Autor Wątek: Farbki do antenek  (Przeczytany 4419 razy)

Offline Maro81

• Ekspert
  • Reputacja: 60
    • Drennan
Farbki do antenek
« dnia: 26.12.2015, 19:14 »
Chciałem zapytać, czy do uzyskania dobrego efektu świecenia antenki spławika, po pomalowaniu farbą fluo. Konieczne jest wcześniejsze pomalowanie białą farbą podkładową. Posiadam farby fluo - czerwoną, oraz zieloną firmy "Pactra".

http://agtom.eu/pl/pactra/312503-farby-pactra.html

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Farbki do antenek
« Odpowiedź #1 dnia: 26.12.2015, 19:37 »
Zależy jaki kolor masz na antenie lub z jakiego materiału jest antena, jeśli nie jest malowana. Może być tak że farba fluo nie 'złapie', wtedy biała pod spód da lepszy efekt. Generalnie zawsze biała farba podkładowa poprawi efekt. Jeśli nie dasz białej możesz potrzebować kilku warstw. W każdym przypadku raczej metoda prób i błędów. ;)

Wysłane z moje Huawei P8 Lite przy użyciu Taptalka

Dawid

Offline Maro81

• Ekspert
    • Drennan
« Odpowiedź #2 dnia: 26.12.2015, 20:32 »
Zauważyłem że spławiki Drennana, np. crystale mają malowane antenki w taki właśnie sposób.Najpierw jest biała, a następnie nakładany jest kolor.Tylko farba na Moich np. insertach i loadach,jest popękana.Więc chciałem pomalować je nową farbą, a fluo powinna dać dobry efekt gdy Słońce będzie przenikać przez wnętrze spławika.

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #3 dnia: 26.12.2015, 20:36 »
Właśnie chyba odwrotnie. W farbie fluo to sama farba "świeci", w przypadku zwykłej farby lepiej się ona rozświetla kiedy promienie przenikają przez antenke. Poprawcie koledzy jeśli źle rozumuję

Wysłane z moje Huawei P8 Lite przy użyciu Taptalka

Dawid

Offline Maro81

• Ekspert
    • Drennan
« Odpowiedź #4 dnia: 26.12.2015, 21:34 »
Waśnie także mnie to zastanawia. Czy jest to jakiś patent Drennana, dzięki któremu antenki w crystalach mają lepszą widoczność w Słoneczne dni.Jeżeli ktoś posiada spławiki "insert crystal waggler", "loaded crystal waggler", "pellet waggler", to proszę zwróćcie uwagę, że są malowane białą, a nastepnie kolorową farbą.

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 26.12.2015, 21:52 »
Tak się rozświetlają antenki pomalowane tylko farbą.
I to żaden patent.  Ja moje antenki robię na patyczkach,  białe plastikowe rurki.
A jeśli chodzi o farbki pacta to mają w ofercie tylko dwie w kolorach fluo reszta jest pastelowych. 
Przy ich cenie lepiej kupić farbę fluo w spray w budowlanym,  psiknac trochę do sloiczka i będzie wydajniej. 

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 27.12.2015, 07:23 »
Poszukuję farbki luminescencyjnej (czyli takiej, która pochłania światło, a potem powoli je oddaje), ale ELASTYCZNEJ po wyschnięciu. Chcę sobie pomalować szczytówki. Wtedy po zmroku wystarczy poświecić na szczytówkę latarką i już jest przez kilkanaście minut świecąca :)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!