Kolego Tomba możesz parę słów powiedzieć jak sprawuje się ta sonda .Chodzi mi o rozpoznanie dna, głębokości łowiska,roślinność-czyli typowe rozpoznanie dna?
Ciężar sondy - ok 40 g+ Możliwość zarzucenia każdym feederem. Zarzucasz, znajdujesz odpowiednie miejsce, klipujesz żyłkę, zmieniasz sondę na podajnik/koszyk i łowisz.
- Mała waga i duża, w stosunku do podajnika/ciężarka, wielkość pozwala na zarzuty na oko max. 40 m. Na tej odległości ma zawsze zasięg. Nie stosowałem łódek do wywożenia, więc nie mogę stwierdzić maksymalnego zasięgu.
Głębokość łowiska.Według mnie, co dla mnie najważniejsze, pokazuje dobrze. Ze względu na szeroki kąt stożka sonaru - 90
o, nie pokaże niewielkich zagłębień. Z kolei wystarczą szersze zarzuty do zgrubnego przeczesania łowiska.
Charakter dna - piasek, muł roślinność.Nie potrafię zinterpretować szarych obszarów na dole ekranu (monochromatycznego), nie staram się i nie ufam.
Wskazania rybO dziwo nieźle pokazuje obecność ryb w toni. Przy dnie to nie wiem, czy jakiś sonar jest w stanie to pokazać, odróżnić rybę od gałęzi. To w końcu nie kamera ale dość przeciętny sonar, który interpretuje odbicia fal od napotkanych przeszkód.
P.S. Nie mam porównania do innych echosond.