i można zacząć jego działalność przy cenach "normalnych" ale z wyższego pułapu bo ze sztucznie napompowanym ratingiem.  A klienci nawet nie mają możliwości wystawienia takiemu cwaniakowi negatywnej opinii bo do transakcji nie doszło, pieniądze oddano więc formalnie wszystko jest OK.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
« Odpowiedź #4137 dnia: 14.02.2021, 15:00 »
Ciekawi mnie regulamin dla sprzedających a szczególnie ochrona kupujących. Chciałem założyć sklep ale nie można z UK. Warto dla samego wglądu do regulaminu bo sprzedawać nie zamierzam.

Jeden z lepszych wałków widziałem kilka lat temu. Ktoś sprzedawał nasiona truskawek o niebieskich owocach! Miał kilkadziesiąt transakcji dziennie i wystarczyło żeby zarabiał £1 na transakcji. Kupujący dostanie jakieś nasiona a kiedy doczeka się owoców sprzedającego od dawna nie będzie.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2264
  • MFT
« Odpowiedź #4138 dnia: 14.02.2021, 15:22 »
Ciekawi mnie regulamin dla sprzedających a szczególnie ochrona kupujących. Chciałem założyć sklep ale nie można z UK. Warto dla samego wglądu do regulaminu bo sprzedawać nie zamierzam.

Jeden z lepszych wałków widziałem kilka lat temu. Ktoś sprzedawał nasiona truskawek o niebieskich owocach! Miał kilkadziesiąt transakcji dziennie i wystarczyło żeby zarabiał £1 na transakcji. Kupujący dostanie jakieś nasiona a kiedy doczeka się owoców sprzedającego od dawna nie będzie.
Genialny wałek. Ludzie to mają pomysły.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #4139 dnia: 14.02.2021, 15:35 »
Do nabicia transakcji???
A co to ma do rzeczy skoro procentowo i w komentarzach bedzie widać że oszust?
Zaczyna się jakieś doszukiwanie się "co sprzedawca miał na myśli" a to nie ma sensu. Szkoda naszego czasu Panie i Panowie...